Wat is spoofing en wat kun je ertegen doen?
Spoofing is een van de meest voorkomende soorten van online vervalsing. Met spoofing worden bepaalde kenmerken, bijvoorbeeld een telefoonnummer, e-mailadres, IP-adres of url, vervalst, zodat het lijkt alsof je met een officiële partij te maken hebt, terwijl je in werkelijkheid met een hacker communiceert. Wat is spoofing precies, hoe herken je het, en wat kun je ertegen doen? Dat leggen we uit.
E-mail spoofing
Spoofing is een vorm van online vervalsing, meer specifiek een vorm van phishing. De meest voorkomende manier is e-mail spoofing. Daarbij wordt een e-mailadres en de naam van bijvoorbeeld de overheid, je internetprovider of je bank nagebootst. Dat kan door bijvoorbeeld cijfers te gebruiken op de plek van letters (rab0bank).
Ook wordt vaak de echte naam van een instantie gebruikt, terwijl het e-mailadres – dat je niet meteen in je mail ziet staan – totaal anders is.
Website spoofing
Een soortgelijke manier van spoofing is website spoofing. Daarbij wordt niet een e-mailadres, maar een website gebruikt. De url van de website komt vaak niet eens overeen met de echte url, maar de look van de website doet dat wel.
Zo kan het bijvoorbeeld lijken alsof je bij DigiD of bij je bank inlogt, terwijl je in werkelijkheid je gegevens verstuurt naar een malafide partij.
Andere vormen van spoofing
In theorie kan alle informatie gespooft worden. Het gebeurt het vaakst met een e-mailadres of website-url, maar het komt ook voor met telefoonnummers, adressen, IP-adressen en zelfs met biometrische gegevens.
Hoe kun je spoofing herkennen?
Spoofing is meestal vrij makkelijk te herkennen, als je weet waar je op moet letten. Het belangrijkste is dat je de mogelijkheid van spoofing continu in je achterhoofