Amerikaanse Netflix in Nederland

Als je een abonnement op de Amerikaanse Netflix hebt, dan mag je van geluk spreken. Het ene Netflixabonnement is namelijk het andere niet. Het aanbod van films en series is in Amerika vele malen uitgebreider dan het Nederlandse aanbod, er staan maar liefst 2200 meer films en series op de USA-variant! Je leest regelmatig dat bepaalde VPN’s toegang bieden tot bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix, maar waarom zou je dat willen? En waarom is het de moeite waard om hiervoor een VPN aan te schaffen? Hieronder lees je alles over VPN’s wat ze doen, hoe ze zijn ontstaan en hoe je ze gebruikt. Ook zie je een overzicht van het aanbod, oordeel zelf maar of het de moeite waard is!
Wat is een VPN precies en hoe is het ontstaan?
Kort door de bocht genomen is een VPN een eenvoudig stukje software die jouw internetidentiteit maskeert. Je IP-adres wordt veranderd in een ander adres, vaak naar een server in een ander land. Een VPN fungeert namelijk als een tussenstation, een station tussen jou en je internetgebruik. Het tussenstation die leidt jouw gegevens om, via een server in verweggistan (of dichterbij). Hierdoor kan je anoniem internetten, je bent niet te traceren, zelfs niet voor random hackers of de overheid! Hoofdzakelijk is een VPN bedoeld om de privacy van de internetgebruiker te waarborgen. Vind je het interessant om nog iets meer over de herkomst van een VPN en het Internet te weten te komen dan staat hieronder nog een beknopte en interessante uitleg. Of sta je juist te popelen om het Amerikaanse Netflix aanbod te bekijken en wil je weten hoe dit moet? Dan kan je beter een stukje verder naar beneden scrollen (no hard feelings).
Sinds de opkomst van de informatietechnologie (IT en ICT), zijn computers en internetverbindingen niet meer weg te denken. De ontwikkeling van het internet verliep zo snel, dat (grote)bedrijven al snel de computer als noodzaak implementeerden. Medewerkers hadden hierdoor zowel thuis als op het werk toegang tot een computer en een WAN (wide area network) nodig. Omdat het delen van informatie noodzakelijk werd en uniforme netwerkendiensten zoals e-mail steeds meer gebruikt werden, moet hier een oplossing voor komen.
Bedrijven moesten een inbel- of huurlijn regelen, om zo de verbinding uit de bouwen. Dit was ontzettend omslachtig en duur. Om dit goedkoper te maken is het idee ontstaan om een reeds bestaand netwerk, het welbekende internet, aan te wenden bij de uitbouw van en WAN. Hierdoor konden de bedrijven de voorheen gigantische kosten, beperken door de wetwerkdiensten uit te besteden aan een internetprovider.
Vanuit dit opstapje is de VPN (Virtueel Privé Netwerk) technologie ontstaan. Dit zijn met name commerciële diensten, die particulieren de toegang geven om op het internet te surfen via een VPN-server. Inmiddels zijn we 37 jaar verder (Internet bestaat al sinds 1983) en is een VPN haast niet meer weg te denken in ons internet tijdperk. De Nederlandse overheid bestempelde de VPN-verbinding al meermaals als een onmisbare privacy verlening, waarmee je écht veilig kunt surfen op het web.
Remote-access VPN
1. Site-to-site VPN, Hierbij is het voor een organisatie mogelijk om de netwerken van geografisch gescheiden vestigingen alsnog met elkaar te verbinden. Dit wordt ook wel een intranet-VPN genoemd.
2. Remote-access VPN, Hiermee kan een gebruiker toegang krijgen tot het privé netwerk (LAN) van een organisatie, door middel van een VPN-verbinding. Dit wordt veel gebruikt voor o.a. thuiswerkers (zoals nu tijdens de Corona crisis).
Verder zijn er nog meer mogelijkheden, zoals het maken van een extranet-VPN. Dit is een verbinding tussen de netwerken van verwante organisaties onderling.
