Google schikt in rechtszaak over het volgen van “incognito” mensen

google keek stiekem toch mee in privacy

Dacht je dat je online privacy goed geregeld was wanneer je gebruik maakte van de incognito versie van Google Chrome? Verkeerd gedacht. Wat voor veel mensen dé manier van incognito browsen was, bleek helemaal niet zo privé te zijn. Google werd voor die praktijken voor de rechter gesleept en schikte onlangs voor een bedrag van 5 miljard dollar (zo’n 4,5 miljard euro).

Dat doe je niet als je onschuldig bent. Google blijkt zich dus te hebben misdragen. Wat was er precies aan de hand?

Minder incognito dan gedacht

Veel mensen gebruiken de incognito versie van webbrowser Google Chrome (ctrl + shift + n opent een nieuw scherm incognito) om te browsen zonder dat er gegevens worden verzameld of cookies worden geplaatst. Bij ons op de werkvloer hadden we het wel gekscherend over de pornomodus, omdat het de ideale browser was om… Bepaalde website te openen zonder dat het in je browsergeschiedenis te zien is.

Daarnaast was het voor veel mensen dus een laagdrempelige manier om zonder cookies te internetten.

Onterecht, zo bleek. Onlangs werd Google namelijk voor de rechter gesleept omdat de techreus persoonlijke gegevens zou hebben verzameld, zelfs wanneer iemand incognito surfte.

Onterecht gevoel van privacy

De rechtszaak stelt dat Google gebruikers heeft misleid door hen te laten geloven dat het hun internetactiviteiten niet zou volgen terwijl ze de privémodus gebruikten.

Volgens de aanklager zou, wanneer een gebruiker een website bezocht die draaide op Google’s technologieën, het bedrijf doorgaan met het volgen van de sitebezoeken en activiteiten van gebruikers. Ook in de incognito modus dus. Daarmee zou Google op onverantwoorde manier informatie verzamelen. Juist terwijl gebruikers dachten stappen te hebben genomen om hun privacy te beschermen. Onterecht blijkt dus.

Dat Google heeft geschikt lijkt te suggereren dat ze weet fout te zitten. Google heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar over de schikking.

Toch lijt het dus beter een andere privacy browser te gebruiken. Of natuurlijk via een goede VPN online te gaan. Dan zit je helemaal veilig.

 

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

KPN iTV kijken in het buitenland – Ook buiten de EU!

Dacht je dat je online privacy goed geregeld was wanneer je gebruik maakte van de...

KIJK.nl kijken in het buitenland – Zo regel je dat!

Dacht je dat je online privacy goed geregeld was wanneer je gebruik maakte van de...

olympische spelen kijken in het buitenland

Olympische Spelen kijken in het buitenland: de gouden tip

Dacht je dat je online privacy goed geregeld was wanneer je gebruik maakte van de...

tour de france kijken in het buitenland

Tour de France kijken in het buitenland? Zo geregeld!

Dacht je dat je online privacy goed geregeld was wanneer je gebruik maakte van de...