PIA VPN review 2024 – Open source met PIA

VPNDeals.nl beoordeelt PIA met een 8.5
8.5

Hoogtepunten

8.5
Open source VPN
Veel mogelijkheden
Goedkoop abonnement

VPN’s zijn er om je online privacy te waarborgen, en dat weet Private Internet Access maar al te goed. PIA VPN gaat in dat opzicht nog net even een stapje verder dan andere diensten. Bovendien is Private Internet Access VPN open source, dus je kunt precies zien wat er achter de schermen gebeurt. Maakt dat van PIA een van de betere VPN’s van dit moment? Dat lees je in deze PIA VPN review.

1
PIA Bliksemsnel
€ 1,85 Per maand
 • 4 maanden gratis
 • Veilig en anoniem torrents downloaden
 • Nederlandstalige software
 • Geen logboeken bijgehouden
 • 4.5 op basis van 10077 reviews
Plus en minpunten PIA
Voordelen van PIA
Eenvoudig te gebruiken software
Grote serverkeuze
Ad-blocker en malwarebescherming
Veiligheid op openbare Wi-Fi
Nadelen van PIA
Beperkte keuze aan betalingsopties
Kan trager zijn op lange afstanden
Geen speciale functies voor streaming
Live-chat support
Specificaties PIA
Aantal apparaten
10
Aantal servers
3.000+
Aantal landen
91+
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
PIA Reviews
8.5 VPNDeals.nl
4.5 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"VPN’s zijn er om je online privacy te waarborgen, en dat weet Private Internet Access maar al te goed. PIA VPN gaat in dat opzicht nog net even een stapje verder dan andere diensten. Bovendien is Private Internet Access VPN open source, dus je kunt precies zien wat er achter..."
Lees de volledige review

Voordelen PIA VPN

 • Open source
 • Ontzettend veel servers
 • Heel veel opties en instellingen
 • Extra veel privacy
 • Apps voor zo ongeveer elk apparaat

Hoe werkt PIA VPN?

Het aanmaken van een account en het installeren van de apps is heel eenvoudig. Betalen kan via iDeal, en meer dan een e-mailadres heb je niet nodig. Het is lichtelijk vreemd dat PIA VPN ervoor kiest om je username en wachtwoord gewoon in platte tekst naar je te mailen, dat hadden we liever anders gezien. Je kunt je username ook niet aanpassen, maar je wachtwoord natuurlijk wel.

In die welkomstmail staat ook een link naar je online dashboard en de downloadpagina, waarvandaan je de app kunt installeren. Op de Mac nestelt de tool zich in je menubalk, en hoewel je die los kunt trekken via de instellingen, is er geen mogelijkheid PIA VPN in je Dock neer te zetten – niet helemaal ideaal wat ons betreft, want elke keer als je de app op de voorgrond wil hebben, moet je weer met de muis naar de menubalk.

De look van de app zal VPN-gebruikers bekend voorkomen. In eerste instantie beperkt de app zich tot een grote verbindknop en een standaard geselecteerde, aanbevolen server, die vreemd genoeg soms in Engeland staat. Via het pijltje naast die server kun je de volledige lijst met servers openen.

PIA VPN biedt maar liefst 35.000 servers in 91 landen, en natuurlijk zijn ook Nederland en België van de partij, al is het aanbod met respectievelijk twee en één servers ietwat karig. Leuke toevoeging is ook de lijst met een server in alle 50 staten van Amerika.

Via de drie puntjes kom je in een uitgebreid instellingenscherm, maar daarover later meer.

Hoe snel is PIA VPN?

Het succes van een VPN hangt natuurlijk voor een deel af van de snelheid van de verbinding. Voor onze snelheidstests houden we de volgende standaarden aan:

 • Internetabonnement bij Ziggo
 • Draadloze wifi-verbinding, altijd op dezelfde positie ten opzichte van de router
 • Drie opeenvolgende tests, met daarvan een gemiddelde
 • Vaste landen en de snelste server per land
 • De snelheid zonder VPN kan van moment tot moment verschillen, net als de snelheid van de gebruikte servers.
Server locatie Downloadsnelheid Uploadsnelheid Ping
Geen VPN 96 Mb/s 51 Mb/s 19 ms
Nederland 89 Mb/s 48 Mb/s 19 ms
Canada 89 Mb/s 28 Mb/s 115 ms
Australië 86 Mb/s 16 Mb/s 300 ms

 

Welke abonnementen heeft Private Internet Access?

