VPN staat voor Virtual Private Network oftewel: een virtueel privé netwerk. Een VPN-verbinding is een gemakkelijke en efficiënte manier om je online veiligheid, privacy en vrijheid te verbeteren. Eigenlijk is het bedoeld om extra veilig te internetten, maar een VPN wordt ook vaak gebruikt om geografische blokkades te omzeilen.
Als je nog niet helemaal op de hoogte bent van wat een VPN is en hoe je deze precies kan gebruiken, dan kan het je misschien afschrikken. Terwijl een VPN juist een haast onmisbare dienst geworden is. In deze blog zullen we je uitgebreid vertellen wat een VPN is en waarvoor je hem kan gebruiken.
Waarvoor kan je een VPN allemaal gebruiken?
Een VPN is een stukje relatief eenvoudige software die gemaakt is om je online privacy te beschermen en het leven van hackers te bemoeilijken. Je IP-adres wordt gemaskeerd en je kunt volledig anoniem door het net surfen.
In eerste instantie is de VPN bedoeld om de privacy van de internetgebruiker te waarborgen, denk aan het doorsturen van privacy—gevoelige informatie tussen bijvoorbeeld artsen. Of het opsturen van CV’s en andere werk gerelateerde bestanden.
Maar je kunt het ook voor minder serieuze doeleinden gebruiken, zoals het snel downloaden van Torrents, toegang krijgen tot elke streamingdienst ter wereld of het gebruiken van een TikTok filter die in Nederland niet beschikbaar is. De opties zijn bijna eindeloos, we hebben daarom een aantal voorbeelden (die wij zelf ook gebruiken) voor je op papier gezet.
- Netflix: Wist je dat de Amerikaanse of Franse Netflix een heel anders aanbod heeft dan de Nederlandse? Met een VPN is het mogelijk om je IP-adres om te leiden naar een adres in bijvoorbeeld Texas, om vervolgens vanuit je luie stoel in Nederland naar het Amerikaanse aanbod te kijken.
- Videoland: Videoland richt zich alleen op de Nederlandse markt, hierdoor kan je geen account aanmaken als je niet in Nederland bent. Met een VPN kan dat wel!
- Torrent: Met een VPN kan je anoniem Torrents downloaden, let wel op dat je geen illegale dingen download, dit is nog steeds hartstikke strafbaar!
- BBC iPlayer: Deze Britse streamingdienst is normaal alleen te bekijken vanuit de UK, maar door je IP-adres te maskeren met een VPN kan je overal ter wereld naar hun aanbod kijken.
- Premier League: Sinds de Brexit is het niet meer mogelijk om de Premier League op de voet online te volgen, een VPN kan hiervoor een uitkomst zijn.
Het gebruik van een VPN kan ook een uitkomst bieden in landen waar bepaalde sociale media of online content geblokkeerd wordt. Hieronder hebben we verder uitgelegd hoe dit precies werkt en waar je op moet letten.
Het gebruik van een VPN is legaal…
Laten we eerst je grootste zorgen wegnemen: het gebruik van een VPN is bijna overal ter wereld legaal en goed te gebruiken. Sterker nog, door de Nederlandse overheid wordt het gebruik van een VPN zelfs aangeraden. Een VPN-verbinding beschermt namelijk jouw dataverkeer en identiteitsgegevens.
Zeker sinds de inwerkingtreding van de privacywet wordt er juist extra ingezet om het internetten zo veilig mogelijk te maken. De VPN’s zijn hier een ideale uitkomst voor. Het is natuurlijk niet legaal om een VPN voor illegale activiteiten te gebruiken. Alles wat je zonder VPN niet mag doen, mag ook niet mét VPN.
… maar niet overal ter wereld
Let wel op, want het gebruik van een VPN is niet overal ter wereld legaal. Het gebruik hiervan is vooral verboden in landen waar ze een autoritaire wet- en regelgeving hebben, denk aan China, Noord-Korea en Iran. De regeringen van deze landen voeren een streng controlebeleid over de internet- en persvrijheid.
Zo zijn sociale media (zelfs Whatsapp) vaak niet te gebruiken. Ook worden veel nieuwssites geblokkeerd of zijn streng gefilterd. Om in deze landen toch naar geblokkeerde websites te browsen en diverse sociale media zoals: Instagram, LinkedIn en facebook te gebruiken, kan een VPN een goede oplossing zijn! Hier onder zie je een overzicht van landen die op grote schaal internetcensuur toepassen en wat de hoofdreden hiervan is.
Het verbieden van VPN’s heeft soms wel zijn voordelen, zo heeft Irak de diensten bewust verboden vanwege veiligheidsredenen. Hiermee proberen zij de communicatie tussen ISIS-leden te bemoeilijken.
Ons advies: abonneer je gerust op een VPN-dienst, ze zijn bijna overal goed te gebruiken en als je het niet zeker weet is het gemakkelijk op te zoeken.
In Jip en Janneketaal de technische kant van VPN uitgelegd
Een VPN is bijna niet meer weg te denken in ons huidige internettijdperk, waarbij privacy een grote rol speelt. Het kan daarom als een essentiële beveiligingsstool bestempeld worden. Wist je namelijk dat als je geen VPN gebruikt, je internetactiviteiten eenvoudig onderschept en bekeken kunnen worden? En voor je het weet deel je je computer (en bankgegevens) met een Nigeriaanse Prins ;-).
