Rusland blokkeert VPN-diensten na uitvaart Navalny

Rusland blokkeert inderdaad het gebruik van VPN s

Wat experts al vermoedden, is inderdaad gebeurt. Terwijl de wereld in de ban is van de nasleep van de uitvaart van Alexei Navalny, draait het Kremlin de duimschroeven op vrije informatie nog maar eens aan. Het Kremlin heeft namelijk het gebruik van VPN diensten verboden die niet door de Russische overheid zijn goedgekeurd.

In de praktijk is dat naar verwachting synoniem aan VPN's die niet door de Russische overheid gecontroleerd worden. Daartoe horen enkele van de beste VPN diensten die wereldwijd opereren. Russen kunnen die dus niet meer gebruiken om aan onafhankelijke informatie te komen. Het is een volgende stap van het Kremlin om controle te houden over de opinievorming in het land.

Daarmee is de timing vlak na Navalny's overlijden niet verrassend. Navalny was immers de grootste criticus en uitdager van Poetin. Zijn plotselinge dood heeft voor veel onrust gezorgd onder de bevolking. De blokkade van VPN's lijkt dan ook op een poging om de aanhangers van Navalny te beletten om informatie met elkaar uit te wisselen.

Waarom waren VPN's populair in Rusland (en worden ze nu in de ban gedaan)?

Veel Russen gebruikten een VPN om blokkades te omzeilen. Met zo'n blokkade kan een land bepalen welke website of content niet toegankelijk zijn wanneer je in dat land online gaat. Dat is de reden dat internetten in het buitenland soms minder vrij is dan je van Nederland gewend bent.

Via een VPN kun je doen alsof je vanuit een ander land online gaat. Een inwoner van Rusland kan bijvoorbeeld contact maken met een server in Engeland. Op die manier lijkt het net alsof die persoon niet in Rusland internet, maar in Engeland.

Het voordeel daarvan is dat een inwoner van Rusland op die manier de Russische blokkade van nieuws uit het westen kan omzeilen.

En daar ligt ook direct de reden dat het Kremlin dit wil aanpakken. Via een VPN kwamen inwoners namelijk aan informatie en content die het Kremlin graag wil blokkeren. VPN gebruik ondermijnde dus de Russische censuur.

Alle hoop lijkt nog niet verloren. Volgens The Moscow Times houden Russen mogelijkheden om aan betrouwbare informatie zonder censuur te komen. Zij verwachten dat technologie zich op dit vlak sneller ontwikkelt dan de overheid het kan bestrijden. Bovendien denken ze dat Telegram een nog belangrijkere rol zal gaan spelen. Maar, zeker is wel dat dit het voor de gemiddelde Rus weer een stukje moeilijker maakt om aan nieuws te komen dat het Kremlin hen wil onthouden.

 

Deel dit artikel
Deel via WhatsApp

Ook interessant voor jou?

nordvpn-default

NordVPN Meshnet: zo maak je je eigen veilige server

nieuws op vakantie

Zo volg je het al het belangrijke nieuws op vakantie

scandinavische series

Beste Scandinavische series op Netflix: Top 10

spaanse series

Dit zijn de 10 beste Spaanse series op Netflix