Net als veel andere VPN’s, heeft PIA VPN ervoor gekozen alle functies in één enkel abonnement te stoppen. Er zijn dus geen verschillende abonnementen voor verschillende prijzen, alles hangt af van de duur van je abonnement. Dit zijn de opties:

 • Een maandabonnement voor € 11,69 per maand.
 • Een jaarabonnement voor € 3,10 per maand.
 • Een langlopend abonnement voor drie jaar en vier maanden voor € 1,75 per maand.

Dit laatste abonnement is met gemak een van de langste die we zijn tegengekomen, maar door de lange looptijd is het wel een van de goedkoopste. Je zit ook niet meteen ergens aan vast, want PIA VPN biedt een geld-terug-garantie van dertig dagen.

 

Op welke apparaten kun je PIA VPN gebruiken?

Private Internet Access VPN is beschikbaar op veel verschillende apparaten. Uiteraard zijn er apps voor Windows en macOS, en ook Linux- en Chromebook-gebruikers worden niet vergeten. Daarnaast zijn er mobiele apps voor Android en iOS.

Verder kun je PIA VPN installeren op smart-tv’s als de Chromecast en AppleTV, en zijn er apps beschikbaar voor de Xbox en PlayStation. Tot slot zijn er browserextensies voor Chromium-browsers als Chrome, Edge en Opera, en voor Firefox.

PIA VPN kent geen limiet voor het aantal apparaten dat je per abonnement kunt gebruiken. Je kunt de app dus installeren op een onbeperkt aantal devices zonder dat je daarvoor een extra abonnement nodig hebt.

Tot slot kun je PIA VPN ook direct op je router installeren, zodat via één enkel apparaat je gehele thuisnetwerk is beschermd door de VPN-dienst.

Welke protocollen ondersteunt PIA VPN?

VPN-diensten gebruiken verschillende soorten encryptieprotocollen om de verbinding te beveiligen, en ook bij Private Internet Access heb je meerdere mogelijkheden.

PIA VPN ondersteunt de bekende protocollen OpenVPN en WireGuard, allebei opensourceprotocollen. Een ander veelgebruikt protocol, IKEv2, wordt niet ondersteund.

Een interessante extra, die alles te maken heeft met het opensource karakter van PIA VPN, is dat je de configuratiebestanden voor OpenVPN kunt downloaden en inzien. Voor de doorsnee gebruiker is dat niet bijster interessant, maar ontwikkelaars kunnen precies zien wat er onder de motorkap gebeurt.

Via de Instellingen, onder het kopje Protocollen, kun je aangeven welk protocol je standaard wil gebruiken. Je hebt ook nog extra keuzes in de mate van versleuteling en welke poort er standaard gebruikt moet worden. Heb je daar geen verstand van? Laat de instellingen dan lekker staan zoals ze staan, dat werkt prima.

Heeft PIA VPN obfuscated servers en DoubleVPN?

Bij PIA VPN kun je gebruikmaken van obfuscated servers. Dat houdt in dat de servers zelf zo zijn ingericht dat het voor buitenstaanders moeilijk, zo niet onmogelijk, is om te zien dat de server wordt gebruikt door een VPN-dienst. Op die manier kun je VPN-blokkades omzeilen, bijvoorbeeld in landen waar het gebruik van een VPN wordt afgekeurd of zelfs illegaal is.

DoubleVPN is een andere feature voor extra privacy. Met DoubleVPN wordt je verkeer niet langs één, maar twee verschillende servers gesluisd. PIA VPN noemt dit Multi-hop.

Beide functies vind je via Instellingen onder het kopje Multi-hop.

Blokkeert PIA VPN advertenties en trackers?

Advertenties kunnen vervelend zijn, maar ze zijn ook niet geheel ongevaarlijk. Advertentienetwerken plaatsen trackers om je online te kunnen volgen, en zo specifieker te kunnen adverteren op onderwerpen die je interessant vindt.

Als je dat niet fijn vindt, kun je die netwerken via PIA VPN laten blokkeren. Dat doe je door in de Instellingen naar Privacy te gaan en vervolgens het vinkje bij PIA MACE aan te zetten. Logischerwijs werkt de functie alleen als je ook daadwerkelijk met een VPN bent verbonden.

Als toevoeging krijg je via PIA MACE ook bescherming tegen bekende malware die zich op je computer probeert te installeren – natuurlijk nooit volledig waterdicht, maar altijd prettig.

