ExpressVPN review 2023

9.1

ExpressVPN wordt gezien als de marktleider op virtual private network gebied. De organisatie heeft een wereldwijde dekking en is al sinds 2009 actief. Uiteraard is de dekkingsgraad niet het enige criterium waarop je een VPN selecteert. Ook factoren als veiligheid en gebruiksgemak zijn uiteraard van belang bij deze keuze. Niet voor niets prijkt ExpressVPN in ons beste VPN overzicht.

In deze ExpressVPN review ontdek je of deze provider voldoet aan jouw voorwaarden en waar je rekening mee moet houden als je voor deze service kiest.

In deze review belichten we de volgende factoren:

 • Gebruiksgemak van ExpressVPN;
 • Mogelijkheden van ExpressVPN;
 • De torrenting mogelijkheden van ExpressVPN;
 • Veiligheid van ExpressVPN;
 • Snelheid van ExpressVPN;
 • Prijzen van ExpressVPN;
 • Voor- en nadelen van ExpressVPN;
 • Specificaties van ExpressVPN

Gebruiksgemak van ExpressVPN

Een andere onderscheidende waarde is het gebruikersgemak van ExpressVPN. Als je een device opstart merk je dit al direct. Je krijgt dan direct de keuze van welke server je graag gebruik wilt maken. De programmering onthoudt ook welke servers je in het verleden gebruikt hebt en zal optie direct aanbieden. Daarnaast kun je door middel van een testknop héél eenvoudig bepalen welke server de snelste verbinding biedt op de locatie waar jij je op dat moment bevindt.

ExpressVPN zal in eerste instantie automatisch de server voor je selecteren die het meest in aanmerking komt om te gebruiken. In de praktijk zal dit de server zijn die het dichtst bij jou in de buurt staat. Je kunt op een hele eenvoudige manier ook een andere keuze maken, als je bijvoorbeeld een buitenlandse uitzending wilt kijken. Het scherm geeft immers de optie om te kiezen voor een “choose location” of “smart location”.

De software werkt uitstekend, heeft een zeer gebruiksvriendelijk karakter en reageert snel. Deze software is helaas niet in het Nederlands te verkrijgen, maar voor veel mensen is dat géén probleem. Je wordt namelijk op een eenvoudige manier door alle stappen heen geleid. De handleiding die ExpressVPN aanbiedt, is een handig hulpmiddel als je vragen hebt. Uiteraard kun je ook contact opnemen met de helpdesk die 24/7 bereikbaar is. Tevens vind je op de website een zeer goede FAQ pagina waar je antwoorden vindt op een groot aantal veel voorkomende vragen.

ExpressVPN is beschikbaar voor de meest gangbare besturingssystemen zoals iOS (iPad & iPhone), Windows (XP ™ 10), Android telefoons en tablets. De dienst werkt ook op de Android TV-box, zodat je de verbinding kunt gebruiken om op die manier naar video apps als Netflix, YouTube en Hulu te kijken. De verbinding wordt snel opgezet en werkt perfect op zowel een wifiverbinding als op mobiele (3G & 4G) toepassingen.

Daarnaast is het goed om te vermelden dat ExpressVPN een vorm van splitsing biedt. Je kunt ervoor kiezen een deel van het dataverkeer via je virtual private network te laten verlopen en een ander deel via een “reguliere” verbinding. Hiermee kun je gevoelige data via een andere weg laten lopen dan bijvoorbeeld je reguliere internetverkeer. Ook de keuze voor het protocol dat je wilt gebruiken kun je op een eenvoudige manier selecteren. Je kunt hierbij kiezen uit een IKEv2, OpenVPN, L2TP/IPSec of PPTP protocol.

In tegenstelling tot wat bij veel andere providers het geval is, kun je bij ExpressVPN ook gewoon gebruik maken van je lokale netwerk (zoals je externe harde schijf, printer, of chromecast) terwijl je gebruik maakt van je ExpressVPN verbinding.

