Beste browser voor Privacy

beste browser voor privacy

Alles wat jij op het internet doet wordt bijgehouden. Zo wordt ook bijgehouden waar jij op klikt. Echter zijn er steeds meer browsers die jouw online privacy waarborgen. In dit artikel zullen wij je meenemen wat op dit moment de 12 veiligste internet browsers zijn.

Ons beoordelingssysteem

Wij hebben de verschillende browsers gewaardeerd met sterren op de schaal van 1 tot 5. De sterren geven aan wat onze ervaring is, waardoor er een subjectieve blik mee gepaard gaat. Echter kan je er vanuit gaan dat een browser met 5 sterren de beste kenmerken heeft voor een algemene gebruiker.
Wij zullen hierbij de aanpak van NordVPN volgen. De browsers zijn gesorteerd van slechtste tot beste browser. Echter betekent het niet dat de browser op 12 slecht is. Dit hangt namelijk volledig af van de specifieke gebruikers eisen.

Browsers

12. Microsoft Edge

Microsoft Edge is een van de internetproviders die al het langst mee gaat, maar doet zijn naam niet aan. De browser van Microsoft wordt slechts twee keer per jaar ge-update, wat relatief weinig is omdat malware, scam en privacy wetgeving enorm snel veranderen. De meest prominente browsers worden meerdere keren per maand ge-update, dus Microsoft Edge loopt hierbij ver achter.

Wel heeft Microsoft Edge een aantal privacy features, ook al zijn deze features erg basic. De browser van Microsoft biedt de optie om pop-ups te blokken, naast dat het de optie biedt om “Do not track” verzoeken te versturen. Omdat deze browser vrij beperkt is, heb je ook de kans dat je minder extensies installeert die potentieel malware bevatten.

Nu we weten dat deze browser vrijwel niet ge-update wordt, en er geen geavanceerd beveiligingsprotocol en er weinig gedaan wordt om je privacy te beschermen. Kunnen we stellen dat deze browser niet geschikt is voor het beschermen van je privacy.

Microsoft Edge is beschikbaar voor Windows, Windows Mobile, Xbox One, Android en iOS.

Wij geven Microsoft Edge (op een schaal van 5): ⭐

11. Opera

Opera werkt door middel van het Chromium systeem en heeft een aantal veiligheidsaspecten die jouw online veiligheid waarborgen. Vorbeelden hiervan zijn fraude en malware bescherming. Daarnaast wordt het ook vaker ge-update dan Microsoft Edge. Opera wordt namelijk om de 4-5 weken ge-update.

Opera heeft een ingebouwde gratis VPN sinds 2016, maar wees er van bewust dat niet elke VPN dezelfde veiligheid biedt. Opera bijvoorbeeld houdt bij wat je doet, waardoor er een log bijgehouden wordt. “Als iets gratis is, dan ben je zelf het product” is een toepasselijke quote. Je data kan namelijk verkocht worden aan derde partijen. Verder moet je weten dat Opera gevestigd is in China, wat bekend staat om het stilte internetbeleid.

Opera is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux.

Wij geven Opera (op een schaal van 5): ⭐

10. Chrome

Google Chrome is een van de meest gebruikte browsers ter wereld. Daarnaast wordt de veiligheid gewaarborgd door de vele updates die Google constant doorvoert. Op dit aspect scoort Google zeker goed. Echter zijn ze ook bekend om het verzamelen van de grote hoeveelheden data. Doordat jij surft via Chrome, zijn ze in staat om jouw data te gebruiken voor gerichte marketing. Weet daarbij ook dat het verkopen van dit soort data een van Google haar grootste inkomstenbronnen is.

Google Chrome is niet een open-source browser. Daarom kan je niet zien of en welke data ze verzamelen. Chromium is ook van Google. Bij deze browser is de code echter wel publiekelijk toegankelijk.

Als je besluit om Google Chrome te gebruiken, dan is het aan te raden om een goede VPN te gebruiken. Een goede VPN beschermt je privacy en verhoogt je veiligheid online. Zelf kunnen wij NordVPN aanraden, maar voor meer informatie kan je onze pagina bezoeken met de beste VPNs.

Google Chrome is beschikbaar op Windows, Linux, MacOS, iOS en Android.

Wij geven Chrome (op een schaal van 5): ⭐⭐

9. Chromium

Chromium heeft connecties met Google, maar toch staat het ook weer los van Google. Chromium is niet per direct blootgesteld aan het business model van Google (data verzamelen). Daarentegen is Chromium wel minder gebruikersvriendelijk dan Google Chrome. Je moet meer tijd besteden aan het begrijpen van Chromium dan Google Chrome, om het soepel te gebruiken.

In tegenstelling tot de meeste browsers, wordt Chromium op dagelijkse basis ge-update. Echter moet je het updaten wel zelf doen. De browser wordt namelijk niet automatisch ge-update.

Helaas zijn er wel veel Chromium gerelateerde browsers online. Deze kwaadaardige browsers proberen data van je te stelen of malware te installeren op je computer.

Chromium is beschikbaar voor Windows, MacOs, Linux en Anroid.

Wij geven Chromium (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐

8. Brave

Een van de nieuwere browsers is Brave, een browser die gebaseerd is op de Chromium browser. Het is een lichte browser welke weinig ruimte in beslag neemt en daardoor ook snel is. Daarnaast het biedt wel een enorme hoeveelheid handige futures zoals: een ad-blocker, een wachtwoord manager, een script blocker, een anti-fingerprint functionaliteit en een tracking beveiliging.

De meeste Chrome extenties worden ondersteund door deze browser. Deze extensies verhogen de gebruikersvriendelijkheid, waarbij de gebruikers wel in acht moeten nemen dat de extensies vanuit Google komen. Hierbij kunnen privacy-gerelateerde issues ontstaan.

Brave is een open-source, dus je kan zien welke code ze gebruiken. Echter verdient de site aan de gebruiker wanneer de gebruiker sites bezoekt. Recentelijk kwam Brave in opspraak omdat ze affiliate links gebruikten naar de site van Binance. Door affiliate links te gebruiken naar het bekende crypto-platform, genereert Brave geld.

Omdat wij vraagtekens hebben bij het gebruiken van affiliate links, kunnen wij deze browser niet in onze top 5 zetten.

Brave is beschikbaar voor Windows, MacOS, Linux, Android en iOS.

Wij geven Brave (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐

7. Safari

Safari is een browser wat vooral gebruikt wordt op iOS producten, en doet het relatief gezien redelijk goed op gebied van privacy en het onderhouden van je online privacy. De browser heeft een heel aantal kleine handige eigenschappen die bijdragen aan het garanderen van je online privacy. Denk bijvoorbeeld aan de automatische wachtwoord generator en een privacy modus optie wat automatisch DuckDuckGo gebruikt. Echter, Apple is gepakt omdat ze gegevens van haar gebruikers monitort wanneer deze gebruikers gebruik maken van de privacy modus.

Een deel van Safari gebruikt open-source code, waardoor je kan zien welke data ze verzamelen. Echter is niet de volledige browser open-source, waardoor we niet kunnen concluderen welke data ze verzamelen.

Als laatste willen wij graag melden dat Apple deelneemt aan het PRISM programma van NSA. Deze organisatie verzamelt communicatie van internet bedrijven uit Amerika. Dit is een extra rode vlag wat betreft de privacy van Apple haar producten.

Safari is beschikbaar voor MacOS en iOS.

Wij geven Safari (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐

6. Freenet

Freenet is een peer-to-peer browser waarbij surfgedrag geencrypt is. Daarnaast is er een soort van Freenet netwerk beschikbaar met content wat alleen toegankelijk is via Freenet.

Daarnaast kan je anoniem bestanden delen via deze browser. Als je een bestand upload in deze browser, dan worden de bestanden opgedeeld in meerdere kleine bestanden. Deze kleine bestanden worden vervolgens ergens opgeslagen over verschillende servers. echter is de download en upload snelheid hierdoor iets lager dan bij andere browsers. Hiervoor krijg je wel een stukje anonimiteit terug.

