Films en muziek downloaden
Wil jij je geld liever niet aan streamingdiensten zoals Netflix, Videoland of Disney-Plus uitgeven, maar ben je wel een filmliefhebber? Dan kan je ervoor kiezen om content via Torrent de downloaden. Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe vind je een betrouwbare BitTorrent-client en hoe zorg je dat je geen spyware download? Wij vertellen je hieronder alles over Torrent en hoe je dit veilig kan gebruiken. Ps: we doen ons best om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen!
Wat is (Bit) Torrent eigenlijk?
Een Torrent is een bestand die je via het systeem BitTorrent downloadt. Dit systeem wordt gebruikt om bestanden zoals films en muziek te up- en downloaden. Je kan de Torrent, het bestand dus, via verschillende zoeksystemen vinden. Als je op google de naam van een film (bijvoorbeeld: Titanic) opzoekt, dan kom je al diverse websites tegen waar je de film kan downloaden. De Torrent bevat allerlei gegevens, zoals de grootte van het bestand en de plekken in het systeem waar je de film kan vinden. Aan de hand van deze Torrent kan je dan de film (of andere bestanden) downloaden. Tot dusver klinkt het nog vrij eenvoudig toch? Maar dan zijn we er nog niet, want Torrent is de belangrijkste schakel in een peer-to-peer netwerk.
We gaan in een ander artikel uitgebreider in op downloaden zelf. Hier hebben we het specifiek over films en muziek.
Peer-to-peer, wat is dat?
De letterlijke vertaling van peer komt uit het Engels en betekent ‘gelijke’. Peer-to-peer of P2P betekent eigenlijk niets minder dan: van persoon tot persoon. Het P2P netwerk bestaat uit een logisch netwerk met computers die op dezelfde voet informatie met elkaar kunnen uitwisselen. De computers staan als het ware op gelijkwaardige hoogte met elkaar, dat is heel anders dan hoe we onze computers normaal gebruiken.
Als je geen gebruik maakt van een Torrent, dan maak je meestal gebruik van het client-servermodel. Heel grof samengevat is dit een netwerkmodel waarbij er vaste werkstations en servers zijn die altijd reactief zijn en jij als ‘client’ alleen actief bent als je zelf iets doet. Bekende voorbeelden van een client-server model zijn: e-mail, www en FTP. De servers van Hotmail staan altijd aan, terwijl ze alleen iets doen wanneer jij dat wilt.
Bij peer-to-peer werkt dit net iets anders, er is hier geen vaste server vereist en de interactie (het uploaden en downloaden) gebeurt op gelijkwaardige voet. Je bent dus server en client tegelijk.
Een van de grootste nadelen van het client-serversysteem is dat misbruik snel op de loer ligt, zo kan er iemand door middel van de bekende DDoS aanvallen je computer, server of netwerk hacken. Denk bijvoorbeeld aan het platleggen van Twitter, Paypal, Hotmail of Spotify.
Hoe kan ik een peer-to-peer netwerk veilig gebruiken?
Het doel van het gebruiken van een P2P netwerk is het vermijden van een tussenserver, maar waarom zou je dat eigenlijk willen? Nou, het zorgt ervoor dat je veel makkelijker en sneller bestanden kan delen. Het komt ook voor dat er bij meerdere computers verschillende stukjes van een bestand vandaan geplukt worden en samen dan één bestand (zoals een film) vormen.
Dit systeem maakt het mogelijk om films, foto’s, films en nog veel meer die je normaal via streamingdiensten etc. kan bekijken alsnog kan downloaden. Superhandig als je niet van plan bent om voor elke streamingdienst een maandelijks bedrag neer te leggen. Máááár pas hier wel mee op, je weet namelijk nooit van wie je een Torrent (bestand) ontvangt. Het zou zomaar kunnen dat je spyware of lugubere bestanden binnenkrijgt en dat wil je natuurlijk absoluut niet. Een goede VPN deal kan hiervoor een uitkomst zijn.
Let op! Wees je ook bewust van de gevaren van VPN gebruik om te downloaden.
Vpn’s, wat zijn het en hoe gebruik ik ze?
