Internetten in het buitenland, waar moet je op letten? Checklist en risico’s

zo kun je ziggo go in het buiteland op elk device streamen
Internetten in het buitenland - Key points
 • Als je op vakantie of zakenreis gaat en wilt internetten in het buitenland, moet je op een aantal belangrijke aandachtspunten letten. De belangrijkste hiervan zijn het monitoren van hoog oplopende roaming-kosten, het checken bij je provider of er goedkopere buitenlandbundels zijn en zorgen dat je altijd goed beschermd bent door middel van een VPN.
 • Uiteraard verschilt ieder land op het gebied van privacy, censuur en kosten, daarom hebben wij onderaan het artikel een lijst met veelbezochte landen met specifieke info voor je opgesteld!

Als je gaat internetten in het buitenland gebruik je niet het vertrouwde KPN of Vodafone netwerk als in Nederland. Je maakt gebruik van een buitenlands netwerk. Dit heet roaming en daar zitten vaak extra kosten aan verbonden. Bovendien is je privacy in sommige gevallen minder goed beschermd dan als in Nederland.

Wij laten je zien hoe je in het buitenland alsnog veilig kunt internetten en geven je tips om onder andere je kosten laag te houden.

Dit moet je weten over internetten in het buitenland. Voorbereiding scheelt onvoorziene kosten

Bij het internetten in het buitenland is het belangrijk om vooraf goed geïnformeerd te zijn over de opties, risico's en kosten. Roamingkosten kunnen namelijk snel oplopen, vooral buiten de Europese Unie, waar andere tarieven gelden. Om onverwachte kosten te vermijden, raden we je aan om de roamingtarieven en -voorwaarden van je mobiele provider te controleren voor je vertrekt.

Veel providers bieden speciale pakketten of bundels voor internetgebruik in het buitenland, die voordeliger kunnen zijn dan standaardtarieven. Een alternatief is het aanschaffen van een lokale SIM-kaart bij aankomst in het buitenland, vooral als je voor een langere tijd verblijft. Dit kan aanzienlijk goedkoper zijn, maar vereist dat je telefoon simlockvrij is.

Internetten in het buitenland kan snel duur worden door roaming kosten

Daarnaast is het gebruik van wifi hotspots een goede manier om roamingkosten te vermijden. Vele hotels, restaurants en openbare plekken bieden gratis wifi aan. Echter, wees voorzichtig met openbare wifinetwerken en bescherm je online privacy. Dit doe je bijvoorbeeld met het gebruik van een VPN. Check tot slot of je te maken hebt met enige beperkingen, zoals geografische blokkades in landen met censuur, zoals China of Turkije.

Wat is roaming?

Roaming maakt het mogelijk om je mobiele telefoon buiten het geografische dekkingsgebied van je thuisnetwerk te gebruiken om te bellen en internetten. Wanneer je roamt, maakt je telefoon verbinding met een mobiel netwerk in het buitenland. Dit betekent dat je gebruik maakt van de diensten van een buitenlandse provider, maar de kosten worden in rekening gebracht door je eigen provider.

De tarieven voor roaming kunnen aanzienlijk hoger zijn dan die voor binnenlands gebruik, vooral bij het gebruiken van data voor mobiel internet. In sommige regio's, zoals binnen de Europese Unie, zijn er regelgevingen die de kosten van roaming beperken om gebruikers te beschermen tegen hoge tarieven. Buiten de EU kunnen de kosten snel oplopen en kun je dus een hoge rekening gepresenteerd krijgen.

Het is altijd raadzaam om voor vertrek de roamingtarieven en -voorwaarden van je provider te controleren en te overwegen of het activeren van een speciale roamingbundel of het kopen van een lokale SIM-kaart economischer zou zijn.

Overzicht kosten per provider internetten in het buitenland

Provider Kosten Binnen EU Buiten EU
KPN bellen per minuut Afhankelijk van je bundel €1,00
gebeld worden per minuut Gratis €0,50
sms €0,07 €0,30
internet per MB Afhankelijk van je bundel €2,50
Odido (Voorheen T-Mobile) bellen per minuut Afhankelijk van je bundel €1,50
gebeld worden per minuut Gratis €0,75
sms Afhankelijk van je bundel €0,75
internet per MB Afhankelijk van je bundel ~€2,50 (afhankelijk van bundel)
Vodafone bellen per minuut Afhankelijk van je bundel €1,25
gebeld worden per minuut Gratis €0,25
sms Afhankelijk van je bundel €0,25
internet per MB Afhankelijk van je bundel €2,50

Checklist voor internetten in het buitenland

Om extra goed voorbereid te zijn voor je reis naar het buitenland, hebben wij een handige checklist voor je op een rijtje gezet. Zo kun je zonder zorgen internetten in het buitenland!

 • Controleer roamingtarieven en -voorwaarden: Check de kosten voor datagebruik, bellen en sms'en via je huidige mobiele provider in het land waar je naartoe reist.
 • Overweeg roamingbundels: Kijk of je provider speciale roamingpakketten of -bundels aanbiedt die voordeliger kunnen zijn.
 • Overweeg een lokale SIM-kaart: Als je langer in het buitenland verblijft, kan een lokale SIM-kaart met een data-abonnement economischer zijn. Zorg ervoor dat je telefoon simlockvrij is.
 • Gebruik van wifi hotspots: Plan om gratis wifinetwerken te gebruiken in hotels, restaurants en openbare plaatsen. Overweeg een VPN om anoniem te browsen.
 • Datagebruik beperken: Stel je mobiele apparaat in op een lagere dataverbruiksmodus, schakel automatische updates uit en download belangrijke documenten of kaarten voor offline gebruik.
 • Veiligheid en privacy: Gebruik een VPN om je privacy te beschermen, ook als je geen gebruik maakt van een openbaar wifinetwerk.
 • Compatibiliteit van stekkers en spanning: Controleer of je een reisstekker of adapter nodig hebt voor je apparaten in het land van bestemming.
 • Noodnummers opslaan: Sla lokale noodnummers op in je telefoon voor het geval dat.
 • Data tracking: Houd je datagebruik in de gaten om te voorkomen dat je over je limiet gaat.
 • Back-up opties: Overweeg extra opties zoals een draagbare wifirouter (mifi) of powerbank voor noodgevallen.
 • Informeer bij je provider: Neem contact op met je mobiele provider voor eventuele specifieke vragen of zorgen.

De risico's van internetten in het buitenland

Internetten in het buitenland brengt verschillende risico's met zich mee, waaronder hoge roamingkosten, beveiligingsproblemen en mogelijke compatibiliteitskwesties. Roamingkosten kunnen zeer hoog oplopen als je het niet doorhebt. Vooral als je buiten de EU reist en geen specifieke data-abonnementen of bundels hebt geactiveerd.

Het gebruik van openbare wifinetwerken brengt bovendien beveiligingsrisico's met zich mee, zoals het risico op hacking of identiteitsdiefstal, vooral als je geen beveiligde verbindingen (zoals VPN) gebruikt. Bovendien kunnen lokale wetten en regelgevingen over internetgebruik verschillen van wat je gewend bent, met mogelijke beperkingen op toegang tot bepaalde websites of diensten.

Veilig internetten in het buitenland met een VPN in 4 stappen

 1. Kies je VPN. Kies een betrouwbare VPN-aanbieder. Check ons overzicht van de beste VPN's van Nederland.
 2. Kies een abonnement. Profiteer van onze deals en kies een abonnement dat bij jou past.
 3. Download je VPN. Download de VPN op je smartphone, laptop, tablet of ander apparaat.
 4. Kies en verbind met een server uit een ander land. Verbind met een server in bijvoorbeeld Nederland en je kunt veilig internetten met een VPN in het buitenland!

Check onze digitale “reisgidsen” over internetten per land op alfabet

We hebben voor een aantal veelbezochte landen ook specifiekere informatie voor je opgesteld. Je vindt de specifieke landen hieronder!

Internetten in China

Internetten in Duitsland

Egypte

Internetten in Indonesië

Internetten in Spanje

Internetten in Thailand

Internetten in Turkije

Internetten in Verenigd Koninkrijk

Internetten in de Verenigde Staten

Bespaar geld door te boeken via een VPN

Ook voordat je naar het buitenland gaat, kan het geen kwaad een VPN te gebruiken. Wist je namelijk dat je daarmee flink kunt besparen op je vliegticket of hotel? Het is een bekende truc van aanbieders om prijzen voor vluchten die je hebt bekeken, te verhogen wanneer je terugkeert om te boeken. Daarnaast kan de prijs voor een reis of hotelkamer flink verschillen gebaseerd op het land waarvandaan je boekt.

Door via een VPN te boeken, kun je jouw IP-adres verbergen of veranderen. Daardoor herkent de luchtvaartmaatschappij jou niet als degene die eerder al interesse had in de vlucht die je boekt.

Daarnaast kun je via de VPN verbinden met een server in een land waar boeken goedkoper is. Hoe dat precies zit, leggen we uit in onze handleiding over je vakantie boeken met een VPN.

Toegang tot Nederlandse Streamingdiensten vanuit het Buitenland

Wanneer je in het buitenland bent, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van internet. Een van de belangrijkste aandachtspunten is dat je niet altijd toegang hebt tot Nederlandse Netflix-series of films, of tot Nederlandse content op Videoland. Dit komt door regioblokkades die deze platforms toepassen. Om toch van je favoriete Nederlandse content te kunnen genieten, is het vaak nodig om je virtuele locatie te veranderen naar Nederland.

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

wifi-hotspot

Zo verbind je met een wifi-hotspot (en dit zijn de gevaren)

Internetten in Egypte – De complete guide

Internetten in Indonesië – Alles wat je moet weten!

Veilig internetten in Thailand – Voorkom onverwachte kosten!

Toe aan een VPN? Bekijk alle opties!
Toe aan een VPN? Bekijk alle opties!
Vergelijk VPNs