Wat zijn obfuscated servers en waarom heb je ze nodig?

obfuscated servers

Als je jezelf verdiept in de wereld van VPN’s, kan het zijn dat je een onbekende en exotisch klinkende term tegenkomt: obfuscated servers. Maar wat zijn die obfuscated servers dan precies? Grote kans dat je er nog nooit van gehoord had, anders was je dit artikel nu vast niet aan het lezen. En dat terwijl de functie wel degelijk ontzettend handig is.

Wat heb je aan obfuscated servers en waarom vind je ze in zo’n beetje iedere goede VPN? Dat lees je allemaal hier.

Gewone VPN-verbinding

Eerst even terug naar de basis. Een VPN is eigenlijk niets meer dan een omweggetje, waarbij jouw persoonlijke gegevens worden versluierd. Begeef je je zonder VPN op internet, dan kan de website of dienst die je gebruikt veel informatie over je ophalen via je internetverbinding – denk aan je locatie, je IP-adres en het apparaat dat je gebruikt.

Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat je verkeer via een externe server wordt gesluisd, waardoor het voor de website die je bezoekt lijkt alsof de gegevens van die servers jouw persoonlijke gegevens zijn. Je echte gegevens blijven daardoor buiten schot. Ideaal dus voor je online privacy en veiligheid.

Daarnaast is het een manier om vanuit het buitenland te internetten zonder de beperkingen van het land waar je in bent. Doordat je met servers van over de hele wereld kunt verbinden, kun je zogenaamde geografische blokkades hiermee omzeilen.

Vergelijk en kom erachter welke VPN het beste bij jouw situatie past!

Obfuscated servers

Dat heeft veel voordelen, maar het heeft ook een groot nadeel: websites en diensten worden steeds beter in het herkennen van VPN-servers, en kunnen ervoor kiezen om de toegang tot de dienst via die servers te blokkeren. Vooral grote streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime en Disney+ hebben daar een handje van.

Streamingdiensten blokkeren je toegang tot bepaalde content omdat ze niet in alle landen dezelfde uitzendrechten hebben. Dat is de reden dat het Amerikaanse Netflix aanbod er heel anders uitziet als bij ons. Daarom worden die aanbieders er ook niet gelukkig van als je met een buitenlandse server die blokkade omzeilt.

Een obfuscated server gaat dat probleem tegen en is daarmee in feite de volgende zet van VPN aanbieders in de wapenwedloop tegen streamingdiensten.

Obfuscated servers zijn servers die er alles aan doen om te voorkomen dat duidelijk is dat ze worden gebruikt voor een VPN-verbinding. Zo weet de dienst niet dat je een VPN gebruikt, en kun je ‘m dus gewoon gebruiken. Let op: sommige VPN’s gebruiken een andere term, zoals Camouflage mode bij Surfshark.

Moet ik een obfuscated server gebruiken?

Of je een obfuscated server moet gebruiken, hangt af van wat je wil gaan doen. Voor het bezoeken van de meeste websites heb je de functie helemaal niet nodig. Ook als je bijvoorbeeld gaat downloaden via torrents of bij het inloggen bij de meeste diensten is er niets aan de hand met een gewone VPN-server.

Wil je echter het buitenlandse aanbod van Netflix bekijken, dan heb je wel een obfuscated server nodig. Netflix en andere streamingdiensten blokkeren namelijk actief VPN-verkeer. Ook enkele nieuwswebsites en andere tools doen dat.

Hoe stel je een obfuscated server in?

Hoe je het gebruik van een obfuscated server instelt, hangt af van de VPN die je gebruikt. Bij sommige VPN’s staat de functie standaard aan, dan hoef je er niets voor te doen. Soms, zoals bij NordVPN, moet je het OpenVPN-protocol gebruiken om toegang te krijgen tot de lijst met obfuscated servers. Dat doe je via de Instellingen.

obfuscated servers

Wat zijn de nadelen van obfuscated servers?

In principe zijn er geen nadelen aan het gebruik van obfuscated servers: het zijn verder gewone servers, net zo snel als andere servers. Het probleem zit hem in het feit dat sommige diensten actief zoeken naar dit soort servers, en ze na verloop van tijd alsnog blokkeren.

Het is dus niet gezegd dat elke obfuscated server ook als zodanig werkt, of blijft werken. Wil je vooral gaan streamen met je VPN, dan is het dus handig om een dienst te zoeken die veel van dit soort obfuscated servers aanbiedt, over de hele wereld. De beste VPN’s bieden allemaal veel verschillende obfuscated servers aan. Dan heb je de meeste kans dat je je favoriete streamingdienst alsnog kunt gebruiken.

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

kill switch

VPN: Wat is een kill switch en waarom heb je er een nodig?

doublevpn en multi-hop

VPN: Wat is DoubleVPN en Multi-hop?

Toe aan een VPN? Bekijk alle opties!
Toe aan een VPN? Bekijk alle opties!
Vergelijk VPNs