VPN: Wat is DoubleVPN en Multi-hop?
Tijdens je research en het vergelijken van VPN's, ben je de termen DoubleVPN en Multi-hop tegengekomen. Je vraagt je af wat DoubleVPN en Multi-hop betekent en of jij het ook nodig hebt. Met die vragen ben je bij dit artikel terechtgekomen.
We kunnen ons voorstellen dat het een beetje abacadabra is wat die functies zijn en wat ze precies doen. Het klinkt bijna als een slechte toverspreuk. Niet zo gek dus dat je wilt weten wat die rare termen inhouden en of jij ze nodig hebt. Alle antwoorden op je vragen lees je hier.
DoubleVPN en Multi-hop
DoubleVPN en Multi-hop zijn verschillende benamingen voor een en dezelfde functie. Om te begrijpen wat ze doen, moet je eerst weten hoe een VPN werkt.
Als je zit te internetten zonder VPN, stuurt jouw internetverbinding gegevens als je locatie en je IP-adres door naar de dienst of website die je gebruikt. Met een VPN-verbinding wordt dat verkeer eerst via een externe server gestuurd.
Voor de gebruikte dienst lijkt het alsof jij je op de plek van die tussenserver bevindt. DoubleVPN en Multi-hop doen daar nog een schepje bovenop: ze sturen je verkeer niet via één, maar twee extra servers.
Waarom zijn DoubleVPN en Multi-hop handig?
Heb je dat echt nodig? Niet altijd. Als je gewoon wil internetten zonder dat al je persoonlijke gegevens zomaar worden meegestuurd, is een enkele VPN-server doorgaans voldoende.
Toch worden diensten en websites steeds beter in het herkennen van een VPN-server, en het kan zijn dat er alsnog wat privacygevoelige informatie via de externe server wordt meegestuurd.
Met DoubleVPN en Multi-hop wordt die kans een stuk kleiner, omdat er nog eens een extra server tussen wordt geplaatst. Vergelijk het met een doolhof: hoe meer aftakkingen, des te groter de kans dat je verkeerd loopt.
Moet ik DoubleVPN of Multi-hop gebruiken?
Of je de functies moet gebruiken, is natuurlijk helemaal aan jou. Als snelheid niet de allergrootste bottleneck is, kunnen we in de basis wel zeggen: als jouw VPN de functie aanbiedt, kun je hem net zo goed aanzetten. De kans dat je IP-adres of locatie bekend worden bij het eindstation is toch weer een stukje kleiner.
Ook als je je in een land bevindt waar het gebruik van een VPN aan banden is gelegd, is Multi-hop een goede manier om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van die restricties.
Wat zijn de nadelen van Multi-hop en DoubleVPN?
Er zitten wel een paar haken en ogen aan het gebruik van de functies. Omdat het verkeer over twee externe servers wordt gestuurd, is de verbinding doorgaans iets langzamer dan met een enkele VPN-verbinding: het verkeer moet immers twee keer worden omgeleid.
Ook is de kans iets groter dat een van de servers offline gaat of tijdelijk even niet werkt, waardoor je verbinding het niet meer doet of je gegevens meer open en bloot komen te liggen. Zet dus ook altijd de kill switch aan als je gebruikmaakt van DoubleVPN, als je VPN die functie aanbiedt natuurlijk.
Welke VPN-diensten bieden DoubleVPN en Multi-hop?
De meeste bekende VPN-diensten bieden een functie aan met een van deze twee namen. De bekendste VPN’s die de functies aanbieden zijn NordVPN en Surfshark, maar ook bijvoorbeeld PIA VPN en ExpressVPN hebben soortgelijke functies ingebouwd. Bij enkele bekende VPN-diensten ontbreken de functies, dus let daar goed op als je een VPN aan gaat schaffen.