Zo verbind je met een wifi-hotspot (en dit zijn de gevaren)

wifi-hotspot

Veel mensen hebben tegenwoordig een data-abonnement op hun telefoon, maar er zijn nog genoeg redenen om af en toe even te verbinden met een wifi-hotspot.

Vooral op vakantie of in het buitenland kan het aardig in de papieren lopen om je 4G of 5G te gebruiken. Maar er schuilt wel wat gevaar in het gebruiken van zo’n gedeelde verbinding. Wij vertellen je wat die gevaren zijn en hoe je toch veilig een hotspot kunt gebruiken.

1
NordVPN Meest populaire keuze
€ 3,09 Per maand
  • 73% korting + 3 maanden extra
  • Inclusief mobiele app
  • Veilig & Supersnel
  • Meerdere apparaten
  • 4 op basis van 34682 reviews
Plus en minpunten NordVPN
Voordelen van NordVPN
Sterke beveiliging: AES 256-codering
Groot servernetwerk: 5.500+ servers
Goede prijs-kwaliteit: betaalbaar
Eenvoudige app-interface
Nadelen van NordVPN
Geen telefonische klantenservice
App is in het engels
Niet de goedkoopste
Geen eigen DNS-servers
Specificaties NordVPN
Aantal apparaten
10
Aantal servers
6300
Aantal landen
111
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
NordVPN Reviews
9.2 VPNDeals.nl
4.0 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"Dat NordVPN vaak terugkomt in lijstjes met de beste VPN’s is geen toeval. Nord biedt een robuuste VPN-dienst met veel extra features en functies. Welke dat zijn, en waarom je de tool goed kunt overwegen als je op zoek bent naar meer privacy online? Dat lees je in deze NordVPN..."
Lees de volledige review

Wat is een wifi-hotspot?

Het woord hotspot betekent vrij vertaald: een centrale plek. Wifi is natuurlijk gewoon een draadloze internetverbinding. Het woord is eigenlijk een verbastering van hifi, oftewel high fidelity, een term die gebruikt wordt in de audiotechniek, waarin de H is vervangen door de W van wireless, draadloos. Wifi is op zichzelf dus geen echte afkorting.

Een centrale plek voor een draadloze internetverbinding, dus. Wifi-hitspots vind je op openbare plekken. Bijvoorbeeld:

• Op het vliegveld
  • In de bibliotheek
  • In het openbaar vervoer
  • Op scholen en universiteiten
  • Bij bedrijven
  • In hotels en restaurants

Tegenwoordig zijn de meeste wifi-hotspots beveiligd met encryptie en een wachtwoord, maar dat is niet altijd het geval.

Waarom verbinden met een hotspot?

Er zijn een paar situaties waarin het handig kan zijn om met een hotspot te verbinden. Dat kan zijn omdat je anders überhaupt niet kan internetten, of omdat het anders ten koste gaat van je databundel – of je bankrekening. Een paar redenen:

• Je hebt wel een telefoon-abonnement, maar geen data-abonnement
  • Je hebt je datalimiet bereikt of zit er bijna tegenaan
  • Je bent op vakantie en je hebt geen zin in extra kosten
  • Je bent op een plek waar je geen 4G- of 5G-bereik hebt
  • Je wil een film of serie streamen of een groot bestand downloaden zonder dat je meteen door je hele databundel heen gaat
  • Je wil internetten op bijvoorbeeld je laptop, je e-reader of je tablet

Belangrijke termen

Als je dit artikel leest, ben je ongetwijfeld al wat termen tegengekomen die je misschien niet helemaal kunt plaatsen. We leggen de belangrijkste aan je uit.

• Wifi. De draadloze internetverbinding tussen je telefoon en een willekeurig internetmodem.
  • 4G / 5G. De internetverbinding van je telefoon. 5G is de nieuwste versie, die is een stuk sneller dan 4G.
  • SSID. De naam van het netwerk waarmee je verbindt.
  • IP-adres. Het IP-adres is een soort woonadres van je apparaat of je verbinding, eigenlijk net als een straatnaam en huisnummer.
  • IEEE 802.11xx. IEEE staat voor Institute of Electrical and Electronics Engineers, een wereldwijde organisatie die zich bezighoudt met internetverbindingen. 802.11 is simpelweg een andere naam voor wifi. Er zijn verschillende versies, te herkennen aan de letters na de cijfers, bijvoorbeeld 802.11ac, een veelgebruikte wifistandaard.

Keuzehulp

Snel weten welke VPN bij je past? Wij helpen je om verschillende aanbieders van VPN te vergelijken.

Hoe verbind je met een wifi-hotspot?

Verbinden met een wifi-hotspot gaat hetzelfde als verbinden met je eigen wifi-netwerk thuis: je opent de wifi-instellingen op je telefoon, selecteert het netwerk in kwestie en logt eventueel in met een wachtwoord.

Dat laatste gebeurt tegenwoordig steeds vaker, ook bij open netwerken. Restaurants, winkels, overheidsinstellingen en plekken in het OV bieden vaak een open verbinding aan, die wel is beveiligd met een wachtwoord. Meestal kun je dat wachtwoord gewoon vinden op borden of kaarten op de plek waar je bent.