Met Freenet kan je overigens ook OpenNet en Darknet (of Darkweb zoals wij dat zeggen in Nederland) bezoeken. De browser ondersteund deze connecties namelijk. OpenNet is overigens bijna hetzelfde als Darknet. Echter is bij OpenNet de verbinding tussen willekeurige gebruikers.

Freenet is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux.

Wij geven FreeNet (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐⭐

5. Vivaldi

Als we het hebben over de beste browser voor privacy, dan mag Vivaldi niet ontbreken. Deze browser is erg gebruikersvriendelijk en kan aangepast worden naar hoe de eindgebruiker dit wenst. Vivaldi is gebaseerd op Chromium, en veel gebruikers kiezen daarom voor deze browser.

Wat we al zeiden is dat de interface van Vivaldi helemaal naar wens kan worden aangepast. Je kan de browser instellen naar eigen wens, inclusief de voorkeuren voor privacy. Bijvoorbeeld, in deze browser kan je verschillende standaard zoekmachines instellen, waarbij je een zoekmachine in kan stellen voor de privacy mode en een zoekmachine in kan stellen voor de normale mode.

Helaas wordt Vivaldi momenteel nog niet ondersteund voor de mobiele apparaten.

Vivaldi is beschikbaar voor Windows, MacOS, Linux en Android.

Wij geven Vivaldi (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐⭐

4. Waterfox

De history van Waterfox gaat terug naar het Windows 64 tijdperk. Deze browser is namelijk een van de meest populaire alternatieve browsers gebaseerd op de open-source code van Firefox. Oorspronkelijk is deze browser gemaakt om alle voordelen mee te pakken van de 64-bit Windows computers, omdat Mozilla enkel een 32-bit versie aanbood destijds.

Daarnaast is Waterfox meer gefocust op privacy. De browser biedt een optie om tracking uit te zetten. Daarnaast trackt Firefox het zoekgedrag van haar gebruikers, en deze eigenschappen heeft Waterfox in acht genomen.

Waterfox wordt daarin tegen minder vaak ge-update dan Firefox, dus het is daarom niet de meest veilige browser. Ook maakt de browser gebruik van Google haar SafeBrowsing service, hoewel je deze opties uit kan zetten.

Waterfox is beschikbaar voor Windows, MacOS, Linux en Android.

Wij geven Waterfox (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐⭐

3. TorBrowser

TorBrowswer is opgericht door Edward Snowden en is waarschijnlijk de bekendste privacy gerichte browser. Veiligheid staat hoog in het vaandel, door middel van verborgen relapsservers.

Standaard zijn alle TorBrowsers het zelfde. Wel zijn er een heel aantal plugins te installeren, waardoor je de browser custom kan maken. Automatisch biedt Tor je bescherming tegen cookies en tegen tracking. Vandaar dat dit ook een zeer geschikte browser is om je online privacy te waarborgen.

Je data wordt versleutelt en dat tot wel drie keer. De browser maakt gebruik van drie verschillende knooppunten die gedecentraliseerd staan. Elk knooppunt verwijderd een bepaald deel van de versleutelde code, zodat je data nooit helemaal te achterhalen is. Je data gaat dus voor een deel door elk knooppunt heen, waardoor het erg lastig is voor instanties om je data te onderscheppen.

TorBrowser is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Wij geven TorBroswer (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐⭐

2. Epic

Epic biedt een hele reeks aan privacy opties. Epic verzendt bijvoorbeeld “Do Not Track” verzoeken, het blokkeert automatisch cookies, advertenties worden geblokkeerd en trekking wordt geblokkeerd. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan Google Analytics. De standaard zoekmachine is DuckDuckGo, wat ook bekend staat om de hoge privacy waardering.