Het Amerikaanse Netflix aanbod bekijken vanuit je luie stoel in Nederland
Onder de die-hard-Netflixers is het algemeen bekend dat de Amerikaanse versie de ‘place to be’ is wat betreft het aanbod. De Amerikaanse streamingdienst biedt véél meer en véél betere content aan en vaak staan nieuwe releases er ook nog een stuk sneller op.
Hoeveel meer dan? Nederland moet het doen met 2.550 films en 1.100 series, onze Belgische buren hebben iets meer geluk. Zij hebben een aanbod van 2.800 films en 1.350 series. Dit is natuurlijk al hartstikke veel, maar het kan nóg een stukje uitgebreider! Bij de Amerikanen hebben ze namelijk een keuze uit ruim 4.000 films en 1.700 series(!). De hoeveelheden zijn per week verschillend, aangezien Netflix regelmatig titels toevoegt of verwijdert. Er zit wel een klein oogje aan, zo zijn er helaas geen Nederlandse ondertitels beschikbaar, maar een Engelse ondertiteling uiteraard wel.
Het aanbod voor de mensen in The States is niet alleen een stuk royaler, maar de content is ook een stuk beter. De Nederlandse en Belgische Netflix bestaat voor een groot deel uit lokale content en dan staan de toppers zoals: Mocro Maffia en Shoufshouf Habibi hier nog niet eens tussen. Wij begrijpen dus wel dat je na een ‘corona jaar’ Netflix inmiddels hebt uitgekeken en op zoek bent naar nieuwe en betere content. Om jou de komende weken nog tevreden thuis te houden en daarmee automatisch Rutte er ook blij mee maken, hebben we een simpele en volkomen legale oplossing: gebruik een VPN.
Het gebruik van een VPN is ontzettend makkelijk, net zoals het aanschaffen hiervan. Je hebt zelfs gratis VPN-diensten, ook kan je vaak kiezen voor een proefperiode. Let wel op bij de gratis diensten, vaak beloven zij heel veel en als het erop aankomt moet je alsnog betalen (voor een kwalitatief slechte VPN). Net zoals in de supermarkt, heb jij bij VPN-diensten ook A en B merken. Ga daarom altijd goed op onderzoek uit, voordat je een abonnement afsluit. Ons advies: ga voor een kwalitatief goede VPN: doordat Netflix geen klein bedrijfje is, moet een VPN regelmatig zijn servers wisselen, zodat ze Netflix te slim af kunnen blijven. Wanneer dit niet gebeurt, bij gratis aanbieders bijvoorbeeld, krijg je bijna gelijk een foutmelding en kan je alsnog niks bekijken. Wij hebben zelf goede ervaringen met NordVPN, maar er zijn nog meer goede aanbieders op de markt.
Daarnaast biedt een VPN nog veel meer voordelen, zoals de mogelijkheid om Videoland in het buitenland te bekijken of bijvoorbeeld de Champions League of Formule 1 te streamen.
Waarom biedt Netflix niet alle titels in Nederland aan?
De Amerikaanse streamingdienst zou dit wel willen, maar dit mogen zij gewoonweg niet. Zij hebben met ingewikkelde uitzendrechten te maken. Uitzendrechten, ook wel omroeprechten genoemd, zijn rechten waarover een seriemaker of filmdistributeur kan onderhandelen met commerciële bedrijven. Deze commerciële concerns willen als het ware de toestemming voor het uitzenden van een film, serie of documentaire kopen. Doordat de Europese Commissie het belangrijk vindt dat lokale producenten ook uitzendtijd krijgen, wordt er vaak flink onderhandelt door bijvoorbeeld Netflix en NPO. Netflix zou liever meer aanbod laten zien, omdat ze hier meer abonnees mee krijgen, terwijl de NPO bang is dat er hierdoor minder mensen naar hun programma’s kijken. Dit getouwtrek is dus de reden dat je in Nederland en België veel minder content hebt, dan in Amerika. Jammer voor ons dus!
