Geografische blokkade uitgelegd. Geoblocking omzeilen met een VPN

geo blocks vpn

Kan je een website of app niet openen als je in het buitenland bent? Dan komt dit doordat er een geografische blokkade op zit. Dit kan te maken hebben met de wetgeving in dat land, of omdat er veel censuur plaatsvindt (denk aan China en Iran). Toch is het soms nodig om geoblocking te omzeilen.

Zo kunnen journalisten belangrijk nieuws naar buiten brengen, kan je naar de Amerikaanse Netflix kijken of online sportwedstrijden zien. De makkelijkste en beste manier om geoblocking te omzeilen is het gebruik van een VPN om content te streamen. Een VPN verbergt je online identiteit en zorgt ervoor dat je IP-adres omgeleid wordt. Niemand weet dus waar jij je echt bevindt. 

In dit artikel laten we je zien waarom geografische blokkades omzeilen de moeite waard is. Natuurlijk leggen we ook uit hoe je zelf geoblocking kunt omzeilen met behulp van een VPN.

Wat is geoblocking?

Geoblocking is het blokkeren of beperken van toegang tot websites of streaming diensten in een bepaald land. Daarnaast is het zo dat veel streamdingdiensten per land een verschillend aanbod hebben, en dat je buiten dat land geblokkeerd wordt van het aanbod.

Je kunt geoblocking dus vergelijken met een soort digitale muur rondom de landsgrenzen, die de toegang tot bepaalde digitale domeinen bewaakt. Gelukkig is zo’n digitale geografische blokkade doorgaans heel wat eenvoudiger te omzeilen dan fysieke landsgrenzen.

geoblocking is als een soort digitale muur rondom de landsgrenzen

Gelukkig is geoblocking omzeilen eenvoudiger dan fysieke landsgrenzen overwinnen

Waarom geoblocking bestaat

Geoblocking is er om verschillende redenen. Allereerst willen sommige landen controle uitoefenen over welke websites mensen binnen hun landsgrenzen wel of niet kunnen bezoeken, vaak als onderdeel van censuur in dat land. Daarnaast gebruiken veel streamingdiensten het om de toegang tot hun content te reguleren, wat te maken heeft met de verschillen in zendrechten tussen landen.

Hoe omzeil je geoblocking?

Geoblocking omzeil je door als het ware te doen alsof je in een ander land bent, bijvoorbeeld door het internet te bezoeken via een server in een ander land. Je IP-adres lijkt dan uit dat andere land te komen en omzeilt dus de geografische blokkade binnen een land waar jij je fysiek bevindt. Hieronder leggen we je uit hoe dat met een VPN voor elkaar krijgt.

Waarom geografische blokkades omzeilen de moeite waard kan zijn. 4 voorbeelden

Er zijn verschillende online diensten en websites waar een geografische blokkade effect op kan hebben. Wat zo’n blokkade precies betekent, wordt dus duidelijker aan de hand van enkele voorbeelden.

1. Videoland en geografische blokkades

Sommige buitenlandse of Internationale televisiezenders kun je niet in Nederland bekijken. Dat kan alles te maken hebben met uitzendrechten, maar ook met censuur of geografische beperkingen.

Een goed voorbeeld is Videoland. In Nederland is dat een populaire streamingdienst, maar Videoland in het buitenland kijken is geen gegeven. Buiten de EU kun je het sowieso wel vergeten: door geoblocking blokkeert Videoland daar je toegang tot je account. Door die blokkade te omzeilen kun je – via een server in een land dat wél toegang geeft – overal ter wereld alsnog genieten van je Videoland series.

2. Buitenlandse Netflix blokkade omzeilen

Door gebruik te maken van een goede VPN-verbinding, kun je vanuit Nederland genieten van vrijwel al het buitenlandse aanbod. Zo kan je heel eenvoudig al het aanbod van Hulu, Disney plus, Amerikaanse Netflix en nog veel meer bekijken. Zo kun je Harry Potter op Netflix kijken, zelfs als de tovenaarsleerling in jouw land niet via Netflix te ontvangen is.

Hieronder lees je alles over de verschillende streamingdiensten en hoe je de geografische blokkades kan omzeilen.

3. Facebook niet te bezoeken door een geoblocking

Zo’n geografische blokkade is ook de reden dat Facebook in sommige andere landen niet werkt. Vaak zijn dat landen waar vrijheid van meningsuiting wat minder belangrijk is dan bij ons, waardoor ervoor wordt gekozen om sociale media te blokkeren.

4. Sport kijken door geoblocking te omzeilen

Ook online sport kijken wordt makkelijker en meer divers wanneer je eenmaal weet hoe je geoblocking kunt omzeilen. Je kunt dan namelijk profiteren van de uitzendrechten van verschillende landen. Een goed voorbeeld is het kijken van Formule 1: door het omzeilen van de geografische blokkades kun je via een buitenlandse server eenvoudig Formule 1 zonder ViaPlay kijken. Je krijgt als het ware online toegang tot het wereldwijde aanbod van gratis te kijken sporten.

VPN tegen Censuur (en andere voordelen van geografische blokkades omzeilen)

Zoals je wellicht al vaker in het Nieuws gezien hebt, werkt het internet in China nét iets anders dan in de rest van de wereld. Alles wat Chinezen doen wordt gemonitord en veel westerse sites worden geblokkeerd. Bekende sites die door de Chinese overheid verboden zijn: Facebook, Youtube, Twitter en Google+. Als je deze sites toch wilt bezoeken tijdens je verblijf in China, dan ben je aangewezen op een VPN. China is niet het enige land waar er veel censuur is, ook in Noord-Korea, Rusland en Iran zijn veel websites en apps verboden.

Online sport kijken door geoblocking te omzeilen

Gratis naar Formule 1 of Champions League kijken? Dat kan heel eenvoudig met een VPN. Een VPN zorgt er namelijk voor dat jouw IP-adres wordt omgeleid naar een ‘random’ plaats ergens op de wereld. Superhandig als je een wedstrijd of sportevenement wilt bekijken, maar je geen toegang tot de stream hebt. Niet elk land heeft namelijk dezelfde rechten als het om beeldmateriaal gaat.

Is een stream geblokkeerd maar wil je deze toch bekijken? Dat kan! Als je een goede VPN installeert is het vaak mogelijk om uit honderden externe servers te kiezen. Als je er dan een kiest in het land waar de stream wordt uitgezonden, kan je deze heel eenvoudig (gratis) zien.

Goedkoper vakanties boeken

Je wist misschien al dat het bij het boeken van vliegtickets en vakanties een goed idee is om incognito te surfen. Maar wist je dat vakanties en vliegtickets boeken met een VPN je nóg meer geld kan besparen? Ook dat komt doordat je geografische blokkades omzeilt, zodat je kunt profiteren van scherpe prijzen bij boeken vanuit een ander land.

Enthousiast? Vergelijk dan VPN aanbieders op verschillende aspecten en vindt de beste aanbieder waarmee jij geoblocking voortaan kunt omzeilen!

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

Internetten in Egypte – De complete guide

Kan je een website of app niet openen als je in het buitenland bent? Dan...

Internetten in Indonesië – Alles wat je moet weten!

Kan je een website of app niet openen als je in het buitenland bent? Dan...

Veilig internetten in Thailand – Voorkom onverwachte kosten!

Kan je een website of app niet openen als je in het buitenland bent? Dan...

Internet in Duitsland veilig met een VPN – Bescherm je online privacy!

Kan je een website of app niet openen als je in het buitenland bent? Dan...

Toe aan een VPN? Bekijk alle opties!
Toe aan een VPN? Bekijk alle opties!
Vergelijk VPNs