Surfshark review 2023
8.8De kans dat je de naam Surfshark als VPN provider misschien nog niet kent, is niet ondenkbaar. Surfshark is sinds 2018 actief en is immers een relatief nieuwe VPN aanbieder. Aan het aanbod van Surfshark is het echter niet te merken dat het een nieuwkomer is. De provider biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waarmee het zeker niet onder doet voor de gevestigde orde.
Niet voor niets komt Surfshark al terug in de ranglijst voor beste VPN aanbieders. Dus hoogste tijd voor een kennismaking. In deze Surfshark review 2021 kun je ontdekken of de provider past bij jouw wensen.
In deze review belichten we de volgende factoren:
- Gebruiksgemak van Surfshark;
- Mogelijkheden van Surfshark;
- Installatie van Surfshark;
- Mogelijkheden met betrekking tot torrenting bij Surfshark;
- Aantal gelijktijdige verbindingen;
- Veiligheid en privacy bij het gebruik van Surfshark;
- Prijzen van Surfshark;
- Snelheid van Surfshark;
- Voor- en nadelen van Surfshark;
- Specificaties van Surfshark op een rijtje;
- Eindconclusie: is Surfshark een interessante optie voor je?
Gebruiksgemak van Surfshark
Surfshark heeft voor de meest gebruikte devices en besturingssystemen (Windows, MacOS, Android, iOS en Linux) een applicatie ontwikkeld. Voor Windows is zelfs al een verbeterde versie in gebruik. De software is voor alle besturingssystemen op dezelfde manier vormgegeven en kenmerkt zich door een strakke maar wel minimalistische uitstraling. Dit komt het gebruiksgemak zeker ten goede. De benodigde functionaliteiten zijn eenvoudig terug te vinden op ieder besturingssysteem. De software van Surfshark werkt intuïtief en is makkelijk te begrijpen. Dat is wel handig, want de programmering is namelijk alleen in het Engels verkrijgbaar.
Aan de zijkant van het scherm vind je de volgende opties:
- Surfshark, om de status van je VPN verbinding te monitoren. Je kunt in dit menu een automatische verbinding maken of specifiek kiezen voor een bepaalde server;
- Cleanweb, de adblocker van Surfshark;
- Locations, het keuzemenu met een overzicht van de servers waar je gebruik van kunt maken;
- White-lister, een mogelijkheid waarmee je kunt instellen welke applicaties of programma’s geen gebruik maken van de VPN verbinding, maar via de standaard verbinding gaan;
- Multihop, een mogelijkheid om je dataverkeer over twee servers te laten verlopen;
- Settings, een menu waarbij je kunt kiezen uit verschillende opties met betrekking tot het gebruik van protocollen, de kill switch of andere keuzemogelijkheden die betrekking hebben op je verbinding.
De verschillende mogelijkheden zijn zeer eenvoudig in gebruik. Zo kun je makkelijk wisselen van server door te klikken op het vlaggetje onderaan het applicatiescherm. Er verschijnt dan een overzicht van alle beschikbare locaties waaruit je kunt kiezen om een VPN verbinding te maken.
Net als eigenlijk vrijwel iedere andere VPN provider, heeft ook Surfshark een Firefox browser addon en een VPN Chrome extensie beschikbaar. Deze opties bieden mogelijkheden om, zonder de software op je computer, gebruik te maken van een VPN verbinding in je browser om anoniem te kunnen internetten. Als je gebruik maakt van een VPN router kun je al je internetverkeer via een VPN laten verlopen. Het grote voordeel hiervan is dat je ook de apparaten, die normaal gesproken geen gebruik maken van een VPN verbinding, nu wel kunt aansluiten op een dergelijke verbinding. Dit biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om op TV naar geografisch geblokkeerde content te kijken, wat niet mogelijk is met een normale verbinding.