Wat is het gevaar van een wifi-hotspot?

Tot zover klinkt alles perfect, maar dat is helaas niet helemaal het geval. Open netwerken zijn namelijk populair bij hackers, juist omdat het zo makkelijk is ermee te verbinden.

Met gespecialiseerde software kunnen kwaadwillenden behoorlijk veel voor elkaar krijgen, tot het zien van je persoonlijke bestanden als foto’s, je creditcardgegevens, je e-mail, en zelfs het hacken van je volledige apparaat aan toe.

Houd dat dus altijd in je achterhoofd als je een openbaar netwerk gebruikt. Gelukkig is er iets wat je kunt doen om toch relatief veilig met zo’n netwerk te kunnen verbinden.

Veilig verbinden met een wifi-hotspot met een VPN

Gebruikmaken van een wifi-hotspot doe je het beste via een VPN-verbinding. Een VPN is een soort extra beveiligingslaag van je verbinding: het stuurt je verkeer via een externe server, waardoor het voor hackers veel moeilijker wordt om te zien waar het verkeer vandaan komt – jouw laptop, tablet of telefoon.

1
NordVPN Meest populaire keuze
€ 3,09 Per maand
  • 73% korting + 3 maanden extra
  • Inclusief mobiele app
  • Veilig & Supersnel
  • Meerdere apparaten
  • 4 op basis van 34682 reviews
Plus en minpunten NordVPN
Voordelen van NordVPN
Sterke beveiliging: AES 256-codering
Groot servernetwerk: 5.500+ servers
Goede prijs-kwaliteit: betaalbaar
Eenvoudige app-interface
Nadelen van NordVPN
Geen telefonische klantenservice
App is in het engels
Niet de goedkoopste
Geen eigen DNS-servers
Specificaties NordVPN
Aantal apparaten
10
Aantal servers
6300
Aantal landen
111
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
NordVPN Reviews
9.2 VPNDeals.nl
4.0 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"Dat NordVPN vaak terugkomt in lijstjes met de beste VPN’s is geen toeval. Nord biedt een robuuste VPN-dienst met veel extra features en functies. Welke dat zijn, en waarom je de tool goed kunt overwegen als je op zoek bent naar meer privacy online? Dat lees je in deze NordVPN..."
Lees de volledige review

Wat je ook doet, internetten gebeurt altijd via het versturen en ontvangen van datapakketjes. Dat gaat ongeveer hetzelfde als pakketjes in de echte wereld: iemand die toegang heeft tot jouw brievenbus, kan in principe je pakketje stelen.

Zonder zo’n VPN-verbinding kan een hacker in theorie dus tussen jou en het echte netwerk in gaan zitten om zo je data te onderscheppen, zonder dat je daar zelf erg in hebt. Technisch gezien kan dat met een VPN nog steeds, maar het is een stuk moeilijker.

Welke VPN is geschikt?

In principe is elke VPN geschikt als je gaat verbinden met een openbaar netwerk. Er bestaan gratis VPN’s, maar die zijn niet altijd even stabiel en veilig, en bovendien wordt vaak beknibbeld op snelheid of de tijd dat je ermee kunt verbinden.

Voor een paar euro per maand heb je echter al een officiële, betaalde VPN, met vaak tal van extra functies en de keuze uit tientallen tot wel duizenden servers. Zo heb je altijd een server die je tussen jou en een eventuele hacker kunt zetten om je data te beschermen.

Enkele VPN’s die geschikt zijn:

NordVPN

NordVPN is de bekendste VPN-dienst van allemaal, en dat heeft een goede reden. De apps zijn makkelijk te gebruiken, je hebt geen technische kennis nodig en bovendien krijg je een breed scala aan extra functies die je ook thuis goed kunt gebruiken.

1
NordVPN Meest populaire keuze
€ 3,09 Per maand
  • 73% korting + 3 maanden extra
  • Inclusief mobiele app
  • Veilig & Supersnel
  • Meerdere apparaten
  • 4 op basis van 34682 reviews
Plus en minpunten NordVPN
Voordelen van NordVPN
Sterke beveiliging: AES 256-codering
Groot servernetwerk: 5.500+ servers
Goede prijs-kwaliteit: betaalbaar
Eenvoudige app-interface
Nadelen van NordVPN
Geen telefonische klantenservice
App is in het engels
Niet de goedkoopste
Geen eigen DNS-servers
Specificaties NordVPN
Aantal apparaten
10
Aantal servers
6300
Aantal landen
111
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
NordVPN Reviews
9.2 VPNDeals.nl
4.0 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"Dat NordVPN vaak terugkomt in lijstjes met de beste VPN’s is geen toeval. Nord biedt een robuuste VPN-dienst met veel extra features en functies. Welke dat zijn, en waarom je de tool goed kunt overwegen als je op zoek bent naar meer privacy online? Dat lees je in deze NordVPN..."
Lees de volledige review

Surfshark

Surfshark is een andere populaire VPN. Qua functies en prijs doet de tool weinig onder voor NordVPN. Je kunt bovendien kiezen uit servers in wel honderd landen, dus er zit ongetwijfeld iets voor je bij.

