Je verbinding is niet privé cybercriminelen proberen je gegevens te stelen
Je kent het vast, de melding: Je verbinding is niet privé cybercriminelen proberen je gegevens te stelen. Je hebt vast vragen als je deze melding krijgt, want wat proberen criminelen te stelen? Liggen mijn gegevens op straat? Ben ik gehackt? En zo zijn er vast nog meer vragen die je hebt. Laten wij je eerst gerust stellen, er is nog niks aan de hand.
Het is een melding die webbrowsers geven. Maar om je digitale veiligheid te vergroten en te voorkomen dat je gegevens toch op straat komen te liggen geven wij je een paar tips.
Hoe ontstaat deze melding?
De melding ontstaat wanneer je een url bezoekt welke begint met http://voorbeeld.nl, in plaats van een https://voorbeeld.nl url. De voorbeelden hiernaast lijken veel op elkaar, maar bij de tweede url zie je een “s” staan in het “http” gedeelte. Dit betekend dat de data van de tweede url versleuteld is, waar dat bij de eerste url niet het geval is. Daarom zouden kwaadwillende website eigenaren je gegevens kunnen stelen bij de eerste url.
De reden van deze melding kan verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het voor dat de eigenaar van een website geen zogenoemde SSL versleuteling heeft toegepast wanneer hij de website aan het bouwen was. Je kan een SSL versleuteling controleren door bovenin naar de url te kijken. Bij onze website zie je bijvoorbeeld een slotje voor vpndeals.nl staan. Dit betekent dat de eigenaar een SSL versleuteling heeft toegepast, waardoor de data tussen jou en ons versleuteld is. Ze noemen dit ook wel data encryptie.
- 69% korting + 3 maanden extra
- Inclusief mobiele app
- Veilig & Supersnel
- Meerdere apparaten
- 4 op basis van 35410 reviews
Verbinding is niet privé, en nu?
Je krijgt een melding van je webbrowser, maar wat zou er gestolen kunnen worden als je doorgaat op de website? Dat is een vraag die wij vaker zien. Laten wij eerst duidelijk maken dat dit een melding is, en dat er nog niet daadwerkelijk wat wordt gestolen. Je loopt risico wanneer je doorklikt naar de website. Website eigenaren kunnen verschillende soorten data van je stelen. Denk hierbij onder anderen aan:
- Bank gegevens en credit card details
- Inkomsten gegevens, zoals belastingformulieren
- Gevoelige privé informatie zoals foto's
- Wachtwoorden
- Emails
Data privé maken, melding voorkomen
Wat wij al eerder zeiden, maak je niet direct zorgen. Het is best reëel te noemen dat goedwillende website eigenaren vergeten een SSL verbinding toe te passen op hun website, waardoor jij de melding “Je verbinding is niet privé cybercriminelen proberen je gegevens te stelen” te zien krijgt. Maar wees er wel heel bewust van dat je data gestolen kan worden wanneer je doorklikt op de website. Je kunt problemen beter voorkomen dan genezen, dus kijk daarom altijd of je op een versleutelde website surft. Dit doe je door naar je url balk te kijken, of daar een slotje weergegeven wordt. Als dat het geval is, dan is je verbinding in ieder geval versleuteld.
Toch kan je nog meer doen om je online veiligheid te waarborgen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een vpn verbinding zoals NordVPN. Met NordVPN wordt je IP-adres verborgen, waardoor criminelen lastiger je IP-adres (je online voetdruk) kunnen achterhalen. Daarnaast wordt je data via een vpn versleuteld, waardoor kwaadwillenden minder eenvoudig bij je data kunnen komen.