Verder streeft Epic de hoge veiligheidsstandaarden na door het volgende te hebben geïmplementeerd: geen automatische synchronisatie, geen spellingcontrole, geen automatisch invullen en geen plug-ins. Geschiedenis, inloggegevens, databases en andere informatie wordt niet opgeslagen. Verder blokkeert Epic RTC-oproepen, die uw IP-adres kunnen onthullen. Hierdoor wordt Epic door sommige gebruikers ervaren als een lastige browser, maar het garandeert wel de privacy.

Naast de vele voordelen, zijn er ook zeker nadelen. Zo is Epic gebaseerd op de Chromium-code en is de browser niet gebaseerd op open-source wat beschikbaar is voor het publiek. De Chromium-broncode is gemaakt door Google waardoor er geen 100% garantie dat deze altijd onafhankelijk zal blijven.

Epic is beschikbaar voor macOS en Windows.

Wij geven Epic (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐⭐

1. Firefox

Firefox is een handige, snelle en lichtgewicht browser. Daarnaast. is Firefox de enige reguliere open-source browser waarbij de de code grondig is doorzocht door internetgebruikers. Daarom kan je er zeker van zijn dat er geen geheime code in verwerkt zit, die jouw privacy schendt.

Firefox is een redelijk veilig browser. Net als andere grote marktspelers kun je browsen in de privé mode en biedt de browser vele beschermingen, zoals: tracking beveiliging, malware- en phishing-bescherming, pop-up blokkering en bescherming tegen vingerafdrukken. De uitgebreide opties kan je vrij makkelijk aan en uit zetten van een gebruiksvriendelijke interface. Firefox heeft ook een grote hoeveelheid add-ons gericht op privacy voor de gebruiker, die de ervaring van “veilig browsen” nog verder kunnen verhogen.

Firefox is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

Wij geven Firefox (op een schaal van 5): ⭐⭐⭐⭐⭐

Conclusie: De beste browser voor privacy

Als je op zoek bent naar een browser die je privacy zo goed mogelijk waarborgt, dan raden wij je Firefox aan. NordVPN deed onderzoek en kwam in 2019 en 2020 ook tot de conclusie dat Firefox de privacy het meest waarborgt. Als je op zoek bent naar een browser om het Darknet te bezoeken, dan zou de Tor browser een betere browser kunnen zijn. De Tor browser waarborgt je anonimiteit namelijk mee.

Hoewel Firefox een goede browser is die je privacy beschermt, moet je wel op je hoede zijn. Ook Firefox moet geld verdienen, en als je er niet voor hoeft te betalen dan ben je het product. Gebruik daarom altijd extra tools zoals een tracking blocker (zodat je niet getrackt kan worden) en een VPN (zodat je privacy beschermd wordt). Kies bij een VPN echter nooit voor een gratis VPN, omdat deze niet veilig zijn.

Als wij jou advies mogen geven: kijk dan eens naar NordVPN. Deze provider zorg er voor dat je surf gedrag niet beschikbaar komt voor hackers en overheden. In combinatie met een goede privacy beschermende browser wordt jouw privacy zo goed mogelijk gewaarborgd.

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

hier zie je een typische opstelling van een anonieme internetgebruiker die het darkweb zijn thuis noemt

Dark web uitgelegd. Wat is het, wat zijn de risico’s en hoe verklein je die?

Alles wat jij op het internet doet wordt bijgehouden. Zo wordt ook bijgehouden waar jij...

NZB Servers uitgelegd – Veilig en anoniem NZB-bestanden delen via een VPN

Alles wat jij op het internet doet wordt bijgehouden. Zo wordt ook bijgehouden waar jij...

Wanneer je weet welke privacy wetten er online zijn, weet je ook beter waar je zelf alert op moet zijn

Welke privacy wetten zijn er online?

Alles wat jij op het internet doet wordt bijgehouden. Zo wordt ook bijgehouden waar jij...

Een afbeelding die belooft online privacy te respecteren, maar helaas kun je daar online niet altijd blind op vertrouwen

Waarom is privacy online belangrijk? Dit is waarom online veiligheid belangrijker is dan ooit

Alles wat jij op het internet doet wordt bijgehouden. Zo wordt ook bijgehouden waar jij...