VPN: Wat is een kill switch en waarom heb je er een nodig?

kill switch

Als je VPN’s gaat vergelijken, ben je misschien al eens op de term kill switch gestuit. De meeste bekende VPN’s bieden die optie, en dat is niet voor niets: het is namelijk een erg handige functie. Maar wat is een kill switch precies, hoe werkt het, en waarom heb je er een nodig? Dat zoeken we uit.

Wat is een kill switch?

De term kill switch bestond al lang voor er VPN’s bestonden, en is zelfs al een stuk ouder dan het internet zelf. Het woord stamt uit de tijd dat mensen met zwaardere machines gingen werken. Een kill switch is namelijk niets anders dan een noodstopschakelaar.

Het werkt zo: mocht er tijdens het machinewerk iets verkeerd gaan – denk aan een stroomstoring, een waterlek of verlies van druk – dan wordt dat herkend door de machine, die zichzelf automatisch uitschakelt. Daarmee wordt voorkomen dat de machine kapot gaat of dingen doet die hij niet zou moeten doen.

Vergelijk en kom erachter welke VPN het beste bij jouw situatie past!

Kill switch in VPN’s

Een kill switch in VPN’s werkt op precies dezelfde manier. VPN-servers kunnen net als gewone servers tijdelijk stoppen met werken of er langere tijd helemaal uit liggen. Als dat gebeurt terwijl je met die server verbonden bent, kunnen al je gegevens in één klap op straat komen te liggen, zelfs zonder dat je dat zelf doorhebt.

De kill switch voorkomt dat. De functie herkent het moment dat een server offline raakt, en drukt meteen op de noodstopknop zodat al je internetverkeer wordt stilgelegd. Er worden dus geen gegevens meer verstuurd.

Heb ik een killswitch nodig?

Bij VPN Deals zijn we altijd blij als een VPN-dienst een kill switch in de applicatie bouwt. Daarmee is niet gezegd dat je hem altijd nodig hebt: in veel gevallen maakt het niet zo heel veel uit als je gegevens een keertje wel worden doorgestuurd.

Maar zit je bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix te kijken in Nederland, dan is het vervelend als je helemaal opnieuw moet beginnen omdat een VPN-server ergens op de wereld eruit is geklapt. En ben je online in een land waar veel restricties op internetgebruik zitten, dan kan het ronduit gevaarlijk zijn. In die gevallen is een killswitch erg fijn, of zelfs onmisbaar.

kill switch

Hoe zet je de killswitch aan?

Bijna alle goede VPN-diensten bieden de optie van een kill switch. Je zet hem aan via de Instellingen. Bij sommige diensten staat de functie zelfs al automatisch aan, of is er überhaupt geen mogelijkheid om ‘m uit te zetten.

Bij sommige VPN-diensten, zoals NordVPN, kun je specifieke applicaties instellen die moeten worden gestopt als de kill switch in gang wordt gezet, zonder dat je meteen je hele internetverbinding verliest.

Wij vinden het idee altijd erg prettig, dus als een VPN de functie biedt, raden we aan om hem te gebruiken. De kans dat je hem nodig hebt is niet al te groot, maar voorkomen is nu eenmaal een stuk beter dan genezen.

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

obfuscated servers

VPN: Wat zijn obfuscated servers en waarom heb je ze nodig?

Als je VPN’s gaat vergelijken, ben je misschien al eens op de term kill switch...

doublevpn en multi-hop

VPN: Wat is DoubleVPN en Multi-hop?

Als je VPN’s gaat vergelijken, ben je misschien al eens op de term kill switch...

Toe aan een VPN? Bekijk alle opties!
Toe aan een VPN? Bekijk alle opties!
Vergelijk VPNs