Voor de volledigheid is het goed om te benoemen dat Surfshark voor ieder besturingssysteem een kill switch optie heeft ontwikkeld. Dit ter voorkoming dat gevoelige data (onversleuteld en via jouw persoonlijke IP adres) alsnog via een reguliere internetverbinding wordt verspreid. Een uitzondering hierop vormt Android. Bij dit besturingssysteem maakt Surfshark gebruik van de standaard kill switch optie van Android.
Het installeren van Surfshark is eenvoudig. Je kunt de procedure in gang zetten door te klikken op het desbetreffende icoontje op de website van de provider. Als je gebruik maakt van mobiele devices kun je de VPN-app downloaden uit Google Play of de App Store.
In het “my account” gedeelte op de website vind je de gegevens die betrekking hebben op jouw account. Ook in dit opzicht is er gekozen voor het gemak van de eenvoud. Je het account op een eenvoudige wijze beheren in het menu. Daarnaast vind je hier specifieke gegevens over je abonnement zoals mogelijkheden om je wachtwoord te veranderen, de looptijd en een knop om uit te loggen.
Mogelijkheden van Surfshark
Surfshark is een VPN aanbieder die zich voornamelijk richt op de combinatie tussen het veilig en snel gebruik maken van het internet, ongeacht de locatie. Op deze punten is de provider al direct flink aan de weg aan het timmeren. De provider heeft al meer dan 800 servers, verdeeld over 50 landen. Surfshark heeft zelfs al servers staan in gebieden waar andere providers (nog) géén letterlijke voet aan de grond hebben, zoals in Zuid-Amerika en Afrika.
Door een goede spreiding van de servers is het géén probleem om geografisch geblokkeerde content te bekijken. Uiteraard biedt dit ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld naar Amerikaanse Netflix te kijken, iets wat een belangrijke factor is voor veel mensen bij de keuze van een VPN dienst. Surfshark heeft handig op deze behoefte ingespeeld, door een relatief groot aantal servers in Amerika te plaatsen. Door dit grote aanbod van servers kun je op een eenvoudige wijze de virtual private network blokkades van Netflix omzeilen.
Surfshark biedt (nog) geen mogelijkheid om een dedicated IP-adres aan te vragen. Met een vast IP-adres zal het voor externe partijen niet opvallen dat je gebruik maakt van een VPN dienst, dit kan een vereiste zijn bij het gebruik van kantoorapplicaties.
Mogelijkheden met betrekking tot torrenting bij Surfshark
Met een VPN verbinding van Surfshark is het downloaden van torrents géén probleem. Door gebruik van deze optie kun je het downloaden van bestanden versnellen. Dit doe je op volledig anonieme wijze omdat je gebruik maakt van andere computernetwerken. Je
IP-adres blijft hierbij verborgen voor andere partijen. Hiermee voorkom je boetes voor het illegaal downloaden van content, aangezien hiervoor de registratie van je IP adres noodzakelijk is.
Onze tests wezen uit dat het mogelijk is om binnen een relatief kort tijdsbestek grote bestanden te downloaden met behulp van het bittorrent protocol. Surfshark “denkt” hierbij met je mee door automatisch over te stappen van een reguliere server naar een P2P-server (peer-to-peer netwerk) om het proces te versnellen.
Aantal gelijktijdige verbindingen
Surfshark hanteert géén beperking met betrekking tot het aantal verbindingen waarvan je tegelijkertijd gebruik kunt maken. Ook in dit opzicht is deze provider onderscheidend ten opzichte van veel andere VPN aanbieders, die vaak werken met bijvoorbeeld een limiet van 3 tot 6 verbindingen. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een VPN abonnement te delen, maar hou er rekening mee dat er op den duur wel een beperking kan worden ingesteld. Surfshark kan de keuze hebben gemaakt om in de opstartfase géén beperkingen te hanteren om snel een goede positie binnen de VPN markt te veroveren.
