NordVPN review 2023

9.2

Waarom een VPN een must-have is. Voor iedereen.

Als je op zoek bent naar een VPN service waarbij je privacy absoluut gewaarborgd is, komt NordVPN absoluut in aanmerking. Sterker nog: NordVPN komt eigenlijk altijd wel terug in het overzicht van beste VPN aanbieders. Deze provider biedt alle mogelijkheden om op een anonieme en veilige manier van internet gebruik te maken.

1
NordVPN Meest gekozen
€ 3,17 p/m
 • 3 maanden gratis
 • Inclusief mobiele app
 • Veiligheid en privacy
 • Meerdere apparaten
Plus en minpunten NordVPN
Voordelen van NordVPN
Sterke beveiliging: AES 256-codering
Groot servernetwerk: 5.500+ servers
Goede prijs-kwaliteit: betaalbaar
Eenvoudige app-interface
Nadelen van NordVPN
Geen telefonische klantenservice
App is in het engels
Niet de goedkoopste
Geen eigen DNS-servers
Specificaties NordVPN
Aantal apparaten
6
Aantal servers
5.500
Aantal landen
59
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1

Review NordVPN 2023 in ’t kort

Als je op zoek bent naar een VPN service waarbij je privacy absoluut gewaarborgd is, komt NordVPN absoluut in aanmerking. Deze provider biedt namelijk alle mogelijkheden om op een anonieme en veilige manier van internet gebruik te maken. Er worden geen logs bijgehouden en er is bij het aanmaken van een account zelfs geen verplichting om persoonlijke gegevens achter te laten. NordVPN is daarnaast een gebruiksvriendelijke service met een wereldwijde dekking.

In deze review van NordVPN gaan we dieper in op het aanbod van deze provider zodat je kunt ontdekken of de service en de provider bij je past.

In de review belichten we de volgende factoren:

 • Mogelijkheden van NordVPN
  • Gebruiksgemak
  • Veiligheid
  • Het maken van dubbele verbindingen
  • Torrenting
 • NordVPN prijzen
 • Snelheid van NordVPN
 • Voor- en nadelen van NordVPN
 • Specificaties op een rijtje
 • Eindconclusie: is NordVPN een interessante optie voor je?

Mogelijkheden van NordVPN

NordVPN is een van de marktleiders op het gebied van VPN en valt onder Tefinkom & CO. Zoals eerder is aangegeven, kun je op iedere plek ter wereld van NordVPN gebruik maken. De provider heeft de beschikking over zo’n 5000 servers verdeeld over 62 landen en is sinds 2008 actief. De laatste jaren zijn er een groot aantal servers bijgekomen.

De meeste van die servers staan in Europa, maar ook in andere werelddelen heb je een uitstekende dekking. Het grote aantal beschikbare servers biedt je uiteraard ook de mogelijkheid om uit verschillende landen geografisch geblokkeerde content te bekijken.

De mogelijk om gebruik te maken van een dedicated IP adres past volledig in het beleid van NordVPN. Ondanks dat je gebruik maakt van een VPN service, heb je naar de buitenwereld toe de beschikking over een vast IP adres. Dit kan een vereiste zijn bij het verschaffen van toegang tot verschillende kantoorapplicaties.

Daarnaast verklein je met een dedicated IP adres de kans dat een streamingdienst als bijvoorbeeld Netflix jouw IP adres zal blokkeren. Dit komt omdat het voor externe partijen niet opvalt dat je gebruik maakt van een VPN dienst. Hier betaal je natuurlijk wel extra voor. De kostenbij NordVPN zijn aan de hoge kant. De provider rekent hier namelijk op jaarbasis maar liefst $70 voor.

De mogelijkheid om Amerikaanse Netflix te kijken, is voor veel mensen bij het kiezen van een virtual private network account een belangrijke factor. Onze ervaring is dat het kijken van Amerikaanse Netflix geen probleem is met een NordVPN account. Met behulp van NordVPN kun je op een eenvoudige wijze de VPN blokkades van Netflix omzeilen. Op de website vind je een actueel overzicht uit welke servers je kunt kiezen om te kijken naar het Netflix aanbod van een specifiek land.

