Wat mag je niet met een VPN? Wat zijn de gevaren?

Wat zijn de nadelen en gevaren van VPN gebruik
Regelgeving bij gebruik van een VPN in het kort

Snel weten waar je rekening mee moet houden bij het gebruiken van een VPN? Dit zijn de hoogtepunten van het artikel. In de kern komt het erop neer dat je jezelf niet ontastbaar moet wanen door de anonimiteit van een VPN. Zo is het absoluut geen vrijbrief voor de volgende illegale activiteiten:

 1. Illegale activiteiten zoals downloaden en seaden van auteursrechtelijke content is even verboden met een VPN als zonder.
 2. Verboden content bekijken blijft evengoed strafbaar. Houd hier zeker rekening mee in landen waar via geoblocking de toegang tot bepaalde sites geblokkeerd wordt. Met behulp van een VPN diezelfde sites bezoeken, maakt het natuurlijk niet minder strafbaar. Hetzelfde geldt voor content die overal ter wereld verboden is.
 3. Kwaadaardige doeleinden zoals het uitvoeren van digitale aanvallen.

Ook Harry Potter werd regelmatig gesnapt met zijn onzichtbaarheidsmantel.  Onthoud dat je online privacy en onzichtbaarheid je niet onaantastbaar maken!

NordVPN
Meest gekozen
Werkt op alle apparaten
Kies NordVPN

VPN's (Virtual Private Networks) zijn snel en erg populair geworden doordat ze bijdragen aan online privacy en veiligheid. Een VPN biedt dan ook veel voordelen, van het beveiligen van je internetverbinding tot het omzeilen van geografische blokkades waardoor je met een VPN alles kunt streamen wat je maar wilt.

Maar zoals een wijs man ooit zei: elk voordeel heeft zijn nadeel (of was het andersom?) En dus heeft het gebruik van een VPN ook gevaren nadelen, naast alle voordelen. Die zijn goed te overzien, zeker wanneer je ervan op de hoogte bent. Daarom bespreken we in dit artikel de belangrijkste VPN nadelen en gevaren. Je leest met welke wet- en regelgeving je rekening moet houden. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wat mag je niet doen met een VPN? Gedetailleerde richtlijnen

Hoewel VPN's (Virtual Private Networks) een cruciale rol spelen in het beschermen van online privacy en veiligheid, is het verboden jouw VPN te gebruiken als de onzichtbaarheidsmantel van Harry Potter. Dat wil zeggen: het is natuurlijk niet de bedoeling dat je van de onzichtbaarheid die een VPN biedt, gebruik maakt om de regels te overtreden.

Ook het gebruik van een VPN kent beperkingen en gevaren, wanneer je je niet aan de regels houdt. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat – hoewel de kans op ontdekking wellicht kleiner is – het gebruiken van een VPN je niet onaantastbaar maakt voor de wet. Daarom maken we je hieronder bewust van de belangrijkste beperkingen, zodat je zonder gevaar jouw VPN kunt blijven gebruiken.

Keuzehulp

Direct weten welke VPN bij jou past? Wij helpen je om verschillende aanbieders van VPN te vergelijken. Helemaal aan te passen naar smaak…

1. Illegaal downloaden van films en andere content

Veel mensen denken dat een VPN de ideale manier is om ongestraft films, muziek, software en andere content te kunnen downloaden. Via de versleuteling van je IP-adres ben je immers niet herkenbaar? En hoewel dat laatste wellicht waar is, maakt het de activiteit van downloaden niet minder illegaal en strafbaar.

Een belangrijk gevaar van VPN gebruik is dan ook dat mensen denken geen risico te lopen bij downloaden van content die is beschermd met auteursrecht. Niets is minder waar. Het risico dat je gepakt wordt blijft bestaan en de straf wordt er niet minder om.

Tip! Wist je dat het ook helemaal nergens voor nodig is om content te downloaden wanneer je een VPN hebt? Door de mogelijkheid om met servers in verschillende landen te verbinden, heb je namelijk gratis toegang tot ontzettend veel content om te streamen. Zo kijk je gratis buitenlandse tv of log je via je bestaande Netflix account ook in op het Spaanse of Amerikaanse Netflix aanbod.

Ook het zelf verspreiden van illegale content of fysieke spullen kopen via een zwarte online marktplaats kunnen je in de problemen brengen. Want hoewel een VPN je IP-adres kan verbergen, garandeert het niet volledige immuniteit tegen juridische consequenties.

2. Toegang tot verboden inhoud in andere landen

In sommige landen zijn bepaalde online inhoud en diensten verboden of beperkt, zoals bepaalde sociale media, nieuwswebsites of streamingdiensten. Ook daarbij kan het verleidelijk zijn om die geografische blokkade te omzeilen door middel van een VPN. Je maakt dan verbinding met een server in een ander land, zodat het lijkt alsof je via dat land het internet betreedt.

Maar, doordat je nog altijd fysiek in het land bent waar de beperking geldt, kan het je nog steeds op een straf komen te staan wanneer je wordt gesnapt. En juist in landen met dit soort restricties, is het meestal geen pretje om met de wet in aanvaring te komen.

Gebruik van een VPN om deze beperkingen te omzeilen kan leiden tot:

 • Juridische problemen of sancties, vooral in landen met strikte internetcensuur en surveillancewetten.
 • De mogelijkheid van detectie en blokkering door overheden of ISP's (Internet Service Providers).

3. Anonimiteit voor kwaadaardige doeleinden

Net als de bovenste twee gevaren, geldt ook voor dit derde en laatste punt dat onzichtbaarheid en anonimiteit geen vrijbrief zijn voor twijfelachtig gedrag. Daarbij waren nummer 1 en 2 in deze lijst voorbeelden van situaties waarin mensen zich er vaak niet bewust van zijn dat ze illegaal bezig zijn.

Dat is in deze gevallen wel anders. En hoewel we ervan uit gaan dat jij als lezer van dit artikel geen kwaadwillende bedoelingen hebt, moeten we het toch benoemen in een overzicht van gevaren van het gebruik van een VPN. Zo mag je een VPN absoluut niet gebruiken voor zaken als:

 • Cyberpesten of -stalken, waarbij slachtoffers anoniem worden lastiggevallen of bedreigd
 • Het verspreiden van malware, virussen of andere schadelijke software
 • Het uitvoeren van DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) tegen websites of online diensten
 • Het deelnemen aan of ondersteunen van cybercriminaliteit, zoals fraude of diefstal van identiteit

Deze activiteiten zijn niet alleen onethisch, maar brengen ook ernstige juridische risico's met zich mee.

Gebruik een VPN waar het voor bestemd is

We zeggen het nog maar eens: ook Harry Potter werd regelmatig gesnapt met zijn onzichtbaarheidsmantel. Het is belangrijk om je te beseffen dat je ook met gebruik van een VPN niet onschendbaar bent online!

Gebruik een VPN daarom altijd waarvoor het bedoeld is, namelijk om jezelf te beschermen en niet om vrijuit te gaan met illegale activiteiten.

VPN's zijn ontworpen om de online veiligheid en privacy van gebruikers te verbeteren, niet om als middel voor illegale of schadelijke activiteiten te dienen. Het is essentieel dat VPN-gebruikers zich bewust zijn van de juridische en ethische grenzen van deze technologie. Door verantwoord gebruik te maken van VPN's, kunnen we allemaal bijdragen aan een veiliger en rechtvaardiger internet.

1
NordVPN Meest populaire keuze
€ 3,39 Per maand
 • 69% korting
 • Inclusief mobiele app
 • Veilig & supersnel
 • Meerdere apparaten
 • 4 op basis van 33534 reviews
Plus en minpunten NordVPN
Voordelen van NordVPN
Sterke beveiliging: AES 256-codering
Groot servernetwerk: 5.500+ servers
Goede prijs-kwaliteit: betaalbaar
Eenvoudige app-interface
Nadelen van NordVPN
Geen telefonische klantenservice
App is in het engels
Niet de goedkoopste
Geen eigen DNS-servers
Specificaties NordVPN
Aantal apparaten
10
Aantal servers
6300
Aantal landen
111
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
NordVPN Reviews
9.2 VPNDeals.nl
4.0 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"Dat NordVPN vaak terugkomt in lijstjes met de beste VPN’s is geen toeval. Nord biedt een robuuste VPN-dienst met veel extra features en functies. Welke dat zijn, en waarom je de tool goed kunt overwegen als je op zoek bent naar meer privacy online? Dat lees je in deze NordVPN..."
Lees de volledige review

De gevaren van VPN-gebruik zónder illegaliteit

Tot slot is het belangrijk om je – ook buiten illegaal gebruik – bewust te zijn van de nadelen en gevaren van VPN-gebruik.  Dit zijn de belangrijkste:

 1. Vals gevoel van veiligheid maakt onvoorzichtig. Een VPN biedt een bepaald niveau van beveiliging, maar het is geen wondermiddel. Gebruikers kunnen nog steeds kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen, phishing-pogingen en malware. Het gevaar bestaat dat je door gebruik van een VPN roekelozer wordt: blijf nog steeds zo veel mogelijk op je hoede.
 2. VPN-aanbieder betrouwbaarheid. Niet alle VPN-aanbieders zijn betrouwbaar. Sommigen houden gebruikerslogs bij, ondanks claims van het tegendeel. Dit kan een risico vormen voor je privacy. (Wij verwijzen daarom vrijwel altijd naar Nord VPN of een van deze beste VPN's van Nederland)
 3. Langzamere internetsnelheid. VPN's kunnen de internetsnelheid vertragen vanwege de extra stappen in de gegevensoverdracht. Dit kan vooral merkbaar zijn bij het gebruik van servers die geografisch ver weg zijn.
 4. Blokkering door diensten. Sommige online diensten, zoals streamingplatforms, blokkeren IP-adressen die bekend staan als VPN-servers. Dit kan beperken welke content je kunt bekijken.

VPN's zijn krachtige hulpmiddelen voor het verbeteren van je online privacy en beveiliging, maar het is essentieel om ze verantwoord en binnen de grenzen van de wet te gebruiken. Wees je bewust van de beperkingen en mogelijke risico's van VPN-gebruik. Kies altijd voor een betrouwbare VPN-aanbieder en blijf geïnformeerd over de beste praktijken voor veilig internetgebruik.

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

Zo omzeil je de blokkade op The Pirate Bay