Voor Firefox en Chrome zijn een extensie en addon beschikbaar. Dit is een uitstekende voorziening om al je browseverkeer via de servers van ExpressVPN te laten verlopen, zonder je IP adres kenbaar te maken. Je ontwijkt hiermee advertentienetwerken en je kunt anoniem websites bezoeken.

Een minpuntje van deze virtual private network provider is de hoeveelheid connecties waar je op hetzelfde moment gebruik van kunt maken. Je kunt met slechts drie connecties tegelijkertijd in verbinding zijn met de VPN service waarbij je gebruik maakt van twee verschillende apparaten. Dus denk hierbij aan een desk- of laptop in combinatie met een smartphone of tablet. Dit is zeker iets om rekening mee te houden als je de VPN op diverse devices wilt gebruiken.

Mogelijkheden ExpressVPN

Voor veel mensen is de keuze voor ExpressVPN een “no-brainer”. Het is een provider die lang actief is op VPN gebied en een groot netwerk heeft opgebouwd. Hoewel het aantal servers nooit het enige criterium mag zijn bij de keuze voor een provider, geeft dit wel een duidelijk beeld over de verschillende mogelijkheden. De server locaties zijn verdeeld over 94 landen, waarmee een wereldwijde dekking is gerealiseerd. Als je gebruik maakt van de service van ExpressVPN heb je de beschikking over meer dan 2000 servers die verdeeld staan over de 150 server locaties. Uiteraard is het wel zo dat je gebruik moet maken van een Nederlandse server om de beschikking te hebben over Nederlandse ondertiteling (bijvoorbeeld bij het bekijken van Netflix) maar ook in ons land heb je keuze uit voldoende servers.

De kwaliteit van de servers is uitstekend. De verbindingen zijn stabiel en snel. Tevens is het voor veel mensen een groot pluspunt dat deze provider mogelijkheden biedt om Amerikaanse Netflix te kijken. De stabiele en snelle verbinding zorgt ervoor dat je géén “buffer verstoring” of vertraging hebt. Eventuele blokkades van Netflix zijn eenvoudig te omzeilen door te kiezen voor een andere server. Lang niet alle providers bieden zoveel mogelijkheden om Amerikaanse Netflix te kijken als ExpressVPN!

Mogelijkheden met betrekking tot torrenting met ExpressVPN

Na het inloggen op je device, biedt ExpressVPN vrijwel direct een overzicht van de beschikbare verbindingen waaruit je kunt kiezen. Je kunt hierbij ook de keuze maken voor een peer-to-peer (p2p) netwerk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een computernetwerk zonder vaste werkstations en servers. Dit netwerk is voorzien van een aantal aansluitingen die functioneren als een server en geschikt zijn voor het downloaden van films, series en muziek. Een goed voorbeeld hiervan is Torrents, waarmee je het downloaden van bestanden kunt versnellen door gebruik te maken van andere computernetwerken. Dit doe je dan dus op een volledig anonieme wijze. ExpressVPN ziet torrenting als onderdeel van hun service.

Veiligheid van ExpressVPN

De letters VPN staan voor virtual private network en zoals de naam al aangeeft, voorziet deze technologie in een veilige verbinding tussen jouw computer en het internet. Hierbij zijn drie criteria van belang:

 • Veiligheid;
 • Vrijheid;
 • Anonimiteit.

Veiligheid

ExpressVPN heeft de veiligheid van het systeem zeer goed voor elkaar en zelfs voorzieningen getroffen voor alle onverwachte situaties. De provider heeft onder andere de “kill switch” in de systemen ingebouwd, een veiligheidsvoorziening voor als de VPN-verbinding plotseling uitvalt. Met de “kill switch” kan het internetverkeer direct worden geblokkeerd op het moment dat de verbinding met een server plotseling uitvalt. Je kunt zelfs per programma selecteren of je gebruik wilt maken van deze optie (whitelisten). Hiermee kan worden voorkomen dat gevoelige data (onversleuteld en via jouw persoonlijke IP adres) toch via een reguliere internetverbinding wordt verspreid. Deze provider heeft als unieke eigenschap dat de connectie automatisch hersteld wordt bij het verbreken van de verbinding. In de praktijk zul je deze “loss” niet of nauwelijks merken.