VPN staat voor Virtual Private Network oftewel: een virtueel privé netwerk. Een VPN-verbinding is een stukje software die jou een gemakkelijke en efficiënte oplossing biedt om je online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren. Eigenlijk is het bedoeld om extra veilig te internetten, maar een VPN wordt ook vaak gebruikt om geografische blokkades te omzeilen.
Als je een goede VPN-service gebruikt dan maak je het zelfs hackers moeilijk om een kijkje in je computer te nemen. Ja, zelfs de FBI kan niet meer mee snuffelen. Een VPN wordt veel gebruikt binnen de bedrijfssfeer, waar privacy een must is. Hiermee kan je alsof bij gevoelige bedrijfs- of persoonsinformatie, zonder dat er iemand mee kan kijken.
Ook zitten er leuke en handige extraatjes aan het gebruiken van een VPN.
Je kan hiermee namelijk allerlei geografische blokkades omzeilen en daarmee de toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix, of als je uit België komt kan je alsnog een Videoland account aanmaken. En je kan dus Torrent gebruiken, dan betaal je niets voor je films.
Een VPN maskeert jouw IP-adres, waardoor je volledig anoniem door het web kan struinen. Je hoeft niet meer bang te zijn voor hackers of dat er andere ‘random’ mensen meekijken. Let op: dit beschermt je niet als je huisgenoten of moeder mee probeert te kijken, hiervoor zal je dus alsnog een goed wachtwoord op je device moeten zetten. Hetzelfde werkt voor bijvoorbeeld Usenet.
Mag ik zomaar een VPN gebruiken?
Als je nog niet bekend bent met het gebruik van een VPN, dat kunnen wij ons voorstellen dat je denkt: mag dit wel zomaar? Nou, sterker nog: het wordt bijna als een essentiële dienst gezien. Er wordt zoveel met een VPN gewerkt van overheden tot miljoenenbedrijven als particulieren, het is haast niet meer weg te denken in 2021.
Een VPN-verbinding beschermt namelijk jouw dataverkeer en identiteitsgegevens. Zeker sinds de inwerkingtreding van de privacywet wordt er juist extra ingezet om het internetten zo veilig mogelijk te maken. De VPN’s zijn hier een ideale uitkomst voor. Het is natuurlijk niet legaal om een VPN voor illegale activiteiten te gebruiken. Alles wat je zonder VPN niet mag doen, mag ook niet mét VPN.
Let wel op, want het gebruik van een VPN is niet overal ter wereld legaal. Het gebruik hiervan is vooral verboden in landen waar ze een autoritaire wet- en regelgeving hebben, denk aan China, Noord-Korea en Iran. Maar hé, het lijkt ons in deze tijd sowieso onverstandig om te reizen, laat staan naar landen waar je privacy niets voorstelt.
Maar dat even ter zijde, mocht je hier toch heen gaan wees je dan bewust van de illegaliteit van het gebruik van een VPN. Er staan soms hoge boetes op, misschien je Harry Potter reeks toch een andere keer kijken dus. De regeringen van deze landen voeren namelijk een streng controlebeleid over de internet- en persvrijheid. Zo zijn sociale media (zelfs Whatsapp) vaak niet te gebruiken. Ook worden veel nieuwssites geblokkeerd of zijn streng gefilterd.
Hieronder een lijstje van 10 landen waar het gebruik van een VPN afgeraden wordt.
- China
- Rusland
- Wit-Rusland
- Noord-Korea
- Turkmenistan
- Turkije
- UAE
- Oman
Het gebruik van een VPN wisselt per land, check daarom van tevoren goed of je een VPN mag gebruiken.
- 74% korting + 3 maanden extra
- Inclusief mobiele app
- Veilig & Supersnel
- Meerdere apparaten
- 4 op basis van 37449 reviews
Hoe kan ik Torrent gebruiken?
Hierboven kan je lezen hoe Torrent werkt, maar nu wil je natuurlijk ook graag weten hoe je het moet gebruiken. Bij Torrent draait alles om de BitTorrent-client en de seeders en leechers. Gebruikers die een bestand willen downloaden heten leechers, de persoon die het bestand aanbiedt heet een seeder.
Een BitTorrent-client beheert jouw torrent downloads en seeding. Zo’n client is vereist om van een torrent te kunnen downloaden. Het belangrijkste is dat je de client van een betrouwbare bron download en zorg ervoor dat je dit via een VPN doet, om eventuele spyware niet toe te laten. De bekendste clients zijn: BitTorrent, uTorrent en Vuze. Wees ook voorzichtig tijdens het installeren van je BitTorrent-client, wij kunnen het niet vaak genoeg aankaarten: gebruik altijd een VPN. Je privacy wordt gewoon veel beter beschermt en malware houd je buiten de deur.
Om te ontdekken welke het beste bij jouw bedoelingen past, kun je verschillende VPN's vergelijken. Op die manier vindt je de VPN die het beste op jouw wensen aansluit.
Als laatste stap moet je een geschikte tracker site zoeken.
Torrent trackers zijn lijsten van Torrent-bestanden, de trackers fungeren als opslagplaatsen voor Torrent-bestanden. Je hebt private en public trackers. Zoals de namen als verklappen staan de public trackers open voor iedereen. Je kan ze ook eenvoudig vinden via google of andere zoekmachines. Je hebt geen registratie nodig en je hoeft ook niet zelf iets te delen. Ze hebben vaak een groot nadeel, ze staan bomvol met irritante advertenties en allerlei pop-ups. Omdat ze openbaar zijn worden ze nauwlettend in de gaten gehouden door overheidsinstanties en houders van auteursrechten. Hierdoor worden de Torrents vaak snel onbruikbaar gemaakt of kan het je zelfs problemen met instanties opleveren. Als je eenmaal de ditjes en datjes van Torrent hebt ontdekt, kom je in een soort Torrent omgeving terecht. Hier kom je Privé-Trackers tegen, Deze trackers gaan meestal alleen op uitnodiging en je vindt ze niet zomaar via een reguliere zoekmachine. Je moet soms wel een account aanmaken en het leechen en seeden gaat gelijk op. Hierdoor wordt de Privé-tracker steeds groter en kan je hier steeds meer Torrents vinden.
Yes je hebt een goede Tracker gevonden en nu?
Eigenlijk is het heel eenvoudig, een Torrent-Tracker heeft namelijk gewoon een zoekbalkje, zoals je gewend bent bij oa google.
Hierna popt er een legio aan opties, zeker als beginnende Torrent gebruiker wordt je overspoelt door de keuze. Om het goede bestand te kiezen moet je letten op de kwaliteit van de Torrent, kijk hiervoor naar de comments en naar de grootte van het bestand. Grotere bestanden zijn over het algemeen beter van kwaliteit dan kleinere, want deze zijn minder gecomprimeerd.
Wat ook belangrijk is, is om naar het aantal leechers en seeders te kijken. Als een bestand meer leechers dan seeders zijn, duurt het downloaden vaak erg lang.
Wees ook kieskeurig als het om videobestanden gaat, niet alle videospelers werken met Torrent bestanden. Soms is het zelfs nodig om ze op een ouderwetse cd-rom te branden, maar vaak voldoet het installeren van een VLC Player of Media Player Classic.
Het is zo ver, je hebt de Torrent gevonden die je zocht, dan kan je nu gaan downloaden en openen. Mocht je het vergeten zijn, de Torrent is dus niet het videobestand zelf, maar een manier om mensen die een bestand delen met elkaar te verbinden.
Als je een goede Torrent-client gevonden hebt zal deze je snel verbinden met seeders, je zal zien dat de downloadsnelheid toeneemt naarmate er meer seeders beschikbaar zijn.
Yes je Torrent-bestand is klaar! Je kan nu gaan genieten van je harde werk en je Harry Potter reeks bekijken met een grote bak popcorn erbij. In een volgende blog zullen we je uitleggen hoe je zelf een Torrent-client kan maken of een eigen Torrent kan creëren.
Conclusie: Hoe kan je veilig Torrent gebruiken?
Torrent is een vernuftig systeem die door ontzettend veel mensen gebruikt wordt, je kan er namelijk alles vinden. Met alles bedoelen wij letterlijk alles, namelijk ook allerlei troep. Van spyware, tot illegale dingen. Om te voorkomen dat je met een Torrent ook allerlei onzin naar binnen harkt adviseren wij echt om een VPN te gebruiken. Een VPN beschermt jouw privégegevens en houdt ongewenste indringers buiten jouw computer. Ook kan je anoniem surfen en laat dat nou net heel erg handig te zijn als je Torrent gebruikt.