Banken in de frontlinie in strijd tegen cyberaanvallen

uitgelichte afbeelding bij nieuwsbericht over cyerbaanvallen op banken

Banken over de hele wereld staan voor een voortdurende uitdaging om hun systemen te beschermen tegen geavanceerde cyberaanvallen, zo blijkt uit internationaal onderzoek van ServiceNow.

Het onderzoek, uitgevoerd onder 750 C-level executives van banken met meer dan $1 miljard aan activa, onderzocht de frequentie van cyberaanvallen in de afgelopen twee jaar. Het bleek dat maar liefst 68% van de ondervraagde banken minstens één ernstige cyberaanval had meegemaakt.

Wat nog alarmerender is, is dat deze aanvallen vaak in de vorm van geavanceerde en goed gecoördineerde acties plaatsvonden. Dit benadrukt de toenemende capaciteit van cybercriminelen om de beveiliging van een bank te omzeilen en toegang te krijgen tot gevoelige financiële gegevens.

Financiële consequenties van cyberaanvallen

Naast datalekken hebben cyberaanvallen ook aanzienlijke financiële gevolgen. Uit het onderzoek blijkt dat één cyberaanval banken tot wel €5 miljoen aan schade kan kosten. Die kosten bestaan uit directe financiële verliezen door gestolen geld, herstelkosten, reputatieschade en mogelijke boetes. Dit benadrukt het belang van blijvende investeringen in beveiligingsmaatregelen.

Operationele uitdagingen en mislukkingen

Moderne banken werken met geavanceerde technologische infrastructuren en systemen. Dat is essentieel om financiële transacties te verwerken, klantgegevens te beheren en te voldoen aan regelgeving. Maar, het gebruik van technologie brengt aanzienlijke operationele risico's met zich mee, vooral bij betrokkenheid van verouderde systemen en processen.

Het onderzoek onthult dat de banksector regelmatig te maken heeft met haperende technologie, waarbij 60% van de ondervraagde banken melding maakte van ernstige operationele storingen in het afgelopen jaar. Dit resulteerde niet alleen in aanzienlijke financiële verliezen, maar beïnvloedde ook de klanttevredenheid en het imago van de bank. Klanten verwachten immers dat bankdiensten functioneren zonder onderbrekingen.

Daarnaast is het voor de betrouwbaarheid van een bank essentieel dat de online privacy niet ter discussie staat wanneer je online bankiert. Banken kunnen de slechte publiciteit rondom cyberaanvallen en datalekken daarom niet permitteren.

Data management, privacy en compliance

Het onderzoek laat ook zien dat 80% van de banken worstelt met regelgeving voor gegevensbescherming en privacy. De bankensector staat onder constante druk van regelgeving en steeds strengere eisen. Dat legt een grote tol op de capaciteit van banken, vraagt om extra werknemers en drukt daarmee op de winstgevendheid.

De groeiende regelgevende druk op data management en privacy vormt al jaren een complexe uitdaging binnen de bankindustrie. Het onderzoek toont duidelijk aan dat naleving van privacywetten zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa, en het beheer van klantgegevens topprioriteiten zijn voor banken.

Ondanks deze prioriteiten worstelt maar liefst 80% van de banken met de naleving van gegevensbeheer en privacy. Dit is zorgwekkend gezien de financiële risico's en reputatieschade die gepaard gaan met datalekken en schendingen van de privacy. Een schending van de AVG kan leiden tot boetes tot 4% van de wereldwijde jaaromzet van een bank.

Een holistische aanpak

Alle uitdagingen die in het onderzoek worden belicht, hebben één ding gemeen: ze vereisen innovatie en een strategische aanpak. Banken die willen overleven in de voortdurende strijd voor technologische beveiliging, modernisering en regelgevende naleving, kunnen niet stilzitten. Het is een uitdagend tijdperk van verandering, maar ook van kansen voor banken die bereid zijn te innoveren en te investeren in hun toekomst.

De vraag is niet of ze deze uitdagingen aankunnen, maar hoe ze dit zullen doen en welke kansen ze in actie zullen nemen.

Deel dit artikel
Deel via WhatsApp

Ook interessant voor jou?

nordvpn-default

NordVPN Meshnet: zo maak je je eigen veilige server

nieuws op vakantie

Zo volg je het al het belangrijke nieuws op vakantie

scandinavische series

Beste Scandinavische series op Netflix: Top 10

spaanse series

Dit zijn de 10 beste Spaanse series op Netflix