Heeft PIA VPN een autostart en een kill switch?

Veel VPN’s hebben een ingebouwde functie om de app automatisch te laten starten bij het aanzetten van je computer, en om automatisch een verbinding te laten maken als de app wordt geopend. Zo hoef je zelf nergens bij na te denken, en ben je meteen verbonden op het moment dat je inlogt.

Ook Private Internet Access biedt die functie. Je vindt hem in de Instellingen, onder Algemeen. De vinkjes bij Lanceren bij opstarten van systeem en Verbinden bij opstarten staan standaard uit, maar je kunt ze aanzetten om bovenstaande voor elkaar te krijgen.

Ook een kill switch is ingebouwd. Een kill switch zorgt ervoor dat je internetverbinding tijdelijk wordt opgeschort als de verbinding met de VPN-server om welke reden dan ook wordt gestopt, zodat je niet het risico loopt dat je echte gegevens op straat komen te liggen.

De ‘gewone’ versie van de kill switch, die je vindt via Instellingen en Privacy, staat standaard aan. PIA VPN biedt nog een extra optie: de Geavanceerde killswitch, die je internetverkeer stopzet, zelfs als je niet met een VPN-server bent verbonden. Gebruik die functie dus alleen als je de VPN aan hebt staan, anders doet je internet helemaal niets.

Kun je buitenlandse Netflix kijken met PIA VPN?

Wil je het Amerikaanse Netflix-aanbod bekijken terwijl je gewoon in Nederland zit? Dat kan ook via Private Internet Access. Sterker nog, als je de lijst met servers opent en ‘streaming’ intikt, krijg je alle servers te zien die zijn geoptimaliseerd voor het kijken van buitenlands streamingdiensten.

Het is niet gezegd dat alle servers zomaar werken met alle streamingdiensten, maar als je er even de tijd voor neemt, vind je vroeg of laat een server waarmee je het aanbod uit een bepaald land kunt bekijken.

Heeft Private Internet Access 100% privacy?

Private Internet Access is een VPN die zich extra richt op privacy, dus op dit gebied mag je veel verwachten. En PIA VPN stelt gelukkig niet teleur. Het bedrijf voert een strikt no logs beleid, waarbij data als je browsegeschiedenis, downloads, hoeveelheid datapakketjes en tijdsduur van je verbinding niet wordt opgeslagen.

Uit de website blijkt dat dat beleid door een onafhankelijke partij is geverifieerd, en dat er bovendien meerdere rechtszaken zijn geweest waarin PIA VPN werd gevraagd bepaalde data te openbaren, maar dat niet kon omdat die gegevens niet bestonden.

Ondersteunt PIA VPN torrents en p2p?

Een van de redenen waarom veel mensen een VPN gebruiken, is het downloaden van torrents. Dat zijn bestanden die worden gedownload via een p2p- of peer-to-peer-netwerk, een netwerk van computers van gebruikers wereldwijd, in plaats van een enkele server.

Alle servers van Private Internet Access ondersteunen p2p-netwerken. Je hoeft dus niet specifiek op zoek naar de juiste server, je kunt een willekeurige gebruiken om torrents binnen te halen.

Welke andere features biedt PIA VPN?

Los van al het bovenstaande zijn er nog enkele andere functies in PIA VPN gebouwd die je verbinding nog een stukje veiliger of sneller maken. Deze functies zijn wel vooral bedoeld voor geavanceerde gebruikers.

Zo is er een optie voor het selecteren van het soort DNS, via de dropdown in het Netwerk-tabje van de instellingen. Op dezelfde plek kun je Port forwarding aanzetten, een functie waarmee je toegang kunt krijgen tot bestanden in je lokale netwerk, zelfs als je niet met dat lokale netwerk bent verbonden.

Ook Split tunneling wordt ondersteund. Daarmee kun je aangeven dat bepaalde apps of verbindingen via je gewone netwerk gaan, ook als je bent verbonden met een VPN-server. Je maakt dus een soort uitzondering aan, zodat je tegelijkertijd met de VPN en met je eigen netwerk verbonden bent.

 

Als je het helemaal in eigen hand wil houden, kun je via Automatisering je eigen regels maken over wat er moet gebeuren als je bijvoorbeeld met een onbeveiligd netwerk verbindt, of juist als je weer thuis komt op je eigen netwerk.

