Vpn blokkade in China
Voor sommigen zal het niet als een verrassing komen, maar Virtual Private Networks (VPN) zijn is sommige landen verboden. Als je ze toch gebruikt staan hier soms zelfs hoge boetes op. De lijst met landen waar de ban geldt is vrij kort, maar toch zijn er wel veel plekken waar de VPN’s streng gereguleerd en/of gecontroleerd worden. In deze blog lees je waar je zonder problemen een VPN kan gebruiken en waar juist niet. Ook lichten we kort toe waar de meeste mensen een VPN voor gebruiken en waarom.
Ik ben op vakantie in Europa, mag ik mijn VPN hier gebruiken?
Zit je ergens aan de Spaanse Costa en moet je op de hotelkamer blijven met een zonnesteek, of ben je heerlijk aan het ontspannen aan het Gardameer in Italië en heb je gewoonweg zin om een filmpje of serie te kijken, dan was het voorheen altijd een heel gedoe. Videoland en Netflix werkten niet, dit had met de uitzendrechten te maken en dus moest je het maar doen met een of andere Italiaanstalige serie of het nieuws.
Maar verder dan ‘bongiorno’ komen de meesten niet. Gelukkig is daar Sinds 2017 een oplossing voor gekomen. Het is sindsdien namelijk mogelijk om in de hele Europese Unie (plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) gebruik te maken van alle streamingdiensten waar je een abonnement op hebt. Dit hebben we te danken aan de wet op de portabiliteit van onlinediensten, die door de Europese Commissie is opgesteld.
In deze wet staat dat consumenten die naar een ander Europees land reizen, toegang moeten krijgen tot alle online-content waarvoor ze in hun thuisland betalen.
Dit klinkt heel erg leuk, maar in de praktijk werkt dat natuurlijk heel anders. Zodra je dan op je Netflix inlogt, heb je vaak geen keuze uit de Nederlandse titels, laat staan Nederlandse ondertiteling. Om toch gebruik te kunnen maken van het gebruikelijke aanbod, kan je een VPN gebruiken. Je omzeilt hiermee de geografische blokkades en tadaaa, je kan weer genieten van Temptation Island en je andere gebruikelijke vertier.
In Europa hechten de overheden veel waarde aan onze privacy en ook aan die van henzelf. Zoveel zelfs, dat de meeste Europese overheden het gebruik van een VPN zelfs toejuichen. Het gebruik van een VPN verkleint namelijk de kans op privacy schending tijdens het internetten en verkleint de kans op internetoplichting.
Een VPN houdt spyware, hackers en andere ongewenste ‘mee kijkers’ buiten je computer (of tablet en telefoon). Het gebruik van een VPN wordt ook veel door bedrijven gebruikt, hiermee kan je namelijk gevoelige bedrijfsinformatie of klantenbestanden etc. veilig met elkaar delen. Het gebruik van een VPN is dus totaal geen probleem volgens de Europese wetgeving.
Wél kan het zo zijn, dat bepaalde servers die je probeert te omzeilen het je lastig kunnen maken. Zo staat Netflix erom bekend om een behoorlijk up-to-date beveiligingssysteem te hebben, die zelfs VPN gebruik kan herkennen. Dit betekent niet dat het gebruiken van een VPN voor Netflix onmogelijk is, maar je hebt een goede VPN-service nodig (zoals NordVPN).
Je hebt een service nodig die meerdere servers in verschillende delen van Amerika heeft staan. Als de ene server ontdekt wordt, dan kan die gelijk naar de andere overspringen. Zo wordt het dus een Tom en Jerry verhaal. Waarbij de VPN overduidelijk Jerry is.
Hoe zit het dan met de VPN buiten Europa?
Zoals je wellicht al vaker in het Nieuws gezien hebt, werkt het internet in China nét iets anders dan in de rest van de wereld. Alles wat zij doen wordt gemonitord en veel westerse sites worden geblokkeerd. Bekende sites die door de Chinese overheid verboden zijn: Facebook, Youtube, Twitter en Google+.
Als je deze sites toch wilt bezoeken tijdens je verblijf in China, dan ben je aangewezen op een VPN, maar laat dit nu net ook verboden zijn. Toch zijn er veel Chinezen en anderen die in China verblijven die zich er toch aan wagen. Zij installeren dan een VPN wanneer ze buiten de ‘ogen’ van China zijn, omdat het installeren van een VPN daar ook niet lukt.
Maar waarom is China zo berust op het afschermen van bepaalde content?
In China is er sprake van een Internetcensuur, uitgevoerd door de overheid. Zo worden bepaalde sites geblokkeerd, omdat ze niet overeenkomen met de kijk op de wereld van de Chinese overheid. Zo vindt de Chinese overheid het niet bepaald leuk dat de rest van de wereld zich bemoeit met de ‘heropvoedingskampen’ waar ze de Oeigoeren mensonterend behandelen.
Het mechanisme achter de censuur wordt in en buiten China als de ‘Great Firewall of China’ genoemd. Het gaat zelfs zo ver dat er sinds 2009 een filtersoftware ‘De Groene Dam’ is ontwikkeld. Deze software moest op alle nieuw verkochte pc’s gezet worden. Je kan je voorstellen dat VPN’s een enorme uitkomst kan bieden in landen waar er zoveel censuur is. Niet alleen worden VPN’s hier voor leuke doeleinden, zoals Facebook en Twitter gebruikt, maar ook door bijvoorbeeld journalisten of activisten.
Wat vinden Turkmenistan, Rusland en Noord-Korea van het gebruik van een VPN?
Het zal je niks verbazen dat in deze twee landen het gebruik van een VPN niet toegestaan is. Met name het verbod in Noord-Korea zal niet als een verrassing in dit lijstje opduiken, échte informatie in en uit het land krijgen is vrijwel onmogelijk. In 2017 stond het land zelfs op de laagste plaats van de Press Freedom Index van Repoters Without Borders.
Turkemenistan is een land wat niet vaak positief in het nieuws komt, als het over mensenrechten gaat. Zo zijn er maar twee religies toegestaan en is er een enorme media censuur. Zo is er zelfs een mediawet, die ervoor gezorgd heeft dat alle huishoudens alleen nog maar bekabelde tv mochten hebben.
In Turkmenistan is het gebruik van een VPN ‘uiteraard’ verboden, het druist in tegen het censuur-regering beleid. Dat Rusland een wet heeft die het gebruik van VPN’s volledig verboden heeft, behalve als je een VPN kiest die jouw gegevens dan alsnog doorsluist naar de Russen.
Dit was voor de bevolking wederom een doorn in het oog en komt voor de rest van de Wereld niet als een verrassing. In 2019 heeft de Russische overheid bekende VPN-providers voor 30 dagen wél de toegang verleend tot de Russische servers, met als doen om websiteblokkades op te zetten. Hierna hebben veel VPN-aanbieders juist afstand genomen van hun Russische servers.
Ook in Turkije, Oman, en Iran is het gebruik van een VPN verboden.
In Turkije, Oman en Iran is er een dergelijk verbod op het gebruik van een VPN. Zo probeert de Turkse overheid namelijk sociale media te beteugelen. Dit doen ze door bepaalde websites te blokkeren waaronder de sites waar je een VPN kan downloaden. In Oman gaat de overheid nog een stapje verder, hier blokkeert de overheid namelijk actief alle sociale media, blokkeert veel websites en controleert intensief op internetgebruik van hun burgers. Elke vorm van versleutelde communicatie is er illegaal, dit zou in de praktijk betekenen dat het grootste gedeelte van het www illegaal zou zijn.
In Iran is het toegestaan om één VPN te gebruiken, maar alleen wanneer deze afkomstig is van een provider die een licentie hebben bij de overheid. Je kan dan net zo goed geen VPN downloaden, want de overheid heeft ook hier controle over.
Irak verbiedt het VPN gebruik juist om een hele andere reden.
Sinds de oorlog met ISIS heeft de overheid in Irak drastische besluiten wat betreft het internetgebruik genomen. Er is een grootschalige ‘gedwongen’ censuur ontstaan. Deze internetbeperkingen gelden als een verdedigingsstrategie, want de communicatie tussen ISIS leden zou hiermee bemoeilijkt worden. Bij deze censuur zit ook het verbod op VPN’s, niet heel onbegrijpelijk aangezien VPN’s ervoor zorgen dat je anoniem kan internetten. Helaas betekende dit wel dat de burgers in Irak een hoop vrijheden en privacy moesten inleveren.
