Wat zijn tracking cookies en waarom wil je ze blokkeren?

tracking cookies
Blokkeer cookies met NordVPN
  • Een van de populairste VPN-diensten
  • Ruim 6000 verschillende servers
  • Buitenlandse Netflix mogelijk
  • Heel veel extra functies
  • Ingebouwde trackerblocker
NordVPN
Overal privacy
Blokkeer trackers met NordVPN
Probeer gratis!

Cookies zijn superhandige dingen – alleen niet altijd zo zeer voor jou als gebruiker. Vooral via tracking cookies kan er een hoop informatie van je worden opgeslagen en doorgestuurd, zonder dat je daar erg in hebt. Gelukkig zijn er manieren om tracking cookies te blokkeren, en het mooie is: in de meeste VPN’s zit zo’n trackerblocker al ingebouwd. Wij vertellen je waarom dat handig is en hoe het werkt.

In het kort

• Cookies zijn kleine bestandjes waarin informatie kan worden opgeslagen die websites kunnen uitlezen.
  • Tracking cookies worden gedeeld met verschillende andere websites, zodat er een profiel van je kan worden opgebouwd.
  • Er zijn meerdere manieren om tracking cookies te blokkeren, een goede VPN is er één van.
  • De meeste VPN's bieden die functie, al dan niet in een breder privacypakket.

Wat zijn tracking cookies?

Om te weten wat tracking cookies zijn, moet je eerst weten wat cookies zijn. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op je computer of telefoon worden geplaatst en waarin informatie kan worden opgeslagen. Die informatie kan van alles zijn:

• Inlognamen
  • Gebruikersinstellingen, zoals bijvoorbeeld een donkere modus
  • Online winkelmandjes, zodat je de volgende keer niet opnieuw hoeft te gaan shoppen, ook niet als je niet ingelogd bent
  • Invulformulieren

Dat zijn de fijne cookies voor jou als gebruiker, want je hoeft niet elke keer je instellingen aan te passen. Helaas bestaan er ook cookies waar jij als user minder aan hebt. Dat zijn de zogenaamde tracking cookies. Tracking cookies verschillen van gewone cookies, omdat ze niet alleen gelden voor de website die ze heeft geplaatst, maar ook op andere plekken op het internet – vandaar de naam.

Waar worden tracking cookies voor gebruikt?

Nou en, zul je misschien denken, en daar heb je wel een beetje gelijk in. Het gebruik van tracking cookies is niet per se slecht. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je bij alle websites van hetzelfde bedrijf met hetzelfde account bent ingelogd, of dat handige instellingen van de ene site worden meegenomen naar een andere.

Tracking cookies worden echter ook veel gebruikt door advertentienetwerken, en daar zit ‘m de kneep. Via die specifieke tracking cookies kun je namelijk behoorlijk goed online gevolgd worden.

tracking cookies

Hoe werken tracking cookies?

Veel websites gebruiken namelijk dezelfde advertentienetwerken. Een website kan zo’n netwerk toestemming geven om een tracking cookie te plaatsen. Op het moment dat jij die website bezoekt – en de cookiemelding accepteert – wordt het cookie op jouw computer of telefoon geplaatst.

Bezoek je daarna een andere website die gebruikmaakt van datzelfde advertentienetwerk, dan weet de adverteerder dat je eerder de eerste website hebt bezocht. Hoe meer websites je bezoekt, des te meer komt een adverteerder dus over je te weten, met een uitgebreid advertentieprofiel als gevolg.

Zo’n profiel is voor adverteerders bijzonder waardevol, omdat ze je persoonlijke reclame kunnen voorschotelen, bijvoorbeeld over iets waar je een dag eerder naar hebt gezocht. Zo ben jij eerder geneigd om op de advertentie te klikken, en dat is precies wat het bedrijf wil.

Zijn tracking cookies slecht?

In de basis is dat niet per se slecht, maar er zijn wel een paar dingen die het een beetje een louche zaak maken.

Advertentieprofielen worden namelijk te pas en te onpas verhandeld. Officieel mag dat niet zomaar, maar het is voor overheden lastig om ertegen op te treden. Zo kunnen jouw gegevens in handen komen van bedrijven die je strikt genomen geen toestemming hebt gegeven om ze in te kunnen zien.

Bovendien is het gewoon geen prettig idee je een website voor het eerst bezoekt, en die website al meteen een bak aan informatie over je heeft, zonder dat je daar zelf erg in hebt.

Hoe kun je tracking cookies blokkeren?

Gelukkig is dat niet het eind van het verhaal. Tracking cookies kun je namelijk op verschillende manieren blokkeren.

