VS blokkeren Chinese cyberdreiging, maar prediken alertheid
In een recente ontwikkeling beweren Amerikaanse functionarissen dat ze een door China gesteunde hackoperatie, gericht op civiele infrastructuur, hebben ontmanteld. Ondanks die overwinning waarschuwt de FBI voor toekomstige dreigingen als de twee grootmachten ooit in oorlog zouden raken.
Chinese staatshackers, bekend als de Volt Typhoon, zouden hebben geprobeerd schade toe te brengen aan faciliteiten zoals waterzuiveringsinstallaties, het elektriciteitsnet, olie- en aardgaspijpleidingen en transportsystemen, op aansturen van China.
Toekomstige dreiging voor de VS
FBI-directeur Christopher Wray waarschuwde vervolgens dat Peking zich in de positie bevindt om het dagelijkse leven van Amerikanen te verstoren als de VS en China ooit in oorlog verzeild raken. Hij riep op tot meer alertheid en voorbereiding op het gebied van digitale veiligheid.
Er is volgens Wray te weinig aandacht voor de cyberdreiging die “elke Amerikaan” raakt. Hij verklaarde: “Chinese hackers zijn in staat om chaos te veroorzaken in essentiële infrastructuren en werkelijke schade toe te brengen aan Amerikaanse burgers en gemeenschappen, als China besluit dat de tijd is gekomen om toe te slaan.”
Hackerstrategie en ontmanteling
Volgens de FBI hadden Chinese hackers een botnet van honderden in de VS gevestigde kleine kantoor- en thuisrouters van particulieren en bedrijven overgenomen. De routers waren een gemakkelijk doelwit omdat ze niet langer werden ondersteund door beveiligingspatches of software-updates van de fabrikant. Dit was slechts één methode die de hackers gebruikten om hun activiteiten te verbergen.
De FBI slaagde erin om ten minste een deel van de Volt Typhoon-operatie te verstoren na het verkrijgen van zoek- en inbeslagnamebevelen in een federale rechtbank in Houston, Texas, in december.
Latente dreiging en noodzaak van aandacht
Hoewel de VS de afgelopen jaren agressiever zijn geworden in het verstoren en ontmantelen van criminele en door de staat gesteunde cyberoperaties, waarschuwde Jen Easterly, de directeur van het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency van het Department of Homeland Security, dat er te weinig aandacht is voor een cyberdreiging die potentieel alle Amerikanen kan treffen. Het zou “maatschappelijke paniek en chaos” kunnen veroorzaken en het vermogen van de natie om een voldoende respons te mobiliseren in tijden van crisis kunnen belemmeren.
Wray benadrukte dat door Peking gesteunde hackers bedrijfsgeheimen willen stelen om de Chinese economie te bevorderen en persoonlijke informatie te stelen voor buitenlandse invloedscampagnes. Hij voegde eraan toe dat deze activiteiten allemaal bijdragen aan het uiteindelijke doel van China om de VS te vervangen als 's werelds grootste supermacht.
Eerder in mei waarschuwden cybersecuritybedrijven, waaronder Microsoft, al dat door de staat gesteunde Chinese hackers zich richtten op kritieke infrastructuur ter voorbereiding op toekomstige crises.