Des te meer reden om middels een VPN de geografische blokkades te omzeilen! Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, dan zou de volgende reden je misschien wel over de streep trekken. De Amerikaanse Netflix is een stuk goedkoper dan in Nederland en Belgie. In Amerika betaal je voor een Premium account 12 euro, terwijl dit in Nederland 14 euro is en in België zelfs 16! Dit is al een behoorlijk verschilletje natuurlijk, boven op het enorme aanbod verschilt maakt dat de Amerikaanse Netflix een stuk voordeliger uitpakt.
Op die manier geniet je ook in Nederland van Harry Potter op Netflix.
Aangezien je een goede VPN-dienst al voor een paar euro kan afsluiten, was het voor ons een relatief makkelijke afweging.
Kortom: aangezien het gebruik van een VPN-verbinding onwijs makkelijk is en je vaak een proefperiode kan afsluiten, zouden wij je adviseren om het gewoon eens te proberen. Of zoals we in Nederland altijd zeggen: Nee heb je, ja kan je krijgen.
Het gebruik van een VPN is wettelijk toegestaan
Last but not least is het gebruik van een VPN wel wettelijk toegestaan? Wij kunnen ons voorstellen dat het voor (nieuwe) VPN-gebruikers van belang is om te weten of je dit wel zomaar mag doen. Om je gerust te stellen, ja dit mag! Het gebruik van een VPN is in bijna alle landen (behalve in o.a. Irak) volledig legaal. Een VPN beschermt hoofdzakelijk jouw dataverkeer en identiteitsgegevens en dit wordt in de meeste landen als een belangrijk goed gezien. Het wordt in veel gevallen zelfs aangeraden! Veel bedrijven werken met een VPN, zodat ze op afstand ook (privacy) gevoelige informatie met hun werkgevers kunnen delen. Door de overheid wordt het gebruik van een VPN zelfs bestempeld als extra veilig internetten en geen overbodige luxe. Het gebruikmaken van de Amerikaanse Netflix en andere streamingsdiensten is daar een voordeel bij.
Toch zijn er wel een aantal dingen waar je extra bij moet opletten als je een film of serie via de Amerikaanse Netflix wilt kijken middels een VPN:
- VPN’s zijn niet overal ter wereld legaal. Wel bijna overal, maar landen zoals China, Irak en Noord-Korea maken het extra lastig om hier een VPN te gebruiken, omdat deze technologie daar door de overheid aan banden gelegd wordt.
- Gebruik een VPN niet voor illegale activiteiten. Een VPN-verbinding is geen vrijbrief voor het doen van illegale zaken online.
- Sommige streamingdiensten werken VPN-gebruik tegen. Een voorbeeld hiervan is dus Netflix, daarom adviseren wij om kritisch te zijn bij het aanschaffen van een VPN-abonnement.
Ons advies: lees je goed in over een VPN en kies altijd voor een aanbieder met goede recensies, dit om teleurstelling te voorkomen. Een VPN-aanbieder waarbij je de geografische blokkades ook bij Netflix kan omzeilen is NordVPN.
Conclusie: zouden wij een VPN gebruiken om de Amerikaanse Netflix te bekijken?
Volmondig ja! Het gebruik van een VPN is volkomen legaal en makkelijk. Bovendien beschermt het ook nog je privacygegevens en dus kan je ongerust internetten. Ook is het aanbod van de Amerikaanse Netflix veel uitgebreider (en beter), waardoor je de quarantaineperiode weel iets makkelijker doorkomt. Het laatste, en niet geheel onbelangrijke, voordeel si dat de Amerikaanse Netflix een stuk goedkoper is. Genoeg redenen dus om het uit te proberen!
PS: hier heb je nog een klein stappenplan om Netflix Amerika te gebruiken.
1. Maak een Amerikaans Netflix account aan.
2. Kies een VPN die het streamen van de Amerikaanse Netflix gegarandeerd ondersteunt (NordVPN bijvoorbeeld).
3. Sluit een (proef)abonnement op de VPN-service af en creëer een account.
4. Na het installeren van de software kies je voor een Amerikaanse server, dit is misschien wel de belangrijkste stap, anders werkt je netflix niet.
5. Vervolgens ga je naar Netflix en log je in.
6. Pak een bak popcorn, zak op je luie stoel en kijken maar!