• Nooit cookiemeldingen accepteren. Tegenwoordig krijg je vaak de vraag of je cookies wil accepteren. Als je op Nee klikt, worden er minder van dat soort bestanden geplaatst – al kan je daar nooit helemaal van op aan, en soms werkt een website niet meer goed als je de cookies niet accepteert.
  • Een browserextensie. Er zijn extensies die cookiemeldingen automatisch voor je wegklikken, en het plaatsen van de bestandjes proberen tegen te gaan.
  • Vaak je cookies wissen. In je browserinstellingen kun je al je cookies laten wissen, en het loont de moeite om dat af en toe te doen – al moet je dan waarschijnlijk wel bij al je favoriete diensten opnieuw inloggen en ben je misschien wat instellingen kwijt.
  • De incognito-modus gebruiken. Het nadeel hiervan is dat ook goede, gebruiksvriendelijk cookies worden geblokkeerd en meteen worden verwijderd als je het venster sluit.
  • Een VPN gebruiken. VPN’s hebben vaak een ingebouwde trackerblocker. Door die te gebruiken, blijven je ‘handige’ cookies intact, maar worden tracking cookies zoveel mogelijk geblokkeerd.
Zoek de beste VPN voor jou!

Tracking cookies blokkeren met een VPN

Bijna alle VPN-diensten die we de afgelopen tijd voorbij hebben zien komen, bieden een ingebouwde trackerblocker. Soms staat die zelfs standaard aan, zodat je je er helemaal niet meer druk om hoeft te maken. De functie werkt meestal zelfs als je niet verbonden bent met een VPN-server.

Hieronder vind je onze top 3 VPN’s die een trackerblocker hebben ingebouwd.

1. NordVPN

NordVPN heeft de trackerblocker in een wat breder veiligheidspakket gestopt. Je vindt de functie in de app, via het schild-icoontje. Zet Web protection aan, en je kunt niet alleen genieten van een trackerblocker, maar malware en invasieve advertenties worden ook meteen tegengehouden, plus nog wat andere extra’s.

Enkele andere voordelen van NordVPN:

• Een van de meest gebruikte VPN-diensten
  • Tal van handige functies en extra’s
  • Duizenden servers in meer dan honderd landen
  • Gratis proefversie

Lees meer in onze uitgebreide NordVPN review, of probeer de dienst gratis uit!

1
NordVPN Meest populaire keuze
€ 2,99 Per maand
  • 74% korting + 3 maanden extra
  • Inclusief mobiele app
  • Veilig & Supersnel
  • Meerdere apparaten
  • 4 op basis van 35410 reviews
Plus en minpunten NordVPN
Voordelen van NordVPN
Sterke beveiliging: AES 256-codering
Groot servernetwerk: 5.500+ servers
Goede prijs-kwaliteit: betaalbaar
Eenvoudige app-interface
Nadelen van NordVPN
Geen telefonische klantenservice
App is in het engels
Niet de goedkoopste
Geen eigen DNS-servers
Specificaties NordVPN
Aantal apparaten
10
Aantal servers
6300
Aantal landen
111
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
NordVPN Reviews
9.2 VPNDeals.nl
4.0 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"Dat NordVPN vaak terugkomt in lijstjes met de beste VPN’s is geen toeval. Nord biedt een robuuste VPN-dienst met veel extra features en functies. Welke dat zijn, en waarom je de tool goed kunt overwegen als je op zoek bent naar meer privacy online? Dat lees je in deze NordVPN..."
Lees de volledige review

2. Surfshark

Bij Surfshark krijg je twee mogelijkheden. Ten eerste is er de functie Cookie popup blocker, die je in de instellingen vindt. Die tool weigert alle cookie popups die je gedurende de dag te zien krijgt. Los daarvan heeft Surfshark ook een uitgebreidere online veiligheidssuite onder de naam CleanWeb 2.0. Die blokkeert tracking cookies, maar bijvoorbeeld ook advertenties en malware die websites op je apparaat proberen te installeren.

Andere voordelen van Surfshark:

• Lage maandprijs
  • Veel extra, experimentele functie
  • Snelle verbindingen
  • Apps voor alle apparaten en ongelimiteerd aantal devices

Meer informatie vind je in de Surfshark review, of probeer de dienst gratis uit!