1
ExpressVPN
€ 6,67 Per maand
  • 3 maanden gratis
  • Eenvoudige installatie
  • 30 dagen geld-terug-garantie
  • Snel, stabiel & betrouwbaar
  • 4.5 op basis van 24591 reviews
Plus en minpunten ExpressVPN
Voordelen van ExpressVPN
Compatibel met meerdere apparaten
Hoge snelheden
Geen logboeken
Werkt met Netflix
Gemakkelijk te gebruiken
Nadelen van ExpressVPN
Niet de snelste VPN
Geen split tunneling
Geen gratis proefperiode
Geen gespecialiseerde servers
Niet de goedkoopste
Specificaties ExpressVPN
Aantal apparaten
5
Aantal servers
3.000+
Aantal landen
94
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
ExpressVPN Reviews
8,8 VPNDeals.nl
4.5 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"De ene VPN is de andere niet, en ook ExpressVPN heeft enkele verschillen ten opzichte van de rest. Toch, of mede daardoor, komt de tool vaak terug in lijstjes met beste VPN-diensten, en dat heeft zo zijn redenen. In deze ExpressVPN review lees je precies welke redenen dat zijn, en..."
Lees de volledige review

VPN Nederland

VPN Nederland is, zoals de naam al zegt, een echt Nederlandse VPN. Dat is fijn, want je zit niet te stuntelen met vreemde menu-vertalingen, lastige betaalmethodes of een Engelstalige klantenservice. VPN Nederland biedt niet bijzonder veel uitgebreide functies, maar voor een simpele verbinding op vakantie of onderweg is het een ideale tool.

1
VPN Nederland 80% koring
€ 1,99 Per maand
  • Veilig, snel en stabiel
  • Nederlandse app, team en klantenservice
  • Met 1 account op onbeperkt apparaten
  • Perfect voor streaming
  • 4.5 op basis van 184 reviews
Plus en minpunten VPN Nederland
Voordelen van VPN Nederland
Overal Formule 1 streamen met een VPN
Online registreren met SSL-encryptie
Anoniem met 100% geen-logs-beleid
Gebruik van het grootste serverpark van Nederland
Nadelen van VPN Nederland
Serveraanbod kan beter
Beperkte keuze aan betalingsopties
Verbinding maken kan soms iets langer duren
Weinig instel mogelijkheden
Specificaties VPN Nederland
Aantal apparaten
Onbeperkt
Aantal servers
75
Aantal landen
23
Geld terug garantie
7 dagen geld-terug-garantie
No-log-beleid
Geschikt voor F1
VPN Nederland Reviews
8 VPNDeals.nl
4.5 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"In het oerwoud van VPN-diensten springt er één behoorlijk uit: VPN Nederland, een in Nederland gevestigde VPN-dienst. De mogelijkheden zijn dan misschien niet zo eindeloos als bij de concurrentie, maar heb je dat eigenlijk allemaal wel nodig, of is het juist wel fijn dat er niet zoveel poespas bij komt..."
Lees de volledige review

Extra tips voor het gebruiken van een wifi-hotspot

Ook met een VPN ben je nog steeds enigszins vatbaar voor aanvallen van buitenaf (of erger: binnenin!) als je gebruikmaakt van een wifi-hotspot. Houd dus onderstaande tips sowieso in het achterhoofd als je verbindt met de wifi in je hotel, in de trein of op school.

• Schakel het automatisch accepteren of versturen van bestanden uit via de instellingen van je telefoon of laptop – dat is trouwens sowieso een goed idee.
  • Log alleen in via het instellingenmenu van je internetverbinding, en nergens anders.
  • Vul geen gebruikersnamen en wachtwoorden in, ook niet bij de bekende diensten. Inloggen bij DigiD of je bank is ook geen goed idee.
  • Verbreek de verbinding weer zodra je hem niet meer nodig hebt, en houd de slider voor automatisch verbinden met het werk ook uit.
  • Twijfel je, of zie je opeens iets geks? Snel de verbinding verbreken.

Keuzehulp

Snel weten welke VPN bij je past? Wij helpen je om verschillende aanbieders van VPN te vergelijken.

Veelgestelde vragen

• Is een wifi-hotspot veilig?

Niet helemaal. Gegevens die binnen wifi-hotspots verzonden worden, kunnen makkelijker worden onderschept. De kans dat dat gebeurt is niet zo groot, maar voorkomen is beter dan genezen.

• Kan ik elke VPN gebruiken?

In principe wel. Er zitten wel wat haken en ogen aan het gebruik van een gratis VPN, dus het loont de moeite een paar euro per maand te investeren.

• Wat doet een VPN?

Een VPN stuurt je verkeer niet direct door, maar stuurt het eerst via een externe server. Zo wordt het moeilijker gemaakt voor hackers om je data te onderscheppen, net zoals een extra splitsing in een doolhof het moeilijker maakt om naar de uitgang te komen.

B&B Vol Liefde kijken in het buitenland? Dat kan!

Op zoek naar de beste VPN voor jouw wensen?
Best geteste VPN's