Google gooit AI in de strijd voor meer digitale veiligheid

google zet in op AI in strijd tegen cybercriminelen

Vandaag kondigde Google de lancering aan van het AI Cyber Defense Initiative. Dat is een ambitieuze stap in het streven om AI meer te benutten voor digitale veiligheid.

Cybercriminelen experimenteren met kunstmatige intelligentie (AI) voor hun aanvallen. Daarom stelt Google voor om vuur met vuur te bestrijden. Google stelt dat AI een keerpunt kan betekenen voor digitale beveiliging. Daarmee wil Google namelijk het initiatief overnemen van cybercriminelen. Om zo te voorkomen dat verdediging altijd achter de feiten aan blijft lopen.

De huidige situatie in online beveiliging zorgt ervoor dat verdedigers voortdurend de beste verdediging moeten bieden, terwijl aanvallers slechts één succesvolle bedreiging nodig hebben om door te breken. Als een bokser die de hele wedstrijd in de verdediging kan zijn, maar door één rake klap alsnog knock-out geslagen kan worden. Google gelooft dat AI deze dynamiek kan omkeren door schaalbaarheid te bieden in dreigingsdetectie, malware-analyse, kwetsbaarheidsdetectie en incidentrespons.

Om in bokstermen te blijven: Google wil vanuit de verdediging en het reageren stappen, om de aanvallen een stap voor te kunnen zijn.

google zet in op AI in strijd tegen cybercriminelen

Met AI hoopt Google het tij in de strijd tegen cybercriminaliteit te keren. Van voortdurend in de verdediging, naar het overnemen van het initiatief

Drie belangrijke toepassingen van AI in cybersecurity

Deze punten geven een overzicht van de visie die Google heeft achter de inzet van AI voor cyberveiligheid.

1. Secure (Beveiligen)

  • Investering van meer dan $5 miljard in een wereldwijd netwerk van AI-gereed datacenters tot eind 2024.
  • Lancering van het “AI for Cybersecurity” programma met 17 start-ups uit het VK, de VS en de EU om de trans-Atlantische cybersecurity te versterken.

2. Empower (In staat stellen)

  • Uitbreiding van het $15 miljoen Google.org Cybersecurity Seminars Program naar heel Europa, met AI-gerichte modules.
  • Open-source maken van Magika, een AI-gestuurde tool voor bestandstype-identificatie, ter ondersteuning van malware-detectie.

3. Advance (Vooruitgaan)

  • Toezegging van $2 miljoen aan onderzoeksbeurzen en strategische partnerschappen om doorbraken in AI-aangedreven beveiliging te bevorderen.
  • Ondersteuning van onderzoekers aan instellingen zoals de Universiteit van Chicago, Carnegie Mellon en Stanford.

Google benadrukt dat het gebruik van AI in cybersecurity niet alleen een technologisch voordeel biedt, maar ook nieuwe regelgevende benaderingen en investeringen vereist om de waarde van AI te maximaliseren zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.

Met het AI Cyber Defense Initiative hoopt Google niet alleen de huidige bedreigingen aan te pakken, maar ook een toekomst te creëren waarin digitale veiligheid op een evenwichtige manier wordt gehandhaafd. De onderneming is vastbesloten om AI in te zetten als een krachtige troef in de voortdurende strijd tegen cyberdreigingen.

Deel dit artikel
Linkedin

Ook interessant voor jou?

max en formule 1 kijken zonder viaplay kan met een vpn

Gratis de Formule 1 Grand Prix van China kijken? Zo doe je dat

Vandaag kondigde Google de lancering aan van het AI Cyber Defense Initiative. Dat is een...

ek voetbal kijken

Overal EK voetbal kijken, zo doe je dat

Vandaag kondigde Google de lancering aan van het AI Cyber Defense Initiative. Dat is een...

gratis formule 1 kijken

Gratis Formule 1 kijken bij SBS 9

Vandaag kondigde Google de lancering aan van het AI Cyber Defense Initiative. Dat is een...

kill switch

VPN: Wat is een kill switch en waarom heb je er een nodig?

Vandaag kondigde Google de lancering aan van het AI Cyber Defense Initiative. Dat is een...