In het ergste geval kunnen al je activiteiten via je IP-adres (Internet Protocol) aan je computer worden gekoppeld, en wordt je fysieke locatie zichtbaar. Zelfs als dit onthutsende scenario niet gebeurt, is het voor kwaadwillige internetgebruikers een fluitje van een cent om achter je wachtwoorden, online bankieren en browsergeschiedenis te komen.
Wat doet een VPN dan precies? Nou, als je met een VPN verboden bent, wordt je internetactiviteit versleuteld en je echte IP-adres gemaskeerd. Hierdoor ben je niet te traceren, niemand kan zien wie je bent, waar je bent of wat je doet (zelfs overheden niet). Een VPN is eigenlijk een soort tussenstation, die het dataverkeer omleidt.
Dat tussenstation staat (meestal) in een ander land, waardoor je dus een ander IP-adres krijgt. Dat andere IP-adres fungeert als het ware als een masker voor je echte IP en zorgt hiermee voor een andere (niet traceerbare) internet identiteit.
Op deze manier versleutelt een VPN je internetverbinding om je maximale online privacy te bieden.
Wat betekent die versleuteling in de praktijk?
Op het moment dat je een VPN gebruikt wordt je echte IP-adres gemaskeerd door een andere, ook wordt je internetverbinding versleuteld. Maar wat betekent dat nu precies?
- Je browsegeschiedenis is privé. Je zoekgeschiedenis wordt verborgen voor je internetprovider. Hierdoor ben je af van die ‘vervelende’ gepersonaliseerde reclames.
- Je kunt je online locatie wijzigen. Met een VPN krijg je een ander IP-adres. Als je de juiste VPN-dienst gekozen hebt, kan je uit locaties over de hele wereld kiezen (dit kan bijvoorbeeld bij NordVPN).
- Je internetactiviteiten zijn anoniem. Een goede VPN slaat geen logs (gegevens over je onlineactiviteiten) op, hierdoor kunnen je onlineactiviteiten niet worden gevolgd (handig als je Torrent gebruikt)
Kortom: veilig internetten is belangrijk, want een internetcrimineel ligt snel op de loer. Een slimme en makkelijke oplossing hiervoor is het gebruiken van een VPN.
Hoe kies ik een goede VPN-aanbieder?
Zoals je in de supermarkt A-merken en B-merken hebt, heb je deze ook bij de VPN-aanbieders. Heel kort door de bocht: ze zijn niet allemaal even goed. Waar herken je dan wel een goede VPN-aanbieder aan? Recensies zijn een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten. Hoeveel recensies zijn er en hoe ver gaan ze terug? Ook zijn louter positieve recensies verdacht, grote kans dat de ‘slechte’ reacties verwijderd worden.
Ook bieden veel VPN-providers verschillende pakketten aan, kijk goed naar de prijs-kwaliteitverhouding hiervan. Tot slot is het verstandig om een VPN te kiezen waar je veel mee kunt, kies dus voor een VPN die je in veel landen kan gebruiken, op al je apparaten ondersteunt wordt en die je privacy waarborgt (heel belangrijk).
Omdat niet elk apparaat of besturingssysteem door (elke) VPN ondersteund wordt, hebben we een klein overzichtje gemaakt:
Android – VPN’s zijn goed te gebruiken op Android apparaten, mits je provider een speciale Android-app heeft.
(Mac)iOS – Ook hier geldt dat VPN’s uitstekend werken op iOS apparaten, mits je provider hier een speciale applicatie voor heeft.
Linux – Niet alle VPN’s ondersteunen Linux, kijk hiervoor goed bij de specificaties van de VPN-providers.
Routers – Sommige VPN’s ondersteunen zelfs routers, kijk hiervoor even goed bij de specificaties van de VPN-aanbieder.
Smart-tv’s – VPN’s werken goed op smart-tv’s, let hierbij wel goed op of de VPN-dienst een speciale applicatie hiervoor aanbiedt.
Apple TV – Goed te gebruiken met een VPN, mits de aanbieder de Apple TV ondersteunt.
Safari en Google Chrome – Elke VPN-aanbieder ondersteunt het gebruik van Safari en Google Chrome.
Internet Explorer – Wij raden het gebruik van Internet Explorer niet aan, maar in theorie zou elke VPN werken.
Bij de meeste betaalde VPN-aanbieders worden bovenstaande zaken allemaal ondersteund, terwijl dit bij de gratis-versies vaak niet het geval is. Let goed op voordat je een (gratis) abonnement bij een VPN-aanbieder afsluit, voor je het weet zit je aan een slechte VPN vast.
Conclusie: Wat is een VPN en heb je het nou echt nodig?
Ja! Een VPN is geen overbodige luxe, het beschermt je internetgegevens en zorgt voor een veilige browse omgeving. Doordat een VPN als tussenstation fungeert, anonimiseert het je internetgebruik en dus jouw internetidentiteit. Het bemoeilijkt hackers en overheidsinstanties om met je internetgebruik mee te kijken.
Tevens heeft een VPN leuke en handige voordelen, zoals het omleiden van je geografische gegevens. Hierdoor kan je je IP-adres omleiden tot alle uithoeken van de wereld. Heb je door corona de streamingdienst Netflix helemaal uitgekeken? Middels een VPN kan je naar het Amerikaanse aanbod kijken! Al met al is een VPN een essentiële aanvulling voor de hedendaagse internetgebruiker en kunnen wij nu al niet meer zonder.
Bekijk hier de uitleg-video: