Medeweker maakt 25 miljoen dollar over aan AI-oplichter die zich voordeed als CFO

financieel medewerker verliest kapitaal aan oplichters

Als je denkt dat je een slechte werkweek hebt, denk dan nog eens terug aan het verhaal van deze arme stakker. Een financiële medewerker in Hong Kong is voor $25 miljoen opgelicht door fraudeurs die zich voordeden als de Chief Financial Officer (CFO) van zijn bedrijf in Londen tijdens een videogesprek met behulp van deepfake-technologie.

Volgens de politie van Hong Kong woonde de medewerker een videogesprek bij waarin hij dacht dat verschillende medewerkers aanwezig waren. In werkelijkheid waren het allemaal deepfake-reproducties.

“Omdat de mensen in de videoconferentie eruitzagen als echte mensen, maakte de medewerker 15 transacties zoals voorgeschreven naar vijf lokale bankrekeningen, wat in totaal neerkwam op HK$200 miljoen, zo’n 25 miljoen dollar,” vertelde waarnemend hoofdinspecteur Baron Chan aan verslaggevers tijdens een persconferentie op vrijdag.

De politie zei dat ze het incident onder de aandacht brengen omdat het de eerste deepfake-conferentiezwendel met een groot bedrag in Hong Kong is. Bij eerdere oplichtingspraktijken met behulp van de controversiële technologie werden slachtoffers bedrogen tijdens één-op-één videogesprekken.

Op basis van eerdere videocalls

De officieren vermoeden dat de deepfake is gemaakt op basis van eerdere echte online conferenties waaraan het personeel heeft deelgenomen.

“Ik geloof dat de fraudeur video’s van tevoren heeft gedownload en vervolgens AI heeft gebruikt om nepstemmen toe te voegen die zijn gebruikt in de videoconferentie,” zei hij.

Nadat de medewerker de transactie van ongeveer $25 miljoen had gedaan zoals op de oproep was opgedragen, realiseerde hij zich een week later dat het om een zwendel ging, nadat hij navraag had gedaan bij het hoofdkantoor van het bedrijf.

De politie zei dat twee tot drie medewerkers van het bedrijf werden benaderd door fraudeurs die vergelijkbare tactieken gebruikten, en voegde eraan toe dat ze nog steeds onderzoek doen zonder arrestaties in de zaak.

“We willen het publiek waarschuwen voor deze nieuwe misleidingstactieken. In het verleden zouden we aannemen dat deze oplichtingspraktijken alleen twee mensen in één-op-één situaties zouden betreffen, maar we kunnen zien dat fraudeurs AI-technologie kunnen gebruiken in online vergaderingen, dus mensen moeten zelfs in vergaderingen met veel deelnemers alert zijn,” zei Mr. Chan.

Om te voorkomen dat men slachtoffer wordt van dergelijke deepfake-zwendel, adviseert de politie mensen om details te bevestigen via reguliere communicatiekanalen, extra alert te zijn hun online privacy te beschermen en om vragen te stellen tijdens videoconferenties om ervoor te zorgen dat de deelnemers echt zijn.

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

KPN iTV kijken in het buitenland – Ook buiten de EU!

Als je denkt dat je een slechte werkweek hebt, denk dan nog eens terug aan...

KIJK.nl kijken in het buitenland – Zo regel je dat!

Als je denkt dat je een slechte werkweek hebt, denk dan nog eens terug aan...

olympische spelen kijken in het buitenland

Olympische Spelen kijken in het buitenland: de gouden tip

Als je denkt dat je een slechte werkweek hebt, denk dan nog eens terug aan...

tour de france kijken in het buitenland

Tour de France kijken in het buitenland? Zo geregeld!

Als je denkt dat je een slechte werkweek hebt, denk dan nog eens terug aan...