Mogelijk einde aan Geo-blocking. Straks grenzeloos genieten van films en series in de EU!

een einde aan geoblocking binnen de eu

Groot nieuws voor alle film- en serieliefhebbers in de EU: het Europese Parlement zet stappen om voorgoed af te rekenen met het vervelende fenomeen van geo-blocking binnen de EU grenzen. Wat betekent dat? Geen landgebonden beperkingen meer als je lekker wilt binge-watchen binnen de EU!

Waarom is dat groot nieuws?

Geo-blocking is dat irritante gedoe waarbij je bepaalde films of series niet kunt kijken omdat je in het verkeerde land zit. Denk aan Netflix die zegt: “Sorry, deze show is alleen beschikbaar voor mensen in Nederland.” Super vervelend wanneer die ene film die je graag wilt zien alleen beschikbaar is in Spanje, of wanneer je ook graag je Videoland serie in het buitenland wilt blijven kijken.

Vrij streaming verkeer binnen de EU

De EU is ooit opgericht om onderlinge reizen en handel zo eenvoudig mogelijk te maken. Alleen streamen over de landsgrenzen heen, dat wordt nog altijd streng aan banden gelegd. Heeft alles te maken met uitzendrechten, maar dat past eigenlijk niet meer bij het beeld van de EU, vinden ze nu dus ook in Antwerpen.

MEP Karen Melchior (uit Denemarken) maakt zich hard voor nieuwe regels zodat taalkundige minderheden, grensoverschrijdende communities en mensen die permanent naar een andere EU-lidstaat verhuizen nog steeds toegang hebben tot content in hun eigen taal. Ze noemt het probleem extra groot in grensgebieden en voor taalminderheden, zoals de Duitstalige gemeenschap in België die steeds minder Duitse films en series kan kijken.

En nu komt het mooiste! Onlangs hebben de EU-parlementariërs een rapport goedgekeurd dat ervoor kan zorgen dat geo-blocking ook verleden tijd wordt voor films, series en sport. Ja, je hoort het goed!

Strijd met de machtige content-lobby

Die parlementariërs hebben daarvoor een harde strijd geleverd tegen lobbyisten uit de audiovisuele sector die de boel wilden tegenhouden. Die sector ziet het namelijk als een bedreiging voor hun business-model. Maar MEP Melchior zegt: “Nee hoor, dit rapport is juist nodig!” Ze begrijpt dat wij, de EU-burgers, legale toegang willen tot content uit de hele EU.

Natuurlijk zijn er wat sceptische geluiden, zoals van de International Federation of Film Distributors’ and Publishers’ Associations (FIAD), die de goedkeuring van het rapport “diep betreurt”. Ze beweren dat geo-blocking essentieel is voor de Europese film- en audiovisuele industrie. Maar hey, wij willen toch gewoon genieten van La casa de papel, Borgen, of Harry Potter op Netflix waar we ook zijn?

Karen Melchior sluit af met een geweldige boodschap: “Weg met de barrières die ons beperken in het ervaren van de rijke Europese cultuur. Dat is wat burgers vandaag de dag eisen: onze mediagewoonten veranderen, en de wet moet daarin mee veranderen.”

Dus, EU-vrienden, het lijkt erop dat we binnenkort onze favoriete shows kunnen kijken zonder die vervelende landrestricties. Laten we hopen dat dit het begin is van een nieuw tijdperk van grenzeloos kijkplezier!

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

KPN iTV kijken in het buitenland – Ook buiten de EU!

Groot nieuws voor alle film- en serieliefhebbers in de EU: het Europese Parlement zet stappen...

KIJK.nl kijken in het buitenland – Zo regel je dat!

Groot nieuws voor alle film- en serieliefhebbers in de EU: het Europese Parlement zet stappen...

olympische spelen kijken in het buitenland

Olympische Spelen kijken in het buitenland: de gouden tip

Groot nieuws voor alle film- en serieliefhebbers in de EU: het Europese Parlement zet stappen...

tour de france kijken in het buitenland

Tour de France kijken in het buitenland? Zo geregeld!

Groot nieuws voor alle film- en serieliefhebbers in de EU: het Europese Parlement zet stappen...