Gebruiksgemak van NordVPN

NordVPN heeft software ontwikkeld voor de meest bekende besturingssystemen als Windows, iOS (iPhone & iPad), MacOS, en Android. Zowel het gebruik als het installeren van de programmering is zeer eenvoudig. Er wordt gebruik gemaakt van de Smart Play Technologie, een veelzeggende naam die volledig past bij het gebruiksvriendelijke karakter van het systeem.

Na het installeren van de software, kun je op een eenvoudige manier aangeven van welke server je graag wilt gebruiken. Je kunt in één oogopslag zien hoe zwaar een server belast wordt en wat de ping (snelheid) van NordVPN is.

Tevens is het goed te vermelden dat de service van NordVPN bekend staat om de veelzijdige keuzemogelijkheden in functionaliteiten die betrekking hebben op het anoniem en veilig gebruik van het internet. NordVPN gaat veel verder dan andere diensten hierin. De belangrijkste mogelijkheden zijn:

 • Het in- en uitschakelen van een kill-switch, ter voorkoming dat gevoelige data (onversleuteld en via jouw persoonlijke IP adres) toch via een reguliere internetverbinding wordt verspreid;
 • Het in- en uitschakelen van een cyber check; om de veiligheid van de programmering te waarborgen. Met deze functionaliteit voorkom je dat je ongevraagd wordt benaderd met advertenties, malware, phishing mails of andere bedreigingen;
 • Het automatisch opstarten van de VPN bij het inschakelen van je device;
 • De instelmogelijkheid waarmee je kunt aangeven of je computer zichtbaar is voor andere mensen in je computernetwerk.

De provider biedt verder nog de mogelijkheden om te switchen tussen het TCP en het UDP protocol. Daarnaast kun je ook gebruik maken van obfuscated servers. Deze servers staan op locaties waar men virtual private networks proberen te weren, zoals in een land als bijvoorbeeld China het geval is.

NordVPN biedt ook een Firefox addon en een chrome VPN extentie waarmee je het volledige surfgedrag via een VPN server kunt laten verlopen. Deze browser functionaliteiten werken perfect als je in het buitenland een Nederlandse uitzending wilt bekijken. We hebben met deze functionaliteit zeer goede ervaringen.

NordVPN biedt de mogelijkheden om gebruik te maken van routers die een open VPN cliënt optie hebben. Het grote voordeel hiervan is dat al je apparatuur via een VPN connectie verbinding maakt met het internet. Het is zeker niet noodzakelijk om technisch onderlegd te zijn om gebruik te maken van deze mogelijkheid. Diverse duidelijke handleidingen tref je op de website van NordVPN hiervoor aan.

Veiligheid van het gebruik van deze server

Zoals je ongetwijfeld al uit onze bovenstaande bevindingen hebt begrepen, is NordVPN vooral onderscheidend op het gebied van het anoniem en veilig gebruik maken van het internet. De zeer betrouwbare software is dusdanig “waterdicht gemaakt” dat het voor bijvoorbeeld hackers of andere kwaadwillenden echt onmogelijk is om bij je data te komen.

Daarnaast zijn de eerder genoemde functionaliteiten als de cyber check , de automatische opstart van de service, de kill-switch en de zichtbaarheid voor andere mensen in jouw netwerk belangrijke elementen die de veiligheid ten goede komen.

NordVPN heeft een zero logging policy. Een digitale log geeft immers inzicht in het verleden met betrekking tot internetgebruik (zoals het gebruik van data, downloadgedrag en websitebezoek). Bij het registreren voor een account hoef je alleen maar een gebruikersnaam met een wachtwoord aan te maken. De kosten voor je abonnement kun je zelfs met Bitcoins betalen, zodat je zelfs op dat vlak volledig anoniem zou kunnen blijven.

NordVPN heeft een hoofdkantoor in Panama. Door deze strategische locatie valt deze provider buiten de juridische afspraken met betrekking tot het verstrekken van gegevens die van toepassing zijn in de Verenigde Staten en Europa. Hierdoor hoeft de gebruiker geen vrees te hebben dat de gegevens “verplicht” verstrekt moeten worden aan derden.

Met betrekking tot de de encryptie en de techniek (versleuteling van data) zit de gebruiker duidelijk goed bij NordVPN. De programmering is beschikbaar op alle servers met 2048 bit SSL encryptie. Hiermee gaat deze provider duidelijk een stap verder dan andere providers.