Veiligheid en privacy bij het gebruik van Surfshark
Al bij het zien van het startscherm (en met name de functionaliteiten die aangeboden worden), kun je direct opmaken dat Surfshark veel waarde hecht aan privacy en veiligheid. Zeer veel opties hebben immers hierop betrekking. Naast de mogelijkheden om zelf te selecteren welke programma’s via een VPN verbinding moeten lopen en welke via een standaard verbinding, heeft Surfshark nog diverse andere “sloten op de digitale deur” bevestigd. Eén van de voorbeelden hiervan heeft de naam Cleanweb gekregen. Hiermee blokkeer je bekende advertentienetwerken, malware en trackers.
Ook multihop kan gezien worden als een (dubbele) beveiligingsoptie. Zoals de naam al aangeeft, wordt hierbij gebruik gemaakt van twee VPN verbindingen bij het verwerken van dataverkeer. Tevens zijn er de eerder genoemde functionaliteiten zoals de kill-switch functie en de automatische opstart mogelijkheid, ter voorkoming dat gevoelige data (onversleuteld en via jouw persoonlijke IP adres) toch via een reguliere internetverbinding wordt verspreid.
Naast de zichtbare functionaliteiten, wordt ook “onder de motorkap” gekozen voor de meest veilige opties. Er is een beperkte keuze met betrekking tot de protocollen, maar de opties die gebruikt worden kenmerken zich wél door een goede versleuteling. Er worden duidelijk géén concessies gedaan met betrekking tot veiligheid. Voor Android en Windows wordt standaard OpenVPN als protocol gebruikt en voor andere besturingssystemen (zoals Mac devices) voldoet het IKEv2 protocol aan de strenge eisen van Surfshark.
Ook de vestigingsplaats van de provider heeft invloed op de privacy van de gebruiker.
Het hoofdkwartier van Surfshark is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Dit heeft als grootste voordeel dat de provider ook onder de wetgeving van dit gebied valt en géén verplichting heeft om gegevens te verstrekken op het moment dat hiernaar gevraagd wordt, zoals dat wel het geval is in de Verenigde Staten en Europa. De provider houdt ook geen logs bij van de gebruikers. Een digitale log geeft immers inzicht in het verleden met betrekking tot het gebruik van websitebezoek, data en downloadgedrag. Uiteraard komt dit beleid ten goede van de privacy van de gebruiker.
Prijzen van Surfshark
Met betrekking tot de prijsstelling is Surfshark vergelijkbaar met andere virtual private network aanbieders. Surfshark rekent reële prijzen. De hoogte van de kosten van het abonnement zijn afhankelijk van de tijdsduur van deze overeenkomst: hoe langer je een contract afsluit, hoe voordeliger je uit bent. Dit zie je in het volgende overzicht:
- Een maandabonnement → 15,45 per maand;
- Een jaarabonnement → 3,99 per maand;
- Een abonnement voor twee jaar → 2,30 per maand.
Surfshark biedt een relatief lange proefperiode van 30 dagen aan om de dienst uit te proberen. Het opzeggen kun je eenvoudig doen op de website van Surfshark, als je binnen de proefperiode de conclusie trekt dat Surfshark toch niet helemaal past bij jouw wensen. Je krijgt dan ook direct je geld terug. Dit gebeurt binnen een kort tijdsbestek en zonder dat je een reden voor je vertrek hoeft op te geven.
Deze website heeft een vergelijkbaar design met de service zelf en is overigens voor een groot deel in het Nederlands weergegeven. De functionaliteiten zijn eenvoudig te vinden en te gebruiken. De support pagina´s, software, en de klantenservice zijn echter wel in het Engels. De helpdesk wordt 24/7 beheerd door een natuurlijk persoon (dus geen automatische antwoorden) die op een accurate wijze te hulp schiet.