De boete voor het gebruik van een VPN in VAE is bizar hoog!
In de Verenigde Arabische Emiraten mag je geen VPN gebruiken, doe je dit toch dan riskeer je een boete van minimaal 500.000 dirhams (ongeveer 132.000 euro). Door dit enorme bedrag probeert de VAE bepaalde diensten die de winst van telecombedrijven in het gevaar brengen tegen te houden. De reden kan echter behoorlijk in twijfel worden getrokken, aangezien de toegang tot Skype en Whatsapp ook geblokkeerd wordt. Behalve als je ‘een legitieme reden hebt om het te gebruiken’, dan mag het.
Oeganda en Wit-Rusland zijn een beetje een vreemde eend in de bijt.
De meeste landen waar er een VPN verbod geldt, doen dit om autoritaire redenen. Ze houden graag controle over het internetverkeer wat het land in- en uitgaat. Oeganda heeft ook VPN’s verboden, maar om een wel hele bijzondere reden. Sinds 2018 heeft de regering van Oeganda besloten dat het een top plan zou zijn als ze hun burgers belasting over het gebruik van sociale media zouden laten betalen. Wacht wat?
Het ging niet om een hoog bedrag, maar zo’n 5 eurocent, maar voor de bevolking genoeg reden om middels een VPN deze belasting te ontduiken. Gelukkig voor de Oegandezen, heeft de overheid geen beschikking tot de juiste middelen om de VPN-blokkade echt af te dwingen.
In Wit-Rusland is er iets heel bijzonders gaande, betreft VPN’s. Het land heeft namelijk een grondwet die elke vorm van censuur verbiedt, maar ze hebben wel verschillende wetten die censuur afdwingen. Als klap op de vuurpijl heeft de overheid besloten dat elke vorm van internet-anonimizers verboden worden, want ze waren bang dat er ‘fake nieuws’ over Wit-Rusland zou ontstaan en de burgers dit dan zouden zien. Natuurlijk ligt de hele reden wat ingewikkelder, maar de doorslag wat volgens de overheid ‘het voorkomen van nep-nieuws’.
Tot slot: een verkort lijstje van landen waar je moet oppassen met het gebruik van een VPN.
- China: Hier geldt een volledig verbod op VPN’s.
- Egypte: Hier is het gebruiken van een VPN niet illegaal, maar het wordt je wel heel erg bemoeilijkt.
- Irak: Het gebruik van een VPN is hier illegaal gemaakt ivm de strijd tegen ISIS.
- Iran: VPN’s zijn hier illegaal en kunnen zelfs resulteren in een gevangenisstraf. Niet doen dus.
- Noord-Korea: Mocht je het ‘geluk’ hebben om dit land te bezoeken, dan kan je je wel voorstellen dat het gebruik van een VPN hier niet toegestaan is.
- Oeganda: Het gebruiken van een VPN is niet toegestaan, maar de overheid beschikt niet over de middelen om dit te controleren. Lekker wel gebruiken dus.
- Oman: Streng toezicht en verbod op het gebruik van VPN’s, zeker niet gebruiken.
- Rusland: Er geldt in Rusland sinds 2017 een VPN verbod.
- Syrië: Het is in principe niet verboden om een VPN hier te gebruiken, maar het wordt wel veel ontmoedigd en geblokkeerd.
- Turkije: VPN gebruik is niet aan te raden, het werkt niet altijd goed en soms wordt je juist beter in de gaten gehouden door de overheid.
- Turkmenistan: Niet doen, ze controleren hier streng en hanteren een strenge censuur.
- Verenigde Arabische Emiraten: Als je genoeg geld hebt en wel even een paar ton wil aftikken omdat je per sé je serie wilt zien, dan zeggen wij doen! Anders is het zeker niet aan te raden.
- Wit-Rusland: Er geldt een volledig verbod op alle anonimiserende netwerken of verbindingen.