Risico’s, realiteiten en de donkere kant van leeftijdsverificatie online

online leeftijdsverificatie is lastiger dan het lijkt

In de race om de online veiligheid te waarborgen, lijken overheden wereldwijd steeds vaker hun toevlucht te nemen tot leeftijdsverificatietechnologie. Een recent opiniestuk benadrukt echter dat deze “oplossingen” de complexe maatschappelijke problemen achter illegale en schadelijke online content niet daadwerkelijk kunnen oplossen.

Het stuk draait om het recente voorstel van de Ierse mediatoezichthouder, Coimisiún na Meán, inzake hun Online Safety Code. Deze code ontving echter kritiek van maatschappelijke organisaties en tech-experts, met name vanwege de eisen voor leeftijdsverificatie die als riskant werden bestempeld.

Privacy-experts, Ella Jakubowska en Viktoria Tomova, betogen dat het overmatige gebruik van leeftijdsverificatie niet alleen ineffectief is, maar ook schadelijke gevolgen kan hebben. Ze benadrukken dat de voorgestelde technologische “oplossingen” de diepere maatschappelijke kwesties niet kunnen aanpakken.

Volgens het opiniestuk hebben de Verenigde Naties en UNICEF herhaaldelijk benadrukt dat kinderen recht hebben op vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie online. Door leeftijdsverificatietools kunnen echter de rechten van kinderen op educatie, verkenning van identiteit en politieke betrokkenheid worden beperkt.

Daarnaast waarschuwen de auteurs voor de online privacyrisico’s van massale gegevensverzameling door deze tools, die de veiligheid en privacy van iedereen in gevaar kunnen brengen.

Het opiniestuk wijst op de groeiende trend in Europa, waaronder Ierland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en België, om leeftijdsverificatie te omarmen als reactie op zorgen over schadelijke online content. Ze benadrukken echter dat het focussen op leeftijdsverificatie het risico met zich meebrengt om de dieperliggende problemen te negeren, zoals de gebrekkige technologie en het vertrouwen in winstgedreven bedrijven.

De auteurs stellen alternatieve benaderingen voor, zoals het standaard privé maken van profielen, het aanbieden van kinderaccounts, het plaatsen van waarschuwingen bij mogelijk gevoelige content en het gebruiken van minder invasieve methoden om veiligheid online te bevorderen.

Het opiniestuk concludeert dat het waarborgen van digitale veiligheid een holistische en zorgvuldige aanpak vereist, met respect voor bestaande privacy- en gegevensbeschermingswetten. Ze benadrukken dat het schenden van deze rechten de internetomgeving niet veiliger zal maken en dat het de toekomstige generaties niet zal helpen om veerkrachtige en empowered individuen te worden.

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

max en formule 1 kijken zonder viaplay kan met een vpn

Gratis de Formule 1 Grand Prix van China kijken? Zo doe je dat

In de race om de online veiligheid te waarborgen, lijken overheden wereldwijd steeds vaker hun...

ek voetbal kijken

Overal EK voetbal kijken, zo doe je dat

In de race om de online veiligheid te waarborgen, lijken overheden wereldwijd steeds vaker hun...

gratis formule 1 kijken

Gratis Formule 1 kijken bij SBS 9

In de race om de online veiligheid te waarborgen, lijken overheden wereldwijd steeds vaker hun...

kill switch

VPN: Wat is een kill switch en waarom heb je er een nodig?

In de race om de online veiligheid te waarborgen, lijken overheden wereldwijd steeds vaker hun...