CyberGhost review 2023

8.6

CyberGhost is een VPN aanbieder die sinds 2011 actief is en zich met name richt op de privacy en gebruiksvriendelijkheid bij het gebruik van hun software. Dit merk je duidelijk als je kiest voor deze provider, wat veel mensen al hebben gedaan. CyberGhost biedt een service met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Niet voor niets verdiedne CyberGhost een plekje in ons overzicht van beste VPN aanbieders.

Op basis van deze CyberGhost review kun je voor jezelf bepalen of het aanbod van deze provider bij jou past en of jij één van de vele gebruikers van CyberGhost wordt.

Inhoud van deze CyberGhost review: 

 • In het kort
 • Features
  • Torrenting
  • Streaming
  • Snelheid
 • Veiligheid en privacy bij het gebruik van CyberGhost;
 • De prijzen van CyberGhost;
 • Eindconclusie: is CyberGhost een interessante optie voor je?

cyberghost review met logo

CyberGhost review in het kort

Voordat we meer de diepte in gaan, zetten we een aantal voor- en nadelen van CyberGhost vergeleken met andere aanbieders voor je op een rijtje. Natuurlijk zijn die subjectief en ligt het eraan hoe jij de VPN gaat gebruiken of ze voor jou echt belangrijk zijn. Maar ze geven wel een aardig beeld van hoe CyberGhost zich verhoudt tot de andere aanbieders in de markt.

Voordelen gebruik CyberGhost:

 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Zeer veel servers beschikbaar
 • Aparte servers voor torrenting en streaming

Nadelen gebruik CyberGhost:

 • Automatische opstartfunctie alleen te activeren op het moment dat Windows start
 • In gebieden als Afrika en Azië slechts een beperkt aantal servers
 • Software (inclusief) service en support Engelstalig

Specificaties van CyberGhost

Voor wie precies weet wat hij zoekt in een VPN, is het interessant om te weten wat CyberGhost precies te bieden heeft. Dat zetten we hier voor je op een rijtje:

 • Geschikte besturingssystemen: Windows, iOS, macOS, Android
 • Protocollen: OpenVPN, L2TP/IPSec, PPTP
 • Aantal beschikbare server locaties: 2750
 • Aantal landen waar servers beschikbaar zijn: 52
 • Gelijktijdige verbindingen: 7
 • Torrents: ja
 • Netflix: ja
 • Logs: Nee
 • Prijs: vanaf 2,19 per maand
 • Niet goed geld terug periode: 30 dagen

Het gebruikgemak van CyberGhost als belangrijke USP

Een belangrijke voordeel van CyberGhost is de toegankelijkheid: een goede prijs- kwaliteitverhouding en gebruiksvriendelijke interface. Daarmee is het een uitstekende instap-VPN.

CyberGhost heeft software voor alle mainstream besturingssystemen zoals Windows, macOs, iOS en Android. Het is te merken dat de producent belang hecht aan de gebruiksvriendelijkheid van het programma. De programmering is eenvoudig in het gebruik en is innovatief vormgegeven.

Installatie

Het installeren van CyberGhost gaat zeer eenvoudig. Voor ieder besturingssysteem is een app of programma beschikbaar waarmee je snel de programmering kunt gebruiken en installeren.

Je installeert CyberGhost zoals je van andere software gewend bent door de kant-en-klare installatie wizard te doorlopen.

Intuïtief

De functionaliteiten zijn intuïtief te gebruiken. Dit zie je direct al bij het opstarten van het systeem. Zo kun je in één oogopslag zien met welke server je het beste kunt verbinden op basis van drukte en snelheid. Daarnaast geeft dit scherm ook de populaire servers voor het bekijken van verschillende internationale zenders of Amerikaanse Netflix weer. Daarmee helpt CyberGhost je dus eenvoudig naar de plek waarvoor de meeste mensen een VPN in gebruik nemen.

Uiteraard zijn dit niet de enige opties die je hebt voor het instellen van een gewenste server. Als je klikt op de optie “More servers” verschijnt er een uitklapscherm en kun je kiezen uit alle server locaties van CyberGhost.

Eenvoudig anoniem online

Behalve Harry Potter kijken op een buitenlandse Netflix of via een buitenlandse server online de Grand Prix van Singapore te ontvangen gebruiken mensen een VPN ook om hun privacy te bewaren. Ook anoniem browsen maakt CyberGhost heel eenvoudig.

CyberGhost heeft een VPN Chrome extensie en een Firefox browser addon. Hierdoor krijg je voor de buitenwereld een nieuw IP adres en wordt er een encryptie toegevoegd aan je dataverkeer. Via de extensie kun je ook geografische blokkades omzeilen. Besef wel dat je dit niet helemaal anoniem en op de meest veilige manier doet zoals wel het geval zou zijn bij een volledige installatie van de VPN dienst.

Het is goed te vermelden dat de software van CyberGhost prima te gebruiken is op Linux apparatuur. Hiermee is de provider onderscheidend ten opzichte van de meeste andere aanbieders. Het is een goede optie om gebruik te maken van Openelec of Kodi om een verbinding tot stand te laten komen met één van de servers van CyberGhost.

Uitstekende customer care

Mocht je problemen of vragen hebben bij het gebruik van CyberGhost, dan kun je prima terecht op de website van de provider. De dienst heeft een klantenservice die 24/7 beschikbaar is. Daarnaast kun je de FAQ pagina’s en het uitgebreide aanbod in handleidingen raadplegen om de antwoorden op veel gestelde vragen te vinden.

De website is in het Nederlands vormgegeven, maar de support pagina’s zijn in het Engels. Je kunt de klantenservice (de chatfunctie) overigens ook in het Frans of Duits benaderen. Je hebt hierbij mogelijkheden om een screenshot toe te sturen om je vraag te visualiseren. Als je vooraf je naam en e-mail adres opgeeft, krijg je de uitwerking van het gesprek ook nog eens per mail toegestuurd. Dit is een handige service die we nog niet eerder hebben ontdekt bij andere VPN providers.

Wat kan CyberGhost allemaal?

CyberGhost is een uitgebreide en veel gebruikte VPN dienst met wereldwijd ongeveer 15 miljoen klanten. CyberGhost is dan ook al heel wat jaren actief op dit gebied. De officieel uit Roemenië afkomstige provider (een deel van dit bedrijf werkt overigens vanuit Duitsland), was in het verleden één van de bekendste gratis VPN aanbieders ter wereld.

En hoewel die gratis dagen in het verleden liggen, is CyberGhost nog altijd een van de meest betaalbare VPN’s in de markt. 

Toegang tot (heel) veel servers

CyberGhost heeft de beschikking over maar liefst 2750 servers, die verdeeld staan over 52 landen. Dit uitgebreide aanbod biedt uiteraard zeer veel mogelijkheden om geografisch geblokkeerde content van een bepaald land te bekijken. Ook in Nederland staan voldoende servers om vanuit het buitenland naar Nederlandse televisie te kijken.

Veel mensen kiezen voor het gebruik van een VPN om zichzelf de mogelijkheid te bieden om naar series en films op de Amerikaanse Netflix te kijken. Als je voor die doelstelling op zoek bent naar een VPN provider, is CyberGhost een prima keuze. De provider heeft ruim voldoende servers voor je beschikbaar om op een eenvoudige wijze de virtual private network blokkades van Netflix te omzeilen.

Helaas moeten we wel stellen dat CyberGhost de (wereldwijde) verdeling van de servers minder goed voor elkaar heeft. Er zijn gebieden waar je kunt kiezen uit een relatief grote hoeveelheid servers, maar er zijn ook plekken waar deze keuzemogelijkheid aanmerkelijk minder groot is. In gebieden als Azië en Afrika staan relatief weinig servers. Uiteraard heeft een grote afstand tot een server vaak negatieve gevolgen voor de snelheid van de dienst dus dat is wel even iets om rekening mee te houden als je veel in deze gebieden komt.

Vast IP adres gebruiken

CyberGhost biedt mogelijkheden om gebruik te maken van een dedicated IP adres. Je kunt hiermee bepaalde online services whitelisten en naar de buitenwereld toe gebruik maken van een vast IP adres (ondanks dat je werkt met een VPN service). Een vast IP-adres kan een vereiste zijn bij het verkrijgen van toegang tot diverse kantoorapplicaties.

Torrenting en streaming bij CyberGhost

Het downloaden van torrents wordt gezien als onderdeel van de service van CyberGhost. Deze mogelijkheid wordt zelfs direct aangeboden op de startpagina aan de linkerkant van het scherm van de provider. Door het gebruik van torrents kun je het downloaden van bestanden aanzienlijk versnellen omdat je gebruik maakt van andere computernetwerken. Een ander voordeel is dat je dit volledig anoniem doet doordat jouw IP-adres onzichtbaar is voor andere partijen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor boetes voor het illegaal downloaden van content, aangezien je niet te traceren bent.

Het is goed om in dit kader ook te benoemen dat je bij CyberGhost ook gebruik kunt maken van servers die speciaal geschikt zijn voor het streamen van geografisch geblokkeerde content. Er is bijvoorbeeld een speciale server voor onder andere Portugese of Duitse televisie, maar ook voor het kijken van (Amerikaanse) Netflix. Onze ervaring is dat dit echt goed werkt!

Aantal gelijktijdige verbindingen

Als je een abonnement hebt afgesloten bij CyberGhost, kun je met zeven apparaten tegelijk gebruik maken van de service. Dit lijkt een beperking omdat er andere VPN providers zijn die onbeperkte mogelijkheden op dit gebied aanbieden, maar voor veel mensen is deze hoeveelheid in de praktijk ruim voldoende. CyberGhost loopt hiermee niet uit de pas met andere VPN diensten.

CyberGhost en veiligheid

CyberGhost hecht veel waarde aan privacy en veiligheid bij het gebruik van internet. Dit zie je direct terug als je de dienst opstart. Je kunt kiezen voor een aantal functionaliteiten die betrekking hebben op het veiligheidsaspect.

Als je kiest voor de optie ”Smart rules”, kun je voor diverse veiligheidsopties kiezen zoals tracking pogingen blokkeren, een adblocker aanzetten en https verbindingen forceren. Het is een optie waarmee je bekende advertentienetwerken, malware en trackers buiten de deur kunt houden. Dit kun je al direct bij het opstarten van je device doen als je gebruik maakt van de automatische startfunctie van CyberGhost. Opvallend is dat deze functie alleen te activeren is op het moment dat Windows start. Verder zijn er geen opties om automatisch verbinding te maken met een virtual private network server.

Kill-switch

Zoals de meeste VPN providers werkt ook CyberGhost met een zogenaamde kill-switch om je verbinding anoniem te houden.

De kill-switch functie heeft bij CyberGhost de naam “Secure Connect” gekregen. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat al het internetverkeer wordt geblokkeerd op het moment dat er geen VPN verbinding is. Hiermee voorkom je dat er data (onversleuteld en via jouw persoonlijke IP adres) alsnog via een reguliere internetverbinding wordt verspreid.

Protocollen

Ook “achter de schermen” heeft de provider de veiligheids- en privacy voorzieningen prima voor elkaar. CyberGhost werkt standaard met het OpenVPN protocol waarbij er gebruik wordt gemaakt van een 256-bit encryptie. De data is hierdoor niet te ontcijferen zonder dat je de beschikking hebt over het juiste wachtwoord. Voor de volledigheid is het goed te benoemen dat je ook zou kunnen kiezen voor de snellere L2PT  of PPTP protocollen, maar dit zijn een stuk minder veilige opties.

Geen logging

Het hoofdkantoor van CyberGhost is gevestigd in Roemenië. In dit land gelden géén strenge regels met betrekking tot het verplicht verstrekken van gegevens aan derden. De provider geeft zelfs periodiek inzicht in een “transparency report”, waarin er wordt aangegeven hoe vaak de provider benaderd is door (overheids) instanties met het verzoek om persoonlijke gegevens te verstrekken. Met deze onderscheidende service wil CyberGhost de gebruiker inzicht geven hoe er wordt omgegaan met diens persoonlijke gegevens.

CyberGhost geeft aan een no-logging policy te hanteren met betrekking op het inhoudelijk gebruik van de dienst. Het enige wat de provider registreert, zijn de gegevens over het gebruik van de service om de dienstverlening te kunnen optimaliseren. Je privacy komt hierdoor dus niet in gevaar. Een inhoudelijke digitale log geeft immers inzicht in het verleden met betrekking tot het gebruik van websitebezoek, data en downloadgedrag van een persoon.

Prijzen van CyberGhost 

Wat ons betreft biedt CyberGhost een prima prijsstelling. CyberGhost is één van de voordeligste aanbieders als je kiest voor een overeenkomst voor een langere termijn. Er worden vier pakketten aangeboden, met overeenkomstige functionaliteiten. Hoe langer je een contract afsluit, hoe voordeliger je uit bent. Vooral de maandelijkse kosten voor een langer abonnement zijn scherp te noemen.  Dit wordt duidelijk in het volgende overzicht:

 • Een maandabonnement → 11,99 per maand
 • Een jaarabonnement → 6,99 per maand
 • Een abonnement voor twee jaar → 2,19 per maand

Je krijgt ruim de tijd om de diensten van CyberGhost uit te proberen. Als je binnen een periode van 30 dagen aangeeft dat de service van deze provider toch niet helemaal bij je past, krijg je gelijk je geld terug. Je hoeft hiervoor niet eens een reden op te geven.

Je hebt alleen een (willekeurige) accountnaam en een wachtwoord nodig om gebruik te maken van de VPN service. Deze gegevens worden versleuteld en zijn zelfs niet zichtbaar voor CyberGhost. De provider kan deze gegevens niet herleiden naar jou als persoon. Het afhandelen van de betaling van het abonnement wordt verzorgd door Cleverbridge. Dit is een partij die bekend staat als een payment service provider die een volledige privacy garandeert. CyberGhost heeft dus zelf géén inzicht in je betaalgegevens.

Snelheid van CyberGhost

Met betrekking tot de snelheid van het internetgebruik is CyberGhost sterk verbeterd. Het feit dat CyberGhost is gestopt met het gratis aanbieden van de diensten, komt de snelheid van de service ten goede. Er wordt nu veel minder intensief van de servers gebruik gemaakt omdat een groot aantal mensen zijn opgestapt bij CyberGhost na de invoering van debetaalconstructie. Een server die minder belast wordt is vanzelfsprekend sneller. Dat, in combinatie met het grote aantal servers, zorgt voor een uitstekende snelheid bij het gebruik van CyberGhost. 

CyberGhost komt in vergelijking met andere providers goed uit onze snelheidstests. De resultaten van zowel het downloaden als het uploaden pakten prima uit en ook de ping stelde ons niet teleur. Als er gekozen wordt voor een server die in Nederland staat, zal dit géén effect hebben op de ping. Er is wel een verschil te zien in de download- en uploadsnelheid als je de VPN verbinding vergelijkt met een verbinding zonder VPN, maar dit verschil zal niet storend zijn bij het gebruik van internet. Je merkt er eigenlijk nauwelijks wat van.

We hebben de server gebruikt voor diverse digitale handelingen zoals het bekijken van Netflix, het spelen van (binnen- en buitenlandse) online games en over het internet surfen. Het is goed te vermelden dat het genoemde snelheidsverschil voor de gemiddelde gamer géén probleem zal zijn. Als je echter een professionele speler bent, zou dit wel hinderlijk kunnen zijn. De verbindingen waarvan we gedurende de tests gebruik maakten, waren stabiel en zijn géén enkele keer uitgevallen.

Alternatieven voor CyberGhost

Heb je toch je twijfels na het lezen van de voor- en nadelen en belangrijkste specificaties? Check dan ook onze reviews van de andere belangrijkste providers:

Eindconclusie: is CyberGhost een interessante optie voor je?

Wat ons betreft komt CyberGhost zeker in aanmerking als je een goede virtual private network provider zoekt, waarvoor je niet de hoofdprijs hoeft te betalen. De provider is één van de voordeligste aanbieders als je een langere overeenkomst aangaat. Wat ons betreft is dit een veilige keuze. CyberGhost heeft ons niet teleurgesteld met betrekking tot de snelheid en stabiliteit van de verbindingen. Uiteraard zul je het merken als een server op sommige momenten wat intensiever gebruikt wordt, maar dat is eenvoudig op te lossen door een andere server te kiezen uit het grote aanbod, mits je niet in gebieden als Azië of Afrika bent.

Daarnaast is het ook letterlijk een veilige keuze om van de diensten van CyberGhost gebruik te maken. Met betrekking tot veilig gebruik maken van internet en privacy heeft de provider de zaken goed voor elkaar, zoals dit uiteraard hoort bij een virtual private network aanbieder.