Dit is hoe wij VPN's testen

Hoe komen we aan de data en waar baseren we het eindcijfer op? Dat lees je hier.
800+ uur gestreamd via vpn’s
800+ uur gestreamd
Meer dan 60 verschillende vpn’s getest
60+ VPN's getest
De nummer 1 in VPN-vergelijken
De nummer 1 in VPN-vergelijken

Bij VPNdeals.nl reviewen we verschillende VPN-diensten. Dat is handig, want zo hoef jij niet zelf alle diensten uit te proberen. Maar waar baseren we het eindcijfer op, wat vinden we belangrijk en hoe komen we aan de data die je in de artikelen terugziet? Dat leggen we op deze pagina aan je uit.

Prijzen en abonnementen

De prijzen van VPN-diensten kunnen nogal uiteen lopen. Bovendien bieden de meeste diensten kortingen op de normale prijs van een abonnement. Die kortingen staan vaak voor langere tijd vast, dus we gaan uit van de prijs die op dat moment bekend is, ook als dat een kortingsprijs is.

In principe gaan we uit van het aanbevolen abonnement. Dat is doorgaans een abonnement voor een of twee jaar, al dan niet met extra gratis maanden toegevoegd. De prijs rekenen we terug naar een bedrag per maand, oftewel: de totale prijs gedeeld door het aantal maanden dat het abonnement loopt.

Als een dienst meerdere abonnementen aanbiedt die qua functies van elkaar verschillen, nemen we zoveel mogelijk het standaardabonnement, zonder extra functies. Het meer betalen voor extra features is dan iets wat je zelf kunt beslissen.

Snelheid

De serversnelheden die behaald worden, kunnen ook verschillen. Dit is een lastige opgave, want zelfs van dag tot dag kunnen de verschillen groot zijn. Daarom houden we zoveel mogelijk dezelfde manier van testen aan:

 • Internetabonnement bij Ziggo
 • Draadloze wifi-verbinding, altijd op dezelfde positie ten opzichte van de router
 • Drie opeenvolgende tests, met daarvan een gemiddelde
 • Vaste landen en de snelste server per land
 • De snelheid zonder VPN kan van moment tot moment verschillen, net als de snelheid van de gebruikte servers
 • We maken gebruik van speedtest.net om de snelheid te meten

Met die set-up doen we vier verschillende snelheidstests:

 • Een test zonder VPN-verbinding
 • Een test met de snelste server in Nederland
 • Een test met de snelste server in Canada
 • Een test met de snelste server in Australië
 • Als een van deze landen niet beschikbaar is, nemen we de server die daar het dichtst bij in de buurt komt.

Op deze manier kunnen we een goed beeld geven over de gemiddelde snelheid van de verschillende servers bij een VPN-dienst, en strijken we onregelmatigheden zo veel mogelijk glad.

Functies

In principe doen alle geteste VPN’s wat ze moeten doen: ze verhullen je IP-adres en zorgen ervoor dat je je over het internet kunt bewegen zonder dat anderen zien wat je doet.

Veel VPN’s bieden echter extra functies aan. Daarbij kun je denken aan een ingebouwde wachtwoordmanager, het blokkeren van trackers, een kill switch, en meer. Die functies hebben op zichzelf geen invloed op het VPN-gedeelte van de dienst, maar het zijn handige extra’s die we daarom wel degelijk meenemen in de beoordeling.

Eindcijfer

Alle geteste VPN’s krijgen een eindcijfer, op een schaal van 1 tot 10. Dat cijfer is gebaseerd op alle bovenstaande gegevens. Ook het ontbreken van functies die bij veel andere aanbieders wel ingebouwd zijn, nemen we mee.

Op die manier kun je in één oogopslag zien hoe goed wij een bepaalde VPN-dienst vinden. Houd wel in het achterhoofd dat dit gedeeltelijk een persoonlijke beoordeling van de reviewer is; het kan zijn dat jij bepaalde zaken belangrijker of juist minder belangrijk vindt.

Alle reviews lezen? Hier vind je ze!
Alle reviews lezen? Hier vind je ze!
Bekijk reviews!