Vrijheid

ExpressVPN biedt de mogelijkheid om je router als virtual private network client in te stellen. Deze optie biedt een belangrijke waarde met betrekking tot veiligheid bij het gebruik van data. Uiteraard kun je hierbij gebruik maken van je eigen router, maar daarvoor moet je deze wel geschikt maken (flashen). Je kunt er ook voor kiezen om een router te gebruiken die op de website van ExpressVPN wordt aangeboden. De software op deze routers is door ExpressVPN ontwikkeld en volledig geoptimaliseerd om snel en eenvoudig verbinding te maken met de ExpressVPN servers.

Met betrekking tot de protocollen heeft de gebruiker keuze uit OpenVPN (UDP & TCP), L2TP/IPSec, IKEv2 of PPTP. Het OpenVPN-UDP-protocol wordt gezien als het standaard protocol. Dit protocol voldoet uitstekend aan de hoogste internationale normen voor data versleuteling.

Anonimiteit

ExpressVPN is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Dit heeft als groot voordeel dat de provider niet vast zit aan wetgevingen die betrekking hebben op het verplicht verstrekken van gebruiksgegevens. De provider maakt gebruik van het shared IP principe. Hierbij is er sprake van het gezamenlijk gebruik van één IP adres en is een individuele gebruiker dus niet te traceren. Je kunt bij ExpressVPN dus niet beschikken over een dedicated IP adres. Dit is wel belangrijk om rekening te houden als je dit wél nodig hebt om toegang te krijgen tot specifieke kantoortoepassingen.

ExpressVPN houdt géén logs bij van de gebruikers. Een digitale log geeft inzicht in het verleden met betrekking tot internetgebruik. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van data, downloadgedrag en websitebezoek . Het is goed om te weten dat ExpressVPN sinds dit jaar gebruik maakt van de trusted-server technologie, waarmee de provider zelfs geen logs kan opslaan. Alle data gaat immers via het vluchtige RAM geheugen. Dit “brein” gebruikt alle geheugen energie voor informatieverwerking en niet voor opslag van gegevens. Uiteraard is het niet bijhouden van deze data een groot pluspunt want gegevens die niet opgeslagen worden, kunnen ook niet in verkeerde handen terecht komen.

Snelheid van ExpressVPN

ExpressVPN is duidelijk één van de snelste providers. Uiteraard hangt de snelheid af van meerdere factoren zoals de afstand van de server tot de gebruiker, de locatie, de internetsnelheid (afhankelijk van de provider) en de snelheid (in combinatie met de intensiteit van het gebruik) van de server.

In iedere test die met ExpressVPN is uitgevoerd, komen bovengemiddelde resultaten naar boven. Ook in de breedbandsnelheid test (ping test) komt de provider uitstekend uit de bus. Er is zo goed als geen sprake van een netwerk delay waardoor je nauwelijks het idee hebt dat je gebruik maakt van je virtual private network verbinding.

Deze VPN is dus uitstekend geschikt voor dagelijks gebruik. Er is nauwelijks verschil in de diverse laadtijden van websites en ook het online gamen gaat uitstekend. Als je een server kiest die té ver van je eigen locatie verwijderd is, heeft dit uiteraard wél effect op de ping, maar in de meeste gevallen is dat niet nodig door de uitstekende serverspreiding.

Prijzen van ExpressVPN

ExpressVPN biedt een uitstekende service aan, maar daar hangt wel een relatief hoog prijskaartje aan ten opzichte van andere aanbieders. Er worden drie verschillende opties aangeboden met een verschillende looptijd:

 • Looptijd van 1 maand;
 • Looptijd van 6 maanden;
 • Looptijd van 1 jaar.

De prijs voor het gebruik van ExpressVPN voor 1 maand is $12,95.