Tot slot biedt PIA VPN via het online dashboard een tool om te checken of gegevens van accounts die je gebruikt zijn gelekt. De functie heet Identity Guard en gebruikt de bekende database van HaveIBeenPwned. Je kunt zelfs alerts instellen die je waarschuwen als je gegevens in een nieuw lek te vinden zijn.

1
PIA Bliksemsnel
€ 1,85 Per maand
 • 4 maanden gratis
 • Veilig en anoniem torrents downloaden
 • Nederlandstalige software
 • Geen logboeken bijgehouden
 • 4.5 op basis van 10077 reviews
Plus en minpunten PIA
Voordelen van PIA
Eenvoudig te gebruiken software
Grote serverkeuze
Ad-blocker en malwarebescherming
Veiligheid op openbare Wi-Fi
Nadelen van PIA
Beperkte keuze aan betalingsopties
Kan trager zijn op lange afstanden
Geen speciale functies voor streaming
Live-chat support
Specificaties PIA
Aantal apparaten
10
Aantal servers
3.000+
Aantal landen
91+
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
PIA Reviews
8.5 VPNDeals.nl
4.5 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"VPN’s zijn er om je online privacy te waarborgen, en dat weet Private Internet Access maar al te goed. PIA VPN gaat in dat opzicht nog net even een stapje verder dan andere diensten. Bovendien is Private Internet Access VPN open source, dus je kunt precies zien wat er achter..."
Lees de volledige review

Conclusie

Private Internet Access richt zich op privacy, en dat is te merken. Je hebt de keuze uit tal van servers, die qua snelheid weinig onderdoen voor je eigen netwerk, ook als je servers aan de andere kant van de wereld gebruikt.

Qua personalisatiemogelijkheden is PIA VPN ongeëvenaard. Via de instellingen voor DNS, port forwarding en split tunneling, en de regels voor automatisering, kun je je VPN precies zo inrichten als je zelf wil, al kun je natuurlijk ook gewoon de standaardinstellingen gebruiken.

De app is handig in gebruik, verbinden gaat snel, en je kunt torrents downloaden en het aanbod van buitenlandse streamingdiensten bekijken. Ook multi-hop is mogelijk, waarmee je meteen verhult dat je van een VPN gebruikmaakt en zo blokkades kunt omzeilen.

PIA VPN is een fijne VPN om te gebruiken, en met het abonnement van 40 maanden is het ook nog eens een van de goedkoopste opties die er zijn. Ben je op zoek naar extra veel online privacy, dan is PIA VPN zeker het overwegen waard.

Wat vinden gebruikers op Trustpilot van Private Internet Access

Reviews score Private Internet Access
Norbert Grielis
13 februari

more choice of choosing servers

more choice of choosing servers. response very good ThX

Reviews score Private Internet Access
T van den Bos
2 februari

Werkt prima op de achtergrond

Werkt prima

Reviews score Private Internet Access
Marc B.
30 december

Zeer tevreden

Na het uittesten van andere VPN leveranciers terecht gekomen bij PIA. Eindelijk een simpele, duidelijke...

Reviews score Private Internet Access
Peter
13 november

5 sterretjes, dik verdiend

Ik gebruik PIA al een jaar of zo en zeker zeer tevreden, voldoende opties en...

Reviews score Private Internet Access
Ramses Ramses
1 november

Pia is een goed stabiele VPN

Pia is een goed stabiele VPN. Alleen valt de downloadsnelheid wel wat tegen. Ik heb...

Reviews score Private Internet Access
Jolanda Hamer
1 juli

ze helpen je geweldig zelf in het…

ze helpen je geweldig zelf in het nederland echt geweldig

Reviews score Private Internet Access
Corvo
10 april

Werkt perfect

Werkt perfect, het enige waar ik een probleem mee heb is dat de vpn ervoor...

Reviews score Private Internet Access
André
10 april

Heb informatie opgevraagd en ben netjes…

Heb informatie opgevraagd en ben netjes te woord gestaan en kreeg een duidelijke professionele uitleg...

Reviews score Private Internet Access
Ben Luttmer
14 maart

It would-be easier if it was in Dutch

It would-be easier if it was in Dutch. Gr. Ben

Reviews score Private Internet Access
Pjerry
29 december

Fijne VPN

Fijne VPN, die zich makkelijk laat installeren en gebruiken. Jaren NordVPN gehad, was een stuk...

Toe aan échte online privacy?
Toe aan échte online privacy?
Bekijk PIA VPN!