Surfshark vraagt géén persoonlijke gegevens bij het afsluiten van een abonnement. Je hebt slechts een e-mailadres met een wachtwoord nodig om een account aan te maken. Als je betaalt met cryptocurrencies zoals Bitcoins, blijf je verder volledig anoniem. Als je kiest voor andere betaalopties (bijvoorbeeld iDeal) zul je uiteraard wel wat meer persoonlijke gegevens moeten verstrekken.
Snelheid van Surfshark
Factoren als de afstanden tot de server, de intensiteit van het server gebruik en de internetsnelheid, zijn uiteraard van invloed op de snelheid van een VPN service. Het is duidelijk te merken dat Surfshark snelheid als één van hun belangrijkste prioriteiten ziet. Ze stellen hier zeker niet in teleur! Gedurende onze tests was het verschil tussen het internetten zonder en met een VPN verbinding uiteraard zichtbaar, maar niet onacceptabel groot te noemen. In de praktijk was het niet tot nauwelijks te merken dat de data via een aparte server verliep.
Vooral de downloadsnelheid is goed te noemen. De upload snelheid en de ping (de zogenaamde vertraging op de lijn) geven we zeker een positieve beoordeling, maar is wel iets langzamer dan de toonaangevende providers op dit gebied. Hoe verder de afstand tot de server, hoe hoger de ping, maar dat is logisch. De tests zijn onder andere uitgevoerd tijdens het bekijken van netflix, het surfen, het spelen van (binnen- en buitenlandse) online games, het mailen en het gebruik van social media. Het is goed om te benoemen dat de verbindingen tijdens onze tests stabiel waren en géén enkele keer uitgevallen zijn.
Voor- en nadelen Surfshark
Als we Surfshark vergelijken met andere VPN aanbieders, kunnen we een aantal voor- en nadelen benoemen. Uiteraard is het goed om te beseffen dat deze voor- en nadelen een subjectief karakter hebben en voor iedere gebruiker anders kunnen zijn. We hebben gekozen om de drie belangrijkste voordelen en drie belangrijkste nadelen voor je op een rijtje te zetten om een beeld te schetsen van deze aanbieder:
Voordelen gebruik Surfshark:
- Gebruiksvriendelijke en veilige software;
- Snelle en betrouwbare verbindingen;
- Onbeperkt aantal gelijktijdige verbindingen mogelijk.
Nadelen gebruik Surfshark:
- Geen mogelijkheden voor het gebruik van een dedicated IP-adres;
- Software (inclusief) service en support Engelstalig;
- Snelheid iets lager dan toonaangevende VPN providers op dit gebied.
Specificaties van Surfshark
- Software: Windows, iOS, macOS, Android, Linux
- Protocollen: OpenVPN, IKEv2
- Aantal beschikbare server locaties: 800
- Aantal landen waar servers beschikbaar zijn: 50
- Gelijktijdige verbindingen: onbeperkt
- Torrents: ja
- Netflix: ja
- Logs: Nee
- Prijs: vanaf $1,99 per maand
- Niet goed geld terug periode: 30 dagen
Alternatieven voor Surfshark
Heb je toch je twijfels na het lezen van de voor- en nadelen en belangrijkste specificaties? Check dan ook onze reviews van de andere belangrijkste providers:
Eindconclusie: is Surfshark een interessante optie voor je?
Wat ons betreft komt Surfshark op de lijst van zeer geschikte VPN providers. De provider biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer redelijk bedrag heb je de beschikking over een service waarmee je relatief veilig en snel van het internet gebruik kunt maken. Deze provider is uitstekend geschikt om geografische blokkades te omzeilen. Het zal je weinig moeite kosten om je weg te vinden met dit gebruiksvriendelijke systeem. Als je hier wel vragen over hebt, ben je aangewezen op een Engelstalige service en support afdeling. Maar dat is slechts één van de weinige nadelen die wij konden vinden aan de service van Surfshark. Je kunt deze “new kid on the block” dan ook het beste zien als een zeer veelbelovende nieuwkomer, die zeker een geschikte optie is als je op zoek bent naar een VPN dienst.