1
Surfshark Voordelig
€ 1,99 Per maand
  • 87% korting + 4 maanden gratis
  • Blokkering van advertenties en malware
  • Onbeperkt aantal verbindingen
  • 30 dagen geld-terug-garantie
  • 4.5 op basis van 23147 reviews
Plus en minpunten Surfshark
Voordelen van Surfshark
Onbeperkte datalimiet
3200+ servers in 100+ landen
Werkt met Netflix en andere streamingdiensten
24/7 support
Nadelen van Surfshark
Soms trage verbindingen
Beperkt aantal P2P-servers
Geen Nederlandstalige software
Engelstalige support
Specificaties Surfshark
Aantal apparaten
Onbeperkt
Aantal servers
3.200+
Aantal landen
100+
Geld terug garantie
30 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
Surfshark Reviews
8,5 VPNDeals.nl
4.5 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"VPN-diensten worden steeds populairder. Je privacy is een groot goed, ook als je niets te verbergen hebt. Met een VPN houd je pottenkijkers buiten de deur. Een van de betere VPN-diensten is Surfshark, en dat heeft een aantal redenen. In deze Surfshark review lees je precies welke dat zijn. [vpn..."
Lees de volledige review

3. CyberGhost

CyberGhost is een andere populaire VPN met een ingebouwde tracker blocker, die je vindt via de instellingen van de app, onder de naam Blokkeer inhoud. Maar CyberGhost heeft een extra functie: een browserextensie die met één druk op je knop alle cookies verwijdert. Dat kun je natuurlijk ook zelf, maar de extensie scheelt je weer een paar stappen.

Andere voordelen van CyberGhost:

• Een van de goedkoopste VPN’s
  • Veel functies, maar niet overdreven
  • Ontzettend veel servers waaruit je kunt kiezen

Meer over CyberGhost lees je in de review, of probeer de dienst gratis uit!

1
CyberGhost Nieuw
€ 2,19 Per maand
  • 2 maanden gratis
  • 45 dagen geld-terug-garantie
  • Eenvoudige interface
  • Werkt met de Amerikaanse Netflix
  • 4 op basis van 22299 reviews
Plus en minpunten CyberGhost
Voordelen van CyberGhost
Sterke beveiliging
Geschikt voor streaming
Eenvoudige installatie & hoge snelheid
24/7 klantenservice
Wereldwijde serverdekking
Nadelen van CyberGhost
Beperkte P2P-dekking
Sommige servers traag
Niet geschikt voor China
Geen cryptocurrency betaling
Geen dedicated IP optie
Specificaties CyberGhost
Aantal apparaten
7
Aantal servers
7.000+
Aantal landen
91
Geld terug garantie
45 dagen geld-terug-garantie
IP-adres verbergen
No-log-beleid
Geschikt voor F1
CyberGhost Reviews
8,6 VPNDeals.nl
4.0 Trustpilot
Dit zegt onze VPN expert
"CyberGhost is al jaren een grote speler in de wereld van online privacy. Inmiddels komt deze aanbieder ook standaard terug in toplijstjes van de beste VPN. Maar is het ook de beste keuze voor jou? In deze CyberGhost review lees je alles wat je moet weten om jouw afweging te..."
Lees de volledige review

Conclusie

Cookies zijn niet per se slecht. Sterker nog, tracking cookies zijn niet per se slecht. Toch wil je liever niet dat je overal online gevolgd kan worden door advertentienetwerken, zonder dat je daar zelf heel veel erg in hebt. Met een goede VPN kun je met een druk op de knop al die vervelende tracking cookies blokkeren, en bovendien word je op nog meer manieren beschermd. Kies een goede VPN, en je online privacy is weer een stukje beter gewaarborgd.

Veelgestelde vragen

• Wat zijn tracking cookies?

Tracking cookies zijn kleine bestandjes waarin informatie over je wordt opgeslagen, én doorgestuurd naar andere websites.

• Kan ik tracking cookies blokkeren?

Jazeker, er zijn verschillende maniere om tracking cookies te blokkeren. De meeste VPN's hebben standaard een functie ingebouwd die dat voor je doet.

• Wat is de beste VPN voor het blokkeren van trackers?

Veel VPN's bieden een functie die goed werkt. In dit artikel hebben we gekozen voor NordVPN, Surfshark en CyberGhost.

Deel dit artikel
Deel via WhatsApp

Ook interessant voor jou?

porno kijken

Anoniem én veilig porno kijken, zo doe je dat

NZB Servers uitgelegd – Veilig en anoniem NZB-bestanden delen via een VPN

Wanneer je weet welke privacy wetten er online zijn, weet je ook beter waar je zelf alert op moet zijn

Welke privacy wetten zijn er online?

Een afbeelding die belooft online privacy te respecteren, maar helaas kun je daar online niet altijd blind op vertrouwen

Waarom is privacy online belangrijk? Dit is waarom online veiligheid belangrijker is dan ooit