Wat is een proxyserver en hoe werkt het?

Proxy Server Gebruiken

Het internet is een schat aan entertainment en informatie. Maar het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die je veilig en anoniem laten surfen. Een van deze hulpmiddelen is het gebruik van een proxyserver.

Een proxyserver functioneert als een soort doorgeefluik tussen je computer of smartphone en het internet. Het heeft veel weg van een VPN-verbinding, waarmee je data door een virtuele versleutelde tunnel leidt.

In dit blog leggen we uit hoe een proxyserver werkt, welke soorten proxyservers er bestaan, wat de voor- en nadelen van een proxyserver zijn en wat de verschillen zijn met een VPN.

Wat doet een proxyserver?

Een proxyserver is dus een server die tussen jou en het internet instaat. Als je normaal gesproken een website bezoekt, gaat je verzoek direct naar de website.

Wanneer je gebruik maakt van een proxyserver, gaat je verzoek eerst via deze proxyserver voordat het de website bereikt. Het voordeel hiervan is dat je anonimiteit gewaarborgd kan worden, omdat in veel gevallen je IP-adres wordt verborgen.

Een VPN-verbinding werkt op dezelfde manier, maar toch zijn er een aantal wezenlijke verschillen. De verschillen tussen het gebruik van een proxyserver en een VPN-server bespreken we verderop in het artikel.

5 redenen om een proxyserver te gebruiken

Er bestaan veel redenen om een proxyserver te gebruiken. De meest voorkomende hebben we hieronder opgesomd.

1. Online privacy waarborgen: Een proxyserver kan helpen om online privacy te waarborgen door je IP-adres te verbergen. In plaats van je eigen IP-adres, geef je het IP-adres van de proxyserver door aan de website die je bezoekt.
  2. Anoniem internetten: Omdat je IP-adres wordt gemaskeerd, surf je anoniem op het internet. Anderen kunnen je online activiteiten minder goed bijhouden.
  3. Toegang tot geblokkeerde websites: Als je werkgever of school bepaalde websites heeft geblokkeerd, kan een proxyserver je helpen om toegang te krijgen tot die websites. Hetzelfde geldt voor geoblokkades. Met een proxyserver bezoek je in landen met censuur makkelijker websites die de overheid heeft geblokkeerd.
  4. Verbeterde internetsnelheid door caching: Websites die eerder door een gebruiker via de proxyserver zijn bezocht, slaat de proxyserver op in cache. Bezoekt iemand anders daarna de website, dan levert de proxyserver de website uit het cache geheugen als een soort kopie aan.
  5. Beveiliging tegen phishing en malware: Met een proxyserver is de kans op het binnenhalen van schadelijke software kleiner. Belangrijk om te weten is dat dit niet voor alle proxies geldt. Bij het gebruik van sommige proxyservers is de kans op malware juist groter!

De betekenis van een proxyserver is ondertussen duidelijk: “Een proxyserver is een externe server die werkt als doorgeefluik tussen jouw computer en het internet, waarbij het verkeer wordt omgeleid via deze server met als doel online privacy verhogen, prestatieverbetering of anonimiteit waarborgen.”

Welke soorten proxyservers zijn er?

Proxyservers zijn in verschillende categorieën in te delen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten proxies.

Open proxies en closed proxies

Een open proxy is een van de meest toegankelijke manieren om met een proxy te verbinden. Iedereen kan zonder zich te hoeven autoriseren verbinding maken met een open proxy.

Een open proxy maakt het heel laagdrempelig om anoniem te surfen en je IP-adres te verbergen. Open proxies worden vaak gebruikt om geoblokkades te omzeilen of om privacyredenen.

Wel is het goed om te weten dat open proxies vaak worden misbruikt. Kwaadwillenden kunnen via een open proxy makkelijk malware of andere schadelijke software verzenden naar je apparaat.

Tegenover een open proxy staat een closed proxy. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze proxy niet voor iedereen toegankelijk. Closed proxies worden vaak gebruikt door bedrijven of scholen. Medewerkers en scholieren zijn vaak verbonden met deze proxyserver om de veiligheid te verbeteren.

Forward proxies en reverse proxies

Een forward proxy is de meest gangbare proxy. De afbeelding hierboven is een voorbeeld van een forward proxy. De client (jij) dient een verzoek in om toegang te krijgen tot een website. Het verzoek wordt eerst doorgestuurd naar de (foward) proxyserver. Vervolgens haalt de proxyserver de inhoud op bij de website en stuurt het weer terug naar de client.

Bij een reverse proxy loopt de proxyverbinding precies andersom. Een reverse proxy heeft niet als primair doel om het verkeer van de client te beschermen, maar werkt juist in het voordeel van de webserver.

Stel je voor dat op een grote e-commerce website duizenden mensen tegelijkertijd producten bekijken en hun winkelwagentje afrekenen. Een reverse proxy kan ervoor zorgen dat de belasting op de backend-servers verminderd wordt.

Door middel van caching worden veelgevraagde bronnen en pagina’s sneller geladen bij de websitebezoekers. De reverse proxy werkt dus als tussenpersoon tussen de externe clients (de webwinkel bezoekers) en de backend-servers.

Transparent, anonymous en elite proxies

De verschillen in transparent, anonymous en elite proxies zitten in de mate van hoe anoniem ze je maken wanneer je op het internet surft.

Een transparent proxy verbergt het IP-adres van een gebruiker niet. Voor websites is duidelijk dat het om een proxy gaat waar ze een verzoek van krijgen. Als je gebruik maakt van een transparent proxy krijgt de website je IP-adres dus gewoon te zien. Een transparent proxy gebruik je niet om anoniem te internetten, maar wel als caching proxy om sneller te surfen.

Gebruik je een anonymous proxy, dan is voor de website nog steeds duidelijk dat de verbinding tot stand is gekomen via een proxy. Het verschil met een transparent proxy is dat je IP-adres niet meer zichtbaar is.

De proxy die jou het meest anoniem maakt is de elite proxy. Maak je verbinding met een elite proxy, dan wordt er een ander IP-adres weergegeven én is voor de website niet meer duidelijk dat de verbinding via een proxyserver tot stand is gekomen.

Wil je anoniem surfen op internet, dan kun je dus het beste een anonymous of elite proxy gebruiken, al kleven daar ook altijd nog wat nadelen aan. De beste optie om anoniem en veilig te internetten is door een VPN te gebruiken, maar daarover later meer.

HTTP, SOCKS en FTP proxies

Kortgezegd verschillen deze typen proxies in de protocollen die ze ondersteunen. Het internetprotocol (IP) is een netwerkprotocol waarmee computers op een computernetwerk met elkaar kunnen communiceren.

HTTP en FTP zijn twee veelvoorkomende internetprotocollen. HTTP zorgt voor de werking van webbrowsers en websites, terwijl FTP bepaalt hoe bestanden over een netwerk verstuurd worden.

Een HTTP proxy is ontworpen voor HTTP verkeer, een FTP proxy voor FTP verkeer en een SOCKS proxy ondersteunt meerdere protocollen, waaronder HTTP en FTP.

Wil je een proxy gebruiken om veilig te internetten, dan kun je dus gebruik maken van een HTTP proxy. Is het belangrijk om bestanden veilig van A naar B te krijgen, dan biedt een FTP proxy uitkomst.

Het voordeel van een HTTP proxy is dat deze proxy zich alleen hoeft te focussen op HTTP verzoeken. Daardoor hoeft het minder data te verwerken dan bijvoorbeeld een SOCKS proxy.

Het nadeel van een HTTP proxy is dat je gegevens relatief gemakkelijk achterhaald kunnen worden, tenzij je gebruik maakt van een elite proxy. Je IP-adres wordt in essentie verborgen, maar kan alsnog achterhaald worden. Dat geldt voor zowel HTTP als voor HTTPS websites.

Een ander nadeel van een HTTP proxy is dat proxies die dit protocol gebruiken alleen webpagina’s kunnen openen. Hierdoor zijn HTTP proxies alleen te gebruiken als je via je browser internet.

Wil je ook graag je e-mail bijwerken of apps gebruiken, dan biedt een SOCKS proxy uitkomst. Je kunt zo ook buiten je browser anoniem surfen.

Het nadeel van SOCKS proxies is dat deze een stuk langzamer zijn dan HTTP proxies, omdat ze meer data moeten verwerken.

Een FTP proxy tot slot is met name handig in situaties waarin FTP-gebaseerde bestandsoverdrachten plaatsvinden en waar behoefte is aan een beveiligde verbinding van het FTP-verkeer.

Merk overigens op dat proxies in meerdere categorieën kunnen vallen. Zo kan een HTTP proxy tegelijkertijd een closed proxy zijn.

Zitten er nadelen aan een proxy?

De voordelen zijn duidelijk. Als je gebruik maakt van een proxy, surf je over het algemeen veiliger, anoniemer en sneller over het internet. Ook heb je minder last van geoblokkades.

Toch zitten er ook heel wat nadelen aan het gebruik van proxy.

