Dark web of Dark net betreden

dark web

Wat is het Dark web? Het klinkt duister en alsof het illegaal is. Maar is het ook daadwerkelijk wel illegaal? Nee. Het Dark web, of Dark net zoals sommige gebruikers het noemen, is gewoon legaal om te betreden in Nederland. Sterker nog, het Dark web ook heel veel voordelen. In dit artikel zullen wij je uitleggen hoe je het Dark web kan betreden en hoe je de illegale praktijken, die helaas ook toegankelijk zijn via deze website.

Wat is het Dark web?

First things first, laten we beginnen met het uitleggen wat het Dark web is. Dit kunnen wij het beste uitleggen met een aan de hand van een ijsberg die je hiernaast ziet. Wanneer je een ijsberg ziet, dan zie je het deel wat boven het water is. Als je dit dan vertaalt naar het internet, dan kan je het vergelijken met de webpagina’s die je makkelijk kan bereiken. Dit deel van het internet heet ook wel het Surface web. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Google, Facebook, de website van je werkgever en noem zo maar op. Als je dan een level naar beneden gaat dan kom je op het zogenoemde Deep web uit. Het Deep web zijn pagina’s op het internet waar niet iedereen bij kan. Zo is de website van de bank beschikbaar via het Surface web, maar is de website nadat je inlogt enkel voor jou beschikbaar via het Deep web. Je wil namelijk niet dat iedereen kan zien hoeveel geld er op je rekening staat. Als je dan nog een level naar beneden gaat, dan kom je uit op het Dark web. Hier kunnen journalisten bijvoorbeeld informatie delen. Let wel op bij het Dark web: er vinden illegale praktijken plaats op het Dark web.

Wie gebruikt het Dark Web?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn er heel veel mensen die het platform gebruiken zonder crimineel doeleind. De media heeft redelijk wat gepubliceerd over het Dark web, waardoor er een negatief imago hangt omtrent dit platform. Echter, er zijn heel veel journalisten die het platform gebruiken om nieuws te verspreiden. Dit zijn dan voornamelijk journalisten die werken in een land waar de persvrijheid niet zo goed is geregeld. Ook zijn er oppositieleden die gebruik maken van het Dark web, om zo de autoriteiten te ontlopen. Echter, er zijn ook criminelen actief om zo onder de radar te blijven.

Waarom wordt dit platform gebruikt?

Het wordt gebruikt voor heel veel doeleinden. De identiteit van iemand is namelijk lastig te achterhalen, waardoor het voor kwaadwillenden gemakkelijker is om zaken te doen via het Dark web. Maar ook niet-kwaadwillenden maken gretig gebruik van het Deep web. Zoals hierboven al werd beschreven, zijn er ook veel journalisten en oppositieleden die er gebruik van maken. En last but not least, er zijn ook gewoon heel veel nieuwsgierige mensen. Waarschijnlijk behoor jij tot die laatste groep.

Hoe kom ik veilig op het Dark web?

Zoals wij al eerder aangaven is dit deel van het internet niet heel gemakkelijk te bereiken. Toch kan je door deze stappen te volgen redelijk snel toegang krijgen. Volg daarom deze stappen:

  1. VPN-verbinding: Zorg altijd voor een actieve VPN-verbinding. Hierdoor waarborg je jouw online privacy. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van NordVPN, wat goed werkt. Ook kan je voor goedkopere alternatieven, zoals Surfshark gaan.
  2. Anti virus software: Helaas worden er ook virussen of andere kwaadwillend software verspreid op dit platform. Voorkom virussen op je computer door middel van een goede anti virus software. Echter, als je zorgt dat je niks download, bescherm je jezelf al deels.
  3. Verdiep jezelf: Zorg ervoor dat je weet wat je doet. Op het Dark web zijn criminelen actief. Zo worden er illegale producten zoals wapens en drugs verhandeld op dit platform. Ook staat er illegale content op, zoals content waar auteursrecht op zit of zelfs kinderporno. Voor meer informatie omtrent auteursrecht kan je altijd even de site van Stichting BREIN bekijken.

Nu je goed voorbereid bent, kun je een tweede stappenplan volgen om uit te komen op het Dark web. Je bent hiervoor een andere internet browser nodig, de Tor-Browser. Vervolgens kun je het platform betreden. Dit doe je door:

  1. Tor Browser: Installeer de Tor-Browser. Dit kan gratis. Wij raden het wel aan om eerst met een VPN verbonden te zijn. Zorg ervoor dat het beveiligingsniveau op maximaal staat.
  2.  Startpagina: Wij schrijven dit artikel voor een heel aantal mensen. Iedereen heeft een ander doeleind. Daarom beschrijven wij hier hoe je naar Hidden Wiki kan gaan. Hidden Wiki is een soort van Startpagina.nl voor het Dark web. Je kan naar Hidden Wiki gaan door op de link te klikken die achter de tekst in deze zin zit. Je bent hier wel echt per se de Tor Browser voor nodig. Dat komt omdat de links eindigen op “.onion” in plaats van “.nl/.com”. Daarom kan je het niet openen met een browser zoals Chrome.

Conclusie

In dit artikel hebben wij beschreven wat het verschil is tussen het Surface web, het Deep web en het Dark web. Ook hebben wij je uitgelegd wie, en vooral waarom, er gebruik gemaak wordt van het Dark web. Nu weet je dus dat er vooral mensen gebruik maken van het Dark web om onder de radar te blijven. Zelf kan je ook eens een kijkje nemen. Wij hebben je alleen wel duidelijk geprobeerd te maken om dit veilig te doen met een VPN (zoals NordVPN) en een antivirus programma. Ook hebben wij je aangegeven dat je ver weg moet blijven van illegale content wat beschikbaar is .

Ook interessant voor jou?

VPN instellen op router: stap-voor-stap handleiding voor een veilige internetverbinding

Wat is het Dark web? Het klinkt duister en alsof het illegaal is. Maar is...

Lees meer

Cookies verwijderen: zo doe je dat

Wat is het Dark web? Het klinkt duister en alsof het illegaal is. Maar is...

Lees meer

Wie zit er op mijn wifi?

Wat is het Dark web? Het klinkt duister en alsof het illegaal is. Maar is...

Lees meer