Wat is mijn IP

Zorg ervoor dat je online beveiliging veilig is.

Waarschuwing! Je IP-adres is zichtbaar en sites kunnen je identificeren.

Wat is een IP-adres?

Een IP-adres werkt als een uniek adres voor je computer of smartphone op het internet, vergelijkbaar met hoe je huis een eigen adres heeft. Dit adres bestaat uit een reeks cijfers (en soms letters), en het helpt om informatie van het internet, zoals websites en video’s, precies naar jouw apparaat te sturen. Wanneer je op het internet surft of een filmpje bekijkt, gebruikt je apparaat zijn IP-adres om te communiceren met andere computers en servers, zodat de juiste gegevens jou kunnen bereiken.

Een IP-adres is dus simpelweg jouw digitale adres, gebaseerd op je geo-locatie en internetprovider. Om je online privacy en veiligheid te beschermen zou je dit digitale adres net zo veilig moeten houden als je thuisadres.

Waarom heb ik een IP-adres?

Een IP-adres is essentieel voor online communicatie, omdat het ervoor zorgt dat gegevens naar de juiste bestemming worden verzonden. Het werkt als een postadres, maar dan voor digitale gegevens. Dit kan je echter ook limiteren. Sommige websites en services kunnen geblokkeerd worden in jouw regio of land.

Met een VPN kun je geografische blokkades omzeilen door te verbinden met een server uit een land van jouw keuze, waardoor je IP-adres en geolocatie online ook verandert. Zo kun je zelfs gratis de MotoGP kijken via een VPN in Nederland, iets wat normaal alleen mogelijk is met een Ziggo abonnement.

Je online activiteiten kunnen door je internetprovider en iedereen die je verbinding bespioneert worden gezien.

Waarom is mijn openbare IP-adres kwetsbaar?

Een openbaar IP-adres kan potentieel te veel informatie onthullen, omdat het direct gekoppeld is aan het netwerk waarmee je verbonden bent en vaak kan worden getraceerd naar een specifieke locatie of internetprovider. Dit betekent dat iemand die je openbare IP-adres kent, mogelijk je geografische locatie kan achterhalen en inzicht kan krijgen in je internetgebruik.

Je IP-adres veranderen via een VPN kan extra bescherming bieden door je werkelijke IP-adres te verbergen. Een VPN leidt je internetverkeer om via een speciaal geconfigureerde server, waardoor het lijkt alsof je toegang krijgt tot het internet vanaf een ander locatie of land. Dit maakt het moeilijker voor onbevoegden om je persoonlijke informatie te verzamelen.

Bescherm je privacy met NordVPN

Waarom je IP-adres veranderen?

Het veranderen van je IP-adres gebeurt vaak vanwege privacybescherming. Door je IP-adres te veranderen, wordt het moeilijker voor websites en online trackers om je online activiteiten en locatie te volgen. Dit kan vooral belangrijk zijn als je gebruik maakt van openbare wifinetwerken, waar je kwetsbaarder bent voor cyberaanvallen.

Een andere reden kan zijn om geografische beperkingen te omzeilen. Zo is Harry Potter kijken op Netflix alleen mogelijk vanuit sommige landen. Door je IP-adres te veranderen, kun je doen alsof je vanuit het juiste land online bent en toch toegang krijgen!

Is mijn IP-adres veranderen via VPN legaal?

Het gebruik van een VPN om je IP-adres te veranderen is in de meeste landen, waaronder Nederland, legaal. VPN’s worden breed geaccepteerd en gebruikt voor verschillende legitieme doeleinden, zoals het beschermen van je privacy en gegevens bij het gebruik van openbare wifinetwerken, het beveiligen van bedrijfscommunicatie, of het omzeilen van geografische beperkingen voor toegang tot bepaalde online inhoud.

Met een VPN ben je echter niet immuun voor bestaande wetten en regels. Er zijn een aantal dingen die je uiteraard ook met een VPN niet mag doen. Weet dus dat je een stuk veiliger bent met een VPN, maar dat je hierdoor nog steeds de regels en wetten rondom internetgebruik in acht moet nemen.

Direct je privacy beschermen?
Kies NordVPN