1. Je anonimiteit is niet volledig gewaarborgd: Ondanks dat de website die je bezoekt niet kan zien wat je IP-adres is (als je minimaal met een anonymous proxy verbonden bent), kan de proxyserver dat wel. Als je dus niet weet wie de proxy beheert, weet je dus ook niet bij wie je data terechtkomt. Als je écht volledig anoniem wil internetten, is het gebruik van een VPN aan te raden.
  2. Waar de ene proxyverbinding juist zorgt voor sneller verkeer, kan de andere juist zorgen voor een vertraging. Het verkeer moet namelijk eerst door de proxyserver worden geleid voordat het bij de website terechtkomt.
  3. Je bent afhankelijk van een single point of truth: Als een proxyserver niet goed functioneert, heeft dat invloed op je verbinding. Ook dat kan zorgen voor vertraging.
  4. Compatibiliteitsproblemen: Sommige toepassingen werken niet goed met bepaalde proxies. Als je verbonden bent met een HTTP proxy, kun je niet via de proxy gebruik maken van apps op je laptop. Het kan daardoor nodig zijn om aanpassingen te doen in je instellingen.
  5. Het kan best lastig zijn om een goede proxyinfrastructuur te leggen. Je hebt technische expertise nodig om ervoor te zorgen dat een proxy goed werkt. Daarnaast is het belangrijk om een proxy te blijven monitoren.

Wat is het verschil tussen een proxy en een VPN?

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van een proxyserver af te wegen. Omdat veiligheid en anonimiteit een van de meest voorkomende redenen zijn om een proxy te gebruiken, is het ook slim om een VPN in overweging te nemen.

Aan de voorkant werken een VPN en een proxy hetzelfde. Je verkeer wordt verzonden via een tussenliggende server naar de eigenlijke server waar je verbinding mee wilt maken.

Met een VPN-verbinding surf je altijd anoniem en veilig, zonder dat je last hebt van de nadelen die een proxy met zich meebrengt.

Een VPN versleutelt je data altijd; dat is bij een proxy niet het geval. Bij een proxy is dat namelijk afhankelijk van het protocol dat je gebruikt. De beveiliging bij een VPN is dus altijd beter dan bij een proxy.

De voornaamste verschillen tussen een VPN en een proxy vind je in de tabel hieronder.

Proxy VPN
Functie Functioneert als doorgeefluik tussen de gebruiker en het internet Versleutelt en beveiligt de gehele internetverbinding van de gebruiker
Privacy en anonimiteit Biedt beperkte privacy en anonimiteit, omdat alleen het verkeer dat via de proxy loopt wordt geanonimiseerd Biedt hogere privacy en anonimiteit, omdat het IP-adres van de gebruiker wordt verborgen en gegevens worden versleuteld
Ondersteuningsniveau Werkt op applicatieniveau en vereist dat individuele apps worden ingesteld om de proxy te gebruiken Werkt op systeemniveau en versleuteld het verkeer op alle apps, browsers en services
Beveiliging Biedt minder sterke beveiliging, omdat het verkeer tussen de proxyserver en het internet niet per se wordt versleuteld Biedt sterke beveiliging van het verkeer tussen de gebruiker en de VPN-server
Locatie spoofing Wijzigt de locatie van de gebruiker niet Wijzigt de locatie van de gebruiker door het verkeer via een VPN-server in een ander land te leiden
Gebruiksgemak Vereist configuratie van de proxyinstellingen van het apparaat  Is eenvoudig te installeren en configureren
Schaalbaarheid Kan bij grootschalig gebruik meer configuratie en beheer vereisen Kan meerdere gebruikers ondersteunen via één VPN-verbinding

Zoals je ziet bieden VPN’s veel meer voordelen dan proxies. Zijn er dan toch redenen te bedenken om de voorkeur te geven aan een proxy boven een VPN?

Als je alleen een bepaalde geoblokkade wilt omzeilen, kan een proxy al uitkomst bieden. Overigens herkennen streamingdiensten als Netflix tegenwoordig wel dat je gebruik maakt van een proxy. Gebruik je het dus om het Amerikaanse Netflix aanbod te bekijken, dan is een VPN toch weer de betere optie.

Ook als prijs een rol speelt kun je kiezen voor een proxy. Veel proxies zijn namelijk gratis of heel goedkoop, terwijl je voor een VPN meestal een paar euro per maand betaalt.

Is je keuze toch gevallen op een VPN, dan kun je kiezen uit vele aanbieders. Hieronder vind je een tabel met de meest voordelige VPN’s die er momenteel op de markt te vinden zijn. NordVPN komt op veel onderdelen als beste uit de test. Dé beste VPN bestaat overigens niet, omdat de juiste keuze afhankelijk is van waar je de VPN voor wilt gebruiken.

Keuzehulp

Is je keuze toch gevallen op een VPN, dan kun je kiezen uit vele aanbieders. Hieronder vind je een tabel met de meest voordelige VPN’s die er momenteel op de markt te vinden zijn. NordVPN komt op veel onderdelen als beste uit de test. Dé beste VPN bestaat overigens niet, omdat de juiste keuze afhankelijk is van waar je de VPN voor wilt gebruiken.

Deel dit artikel
Deel via WhatsApp

Ook interessant voor jou?

Je VPN op een router instellen is niet zo ingewikkeld als het lijkt

VPN instellen op router: stap-voor-stap handleiding voor een veilige internetverbinding

Beste VPN voor thuiswerken

Beste VPN voor thuiswerkers