EU eist hogere vergoeding voor artiesten op muziekstreamingplatforms

streamingdiensten moeten kleine artiesten beter betalen

Het Europees Parlement roept op tot nieuwe regelgeving om ervoor te zorgen dat platformen waar je muziek kunt streamen artiesten eerlijker betalen. Daarnaast vraagt de EU om meer helderheid in algoritmes die bepalen welke suggesties voor artiesten je te zien krijgt en hoe wordt bepaald of een bepaalde artiest meer of minder wordt gepromoot.

Eerlijker behandeling voor kleine artiesten

De voorgestelde veranderingen zullen worden ontworpen om ervoor te zorgen dat kleinere artiesten rechtvaardig worden gecompenseerd. Dat geldt dus voor de vergoeding per stream, maar ook voor de kans die ze krijgen dat hun content gevonden wordt ten opzichte van grote artiesten. Daarmee probeert de EU deze kleinere artiesten te beschermen tegen uitbuiting door de streaming platforms in een poging om gezien te worden.

Momenteel zijn royaltytarieven zo ingesteld dat artiesten genoegen moeten nemen met lagere betalingen in ruil voor zichtbaarheid op streamingplatforms als Spotify. Daarmee wordt misbruik gemaakt van de behoefte aan exposure, aldus de EU. De leden van het Europees Parlement pleiten daarom voor het introduceren van nieuwe juridische kaders om artiesten te ondersteunen.

Vicieuze cirkel van onrechtvaardige verdeling

De leden van het parlement vinden dat de huidige manier waarop royalty's worden verdeeld oneerlijk is. Algoritmes bevoordelen grote platenlabels en artiesten. Dat zorgt ervoor dat die grote namen veel eerder als suggestie worden voorgelegd aan een gebruiker van het streamingplatform. Dat maakt het moeilijker voor minder populaire en diverse genres om exposure te krijgen, waardoor die kleiner blijven en dus minder worden aanbevolen door het algoritme.

Een vicieuze cirkel dus.

“Culturele diversiteit en ervoor zorgen dat auteurs worden erkend en eerlijk worden betaald, zijn altijd onze prioriteit geweest; daarom vragen we om regels die ervoor zorgen dat algoritmes en aanbevelingstools die door muziekstreamingdiensten worden gebruikt, transparant zijn in hun gebruik van AI-tools en Europese auteurs centraal stellen,” zei de rapporteur Ibán García del Blanco uit Spanje.

Betere regulatie AI

Een onderdeel van de oproep is dan ook een betere regulatie van het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) om aanbevelingen te doen.

Overigens kan het nog wel even duren voordat de gewenste juridische kaders ingaan. Toch lijkt het hard nodig. Het is geen geheim dat streamingplatforms meer dan de helft van de omzet van de muziekindustrie vertegenwoordigen. Wereldwijd vertegenwoordigt streaming ongeveer 67 procent van de omzet van de muziekindustrie.

Deel dit artikel
Deel via WhatsApp

Ook interessant voor jou?

spoofing

Wat is spoofing en wat kun je ertegen doen?

nfl kijken

Volg de NFL overal: alles wat je moet weten

winter vol liefde kijken

Winter Vol Liefde kijken in het buitenland? Zo doe je dat

beste wachtwoordmanager

Beveilig je online accounts met de beste wachtwoordmanagers