Als je 6 maanden gebruik wilt maken van de dienst, betaal je een maandbedrag van $9,99per maand. De maandprijs bij een overeenkomst voor 1 jaar is $6,67 en dan mag je ook nog 3 maanden gratis gebruik maken van ExpressVPN. Je kunt dit dus eigenlijk zien als een prijs voor prijs voor 15 maanden. Desondanks is met maandbedrag dat je moet betalen om gebruik te maken van ExpressVPN vrij duur in vergelijking met andere providers.

ExpressVPN biedt géén gratis proefperiode, maar wel een “niet goed geld terug” optie van 30 dagen. Dit komt echter op hetzelfde neer. Ook het opzeggen van het account gaat op een eenvoudige manier. Dit kun je (zonder opgave van reden) doen met slechts één knop in het account.

Voor- en nadelen ExpressVPN

Als we ExpressVPN gaan vergelijken met andere aanbieders, kunnen we dit het beste doen door een aantal voor- en nadelen te benoemen. Uiteraard is het goed om te beseffen dat deze voor- en nadelen een subjectief karakter hebben en voor iedere gebruiker anders kunnen zijn. We hebben gekozen om de drie belangrijkste voordelen en drie belangrijkste nadelen voor je op een rijtje te zetten om een beeld te schetsen van deze aanbieder:

Voordelen gebruik ExpressVPN:

 • Goede optie om op een veilige manier gebruik te maken van internet.
 • Biedt een uitstekende combinatie van kwaliteit, perfecte verbindingssnelheid en is gebruiksvriendelijk.
 • Netwerk geschikt om Amerikaanse Netflix te ontvangen.

Nadelen gebruik ExpressVPN:

 • Slechts drie connecties tegelijk mogelijk.
 • Relatief hoge prijsstelling.
 • Geen dedicated IP adres.

Specificaties van ExpressVPN

 •     Software: Windows, MacOS, iOS, Android, Linux
 •     Protocollen: OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec, PPTP
 •     Aantal beschikbare server locaties: 2000+
 •     Aantal landen waar servers beschikbaar zijn: 94
 •     Gelijktijdige verbindingen: 3
 •     Torrents: ja
 •     Netflix: ja
 •     Logs: nee
 •     Prijs: vanaf $6,67 per maand
 •    Garantie: 30 dagen

Alternatieven voor ExpressVPN

Heb je toch je twijfels na het lezen van de voor- en nadelen en belangrijkste specificaties? Check dan ook onze reviews van de andere belangrijkste providers:

Eindconclusie: is ExpressVPNeen interessante optie voor je?

Zoals aangegeven is ExpressVPN de marktleider op virtual private network gebied. Wat ons betreft staat de provider terecht bekend om een uitstekende combinatie van verbindingssnelheid, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast is er met betrekking tot het bereik niets aan te merken en is de verbinding stabiel.

De uitstekende mogelijkheden om via deze provider naar Amerikaanse Netflix te kijken is voor veel gebruikers heel wat waard. De snelheid van deze provider spreekt hierbij zelfs in het voordeel. Er is geen sprake van vertragingen of lange buffertijden. Tot slot is het goed om te vermelden dat je in kunt stellen dat je lokale netwerk wel bruikbaar is als je gebruik maakt van de VPN. Dit is zeker niet bij alle providers het geval.

Als je het bovenstaande leest, zou je bijna zeggen dat deze aanbieder op alle punten voldoet en het inderdaad een “no-brainer” is om te kiezen voor ExpressVPN. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat er aan deze perfecte service wel een behoorlijk prijskaartje hangt.

ExpressVPN is zeker niet de voordeligste aanbieder. Daarnaast is het jammer dat het systeem niet in het Nederlands beschikbaar is, maar in de praktijk zal dit nauwelijks hinderlijk zijn. Een groter nadeel van dit systeem is het feit dat er een beperking is in het maken van connecties. Je kunt niet meer dan 3 connecties tegelijk gebruiken. Dat is erg weinig in vergelijking met andere VPN aanbieders. Dit zijn echter maar een paar kleine nadelen van een aanbieder die dagelijks bewijst waarom het de marktleider op VPN gebied is.

Wat ons betreft kunnen we op basis van de bovenstaande tekst de volgende rapportcijfers geven aan ExpressVPN: