Streaming platforms gaan verplicht investeren in Nederlandse producties
Eind 2023 heeft de Tweede Kamer een nieuwe wet aangenomen die streamingdiensten verplicht om 5 procent van hun jaarlijkse omzet te investeren in Nederlandse producties, zoals series, films en documentaires. Deze verplichting, voorgesteld door staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media, is sinds 1 januari dit jaar in werking en is bedoeld om meer financiële middelen naar Nederlandse producties te leiden.
Voor de grote streaming diensten die uitzenden in Nederland
De wet is van toepassing op streamingdiensten met een jaarlijkse omzet van meer dan 10 miljoen euro in Nederland. Daaronder vallen bijvoorbeeld Netflix, Disney+ en Amazon Prime. De verwachting is dat deze verplichting meer dan 40 miljoen euro aan investeringen zal opleveren voor Nederlandse producties.
Volgens staatssecretaris Uslu dragen succesvolle streamingdiensten op de Nederlandse markt nu bij aan het lokale aanbod. Dit versterkt de positie van de Nederlandse entertainment industrie en voorkomt dat die verdwijnt in het buitenlandse geweld. Met de nieuwe wet verzekeren we ons van de productie van hoogwaardige Nederlandstalige films en series in de toekomst.
Streamingdiensten hebben de vrijheid om te investeren in allerlei soorten producties, met uitzondering van sport. Ten minste de helft van de investering moet worden toegewezen aan Nederlandse films, series en documentaires, waarbij onafhankelijke producenten minimaal 60 procent van de producties moeten maken.
Een jaarlijks overzicht zal bijhouden in welke soorten producties wordt geïnvesteerd. Na drie jaar zal een evaluatie inzicht bieden in hoe de investeringsverplichting in de praktijk functioneert.
VPN als sleutel tot een rijke collectie internationale content
Hoewel deze wetgeving ongetwijfeld zal zorgen voor meer hoogwaardige Nederlandse producties, zijn er nog andere manieren om je kijkervaring te verbreden. Een van de meest populaire methoden streamen met een VPN, oftewel: een Virtual Private Network.
Met een VPN kunnen gebruikers niet alleen genieten van de Nederlandse content op streamingdiensten, maar ook alles uit de rijke bibliotheek van bijvoorbeeld de Amerikaanse Netflix kijken. In Nederland hebben we vaak een beperkter aanbod vanwege licentieovereenkomsten en regionale beperkingen. Dankzij een VPN kun je jouw virtuele locatie veranderen naar de Verenigde Staten, waardoor je toegang krijgt tot het uitgebreidere Amerikaanse aanbod.
Waarom verschilt het aanbod van Netflix per land?
Dit verschil in aanbod tussen landen komt voort uit complexe licentieovereenkomsten en regionale distributiebeperkingen. Amerikaanse streamingdiensten hebben vaak wereldwijde distributierechten voor populaire content, terwijl in andere landen lokale distributeurs specifieke rechten kunnen hebben. Daarom maken diensten gebruik van zogenaamde geoblocking om toegang tot content te blokkeren in landen waar zij die rechten niet hebben.
Anders gezegd: in het ene land kun je Harry Potter op Netflix vinden, terwijl datzelfde platform de rechten in andere landen niet heeft.
Een VPN biedt kijkers de mogelijkheid om deze geografische beperkingen te omzeilen en een breder scala aan content te ontdekken. Terwijl de nieuwe Nederlandse wetgeving ervoor zorgt dat we meer lokaal geproduceerde inhoud krijgen, kunnen VPN's de poort openen naar een wereld vol entertainment.
Kortom, of het nu gaat om het stimuleren van de Nederlandse producties via de recent aangenomen wet of het verkennen van internationale content met behulp van een VPN, het is duidelijk dat streamers steeds meer mogelijkheden hebben om hun kijkervaring te verrijken.