Rusland plant verbod op alle VPN’s. Opnieuw

rusland onderneemt nieuwe poging vpns te verbieden

Rusland wil vanaf 2024 het aanbieden van VPN's in nationale app-winkels verbieden. Dat zegt Russisch politicus Artem Sheikin. Volgens Sheikin zal telecomregulator Roskomnadzor alle VPN's blokkeren die toegang geven tot verboden materiaal.

Het doel achter deze actie is om Russen de toegang te ontzeggen tot materiaal te ontzeggen dat door de regering als ongepast wordt gezien. Denk daarbij aan sociale netwerken van Meta. Dat platform wordt door een geografische blokkade gereguleerd in Rusland. Met een VPN proberen Russen die blokjade te omzeilen, maar daar komt nu dus misschien een einde aan.

Wanneer dit lukt is dat een overwinning voor het regime van Vladimir Poetin, dat al jaren VPN's probeert aan te pakken.

Niet de eerste poging

Toch is het niet meteen reden tot wanhoop voor Russen die profiteren van de voordelen van VPN gebruik. Het is namelijk niet de eerste keer dat geprobeerd wordt VPN aanbieders te weren.

In 2017 kondigde Poetin al aan VPN's te willen verbieden. In 2022 gebruikten Russen VPN's juist om censuur te omzeilen. Nu wil Moskou die VPN's aanpakken, met een verbod dat op 1 maart ingaat. Hoe ze dit gaan aanpakken, is nog onduidelijk en kan leiden tot een wapenwedloop tussen Moskou en VPN-aanbieders.

VPN aanbieder hebben ervaring met censuur

VPN aanbieders weten dat hun producten controversieel zijn en zijn slim in het tegengaan van maatregelen die gebruikers helpen om verboden te omzeilen. Dat is immers een essentieel deel van hun dienstverlening. Het is dus waar klanten voor betalen en waar ze goed in zijn.

Het lijkt dus uit te lopen op een wapenwedloop tussen Moskou en VPN-aanbieders.

 

Deel dit artikel
Deel via WhatsApp

Ook interessant voor jou?

nordvpn-default

NordVPN Meshnet: zo maak je je eigen veilige server

nieuws op vakantie

Zo volg je het al het belangrijke nieuws op vakantie

scandinavische series

Beste Scandinavische series op Netflix: Top 10

spaanse series

Dit zijn de 10 beste Spaanse series op Netflix