Daarnaast is NordVPN erg kritisch in de keuze met betrekking tot het gebruik van veilige protocollen. De provider is dan ook gestopt met het aanbieden van het L2TP/IPSec en het het PPTP protocol omdat deze opties verouderd zijn en niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen van NordVPN. OpenVPN is de standaard keuze voor MacOS en Windows, IKEv2/IPSec is de standaard optie voor iOS (iPhone & iPad) en Android.

Gebruik van dubbele verbindingen

Een andere mogelijkheid waarmee NordVPN op privacy gebied onderscheidend is ten opzichte van andere aanbieders, is de optie om gebruik te maken van verbindingen over TOR en dubbele VPN verbindingen. Een TOR netwerk wordt ook wel “een union netwerk” genoemd. Als je kiest voor deze optie, zal de server gebruik maken van dit netwerk, waardoor je de beschikking hebt over een dubbel netwerk.

Dit gaat weliswaar ten koste van de snelheid van het dataverkeer (een union netwerk is immers langzamer dan normaal internetverkeer), maar het gebruik van deze twee anonieme netwerken zorgt wel voor een extra beveiliging met betrekking tot herkenbaarheid. Als dan één netwerk onverwachts zou uitvallen, blijft je identiteit onzichtbaar voor de buitenwereld.

Het gebruik van een dubbele VPN verbinding heeft ongeveer een vergelijkbaar principe. Het dataverkeer gaat in dat geval via twee servers, zodat het voor buitenstaanders nog lastiger te volgen is. Dit is een duidelijk snellere optie dan het gebruik van een TOR netwerk. In de praktijk (met betrekking tot de snelheid van het systeem) merk je nauwelijks dat je voor deze optie gekozen hebt.

Mogelijkheden met betrekking tot torrenting met NordVPN

Het is geen probleem om met behulp van het bittorent protocol een NordVPN te gebruiken als je wilt downloaden. Deze optie past uiteraard uitstekend binnen het beleid van de provider.

Met torrents kun je immers niet alleen het downloaden van bestanden versnellen omdat je hierbij gebruik maakt van andere computernetwerken, maar ook omdat je het anoniem kunt doen. Je IP-adres blijft verborgen voor andere partijen. Dit krijgt steeds meer waarde gezien het feit dat er vaker dan ooit (download) boetes worden uitgedeeld voor het illegaal downloaden van content. Om deze boetes te kunnen opleggen, zal je IP adres worden geregistreerd.

Hetzelfde is van toepassing voor mensen die van Popcorn Time gebruik maken om films te streamen. Ook bij deze optie is het zeer belangrijk om een VPN verbinding te gebruiken om deze boetes te voorkomen. NordVPN ondersteunt zelfs Socks5, een proxy die veel gebruikt kan worden in torrent clients. Ook deze opties zijn volledig anoniem te gebruiken.

Prijzen van NordVPN

De prijsstelling van NordVPN is zeer acceptabel te noemen. Het kan als nadeel worden ervaren dat je “ maar slechts” 6 gelijktijdige connecties kunt maken met 1 account, maar of dit voor jou van toepassing is hangt af van je gebruiksbehoefte.

De provider biedt een keuze uit drie abonnement opties, waaraan een maandprijs is gekoppeld:

 • Een maandabonnement → $11,95 per maand;
 • Een jaarabonnement → $6,99 per maand;
 • Een abonnement voor twee jaar →$3,71 per maand;

Bij het afsluiten van een abonnement vraagt de provider geen persoonlijke gegevens. Je hoeft geen adres of telefoonnummer achter te laten. Wel moet je vooraf  betalen om van de dienst gebruik te kunnen maken. Als je geen gebruik maakt van cryptocurrencies zoals Bitcoins, zul je uiteraard wel wat meer persoonlijke gegevens moeten verstrekken omdat dit een vereiste is bij het doen van online reguliere betalingen.

NordVPN biedt een lange proefperiode aan. Als je binnen 30 dagen de conclusie trekt dat de diensten van deze provider toch niets voor je blijkt te zijn, krijg je direct al je geld terug, zonder dat je moet verklaren wat je beweegredenen zijn. Ook het opzeggen van een abonnement gaat zeer eenvoudig. Dit kun je op een gemakkelijke wijze doen als je ingelogd bent op de website van NordVPN.

Deze site is voor het grootste gedeelte in het Nederlands weergegeven en heeft een overzichtelijke uitstraling. Alle essentiële informatie vindt je op een eenvoudige wijze terug. Onder het kopje “dashboard” vind je de gegevens die betrekking hebben op jouw account. Onder de kopjes “hange password” en “downloads” vind je de mogelijkheden om het account te beheren. De servicedesk is 24/7 bereikbaar om je op een uitstekende manier te helpen, maar de voertaal van deze dienst is wel Engels.

Snelheid van NordVPN

De snelheid van NordVPN is prima te noemen. Alle metingen die zijn gedaan (uploaden, downloaden, streamen) lieten een positief resultaat zien en doen niets onder voor andere providers. Uiteraard zijn er diverse factoren (zoals afstanden tot de server,de intensiteit van het server-gebruik en de internetsnelheid) van invloed op de resultaten van de metingen waardoor iedere meting uiteraard een ander resultaat liet zien, maar in iedere situatie was de uitkomst echt goed te noemen.

NordVPN kiest automatisch de snelste server om mee te verbinden. Door het grote aantal beschikbare servers heb je eigenlijk altijd een snelle verbinding. Daarnaast is het goed te weten dat de verbinding heel stabiel is. Gedurende de diverse tests is  intensief en lang gebruik gemaakt van de verbinding, zonder dat deze verbroken werd. Ook in dit opzicht is het dus een betrouwbare provider.

Voor- en nadelen NordVPN

Vergeleken met andere aanbieders, kunnen we een aantal voor- en nadelen benoemen. Uiteraard is het goed om te beseffen dat deze voor- en nadelen een subjectief karakter hebben en voor iedere gebruiker anders kunnen zijn. We hebben gekozen om de drie belangrijkste voordelen en nadelen voor je op een rijtje te zetten om een beeld te schetsen van deze aanbieder:

Voordelen:

 • Zeer gebruiksvriendelijke software;
 • Voldoet volledig aan alle veiligheidsnormen;
 • Ruime keuzemogelijkheid in functionaliteiten.

Nadelen:

 • Mogelijkheid om tegelijkertijd van 6 verbindingen tegelijk gebruik te maken op 1 account;
 • Relatief duur bij kortdurende contracten;
 • Engelstalige service desk.

NordVPN specificaties overzicht

 • Software: Windows, MacOS, iOS (iPhone & iPad) en Android;
 • Protocollen: OpenVPN, IKEv2/IPSec;
 • Aantal beschikbare server locaties: 5000+;
 • Aantal landen waar servers beschikbaar zijn: 62;
 • Gelijktijdige verbindingen: 6;
 • Torrents: ja;
 • Netflix: ja;
 • Logs: Nee
 • Prijs: vanaf $3,71 per maand;
 • Niet goed geld terug periode: 30 dagen.

Alternatieven voor NordVPN

Heb je toch je twijfels na het lezen van de voor- en nadelen en belangrijkste specificaties? Check dan ook onze reviews van de andere belangrijkste providers:

Eindconclusie: is NordVPN een interessante optie voor je?

Dat NordVPN een van de marktleiders is op VPN gebied, kunnen we helemaal begrijpen. Onze ervaring met deze service is goed. De provider heeft zich zeker bewezen als snelle en betrouwbare VPN provider.

De prijs-kwaliteitsverhouding van deze provider ligt echter ver boven het gemiddelde. NordVPN heeft een keurige prijsstelling, mits je voor een langer contract kiest.  Als je anoniem en veilig gebruik wil maken van internet, kunnen we deze provider zeker aanraden! NordVPN voldoet aan de strengste voorwaarden op dit gebied en is in dit opzicht absoluut toonaangevend.

Op andere punten scoort NordVPN ook prima. De provider heeft een grote hoeveelheid servers en de verbindingen zijn betrouwbaar en stabiel. Als je een provider zoekt om Amerikaanse Netflix te kijken, is NordVPN een prima keuze. De software biedt zeer veel keuzemogelijkheden en heeft een gebruiksvriendelijk karakter.

Het is wel goed om te beseffen dat je van zes connecties tegelijk gebruik kunt maken, maar in de praktijk is dit voor veel gebruikers zeker géén no-go. Door onze positieve ervaring met deze provider verbaast het ons niet dat steeds meer mensen de keuze maken voor deze dienst. Als je kiest voor NordVPN maak je letterlijk een veilige keuze.