Nederlandse bedrijfsleven niet voorbereid op Europese richtlijnen voor cyberveiligheid

Nederlandse bedrijven slecht voorbereid op EU cybersecurity regels

Duizenden bedrijven lopen dit jaar het risico om klanten en inkomsten te verliezen. Dat heeft deze keer niets te maken met een pandemie van globale proporties of de uitbraak van een oorlog op Europees grondgebied. Nee, deze keer heeft het alles te maken met online veiligheid en privacy.

Wat is er aan de hand?

Landelijke overheden en de EU halen de laatste jaren de teugels aan op cybersecurity gebied. Daarmee erkennen ze de dreiging van hackers uit landen als China en Rusland, maar erkennen ze ook simpelweg steeds meer de bescherming van persoonsgegevens van burgers online.

Het is alleen nog niet altijd zo eenvoudig voor bedrijven om up-to-date te blijven.

Zo lopen bedrijven nu het risico om klanten en omzet te verliezen omdat ze niet voldoende zijn voorbereid op de nieuwe Europese eisen voor cyberbeveiliging. Daarvoor waarschuwen verschillende belangenorganisaties, waaronder MKB-Nederland, Techniek Nederland, Transport en Logistiek Nederland, Bouwend Nederland en Bovag.

Bedrijven die onder de nieuwe Europese richtlijnen vallen, zullen verantwoordelijk zijn voor hun eigen digitale beveiliging en de gehele toeleveringsketen. Zelfs chauffeurs kunnen aansprakelijk worden gesteld als ze nalatig zijn op dit gebied. De Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS2) zal in oktober worden geïmplementeerd.

Bedrijven weten niet wat er op hen af komt

Volgens de organisaties hebben veel bedrijven geen idee wat ze kunnen verwachten. MKB Nederland en VNO-NCW hebben daarom enkele jaren geleden al het initiatief genomen tot het platform Samen Digitaal Veilig, om bedrijven te helpen hun digitale beveiliging te verbeteren. Steeds meer bedrijven sluiten zich nu bij dat platform aan, in een poging om aan de naderende eisen te kunnen voldoen.

Mensen achter Samen Digitaal geven aan dat de nieuwe Europese richtlijnen van invloed zullen zijn op meer dan 50.000 Nederlandse bedrijven. Hij stelde dat slechts een kleine minderheid op de hoogte is van de nieuwe eisen.

Nederland zal de nieuwe wet in oktober nog niet hebben ingevoerd, maar bedrijven die zaken doen met andere Europese landen kunnen tegen die tijd al in de problemen komen, voegde Van den Berg eraan toe. Bedrijven die leveren aan Duitse klanten hebben te horen gekregen dat ze de richtlijnen vanaf oktober van dit jaar moeten volgen.

Volgens Van den Berg kunnen ze klanten verliezen als ze niet klaar zijn. “In Duitsland zijn ze heel streng in het naleven van de wetten.”

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

KPN iTV kijken in het buitenland – Ook buiten de EU!

Duizenden bedrijven lopen dit jaar het risico om klanten en inkomsten te verliezen. Dat heeft deze...

KIJK.nl kijken in het buitenland – Zo regel je dat!

Duizenden bedrijven lopen dit jaar het risico om klanten en inkomsten te verliezen. Dat heeft deze...

olympische spelen kijken in het buitenland

Olympische Spelen kijken in het buitenland: de gouden tip

Duizenden bedrijven lopen dit jaar het risico om klanten en inkomsten te verliezen. Dat heeft deze...

tour de france kijken in het buitenland

Tour de France kijken in het buitenland? Zo geregeld!

Duizenden bedrijven lopen dit jaar het risico om klanten en inkomsten te verliezen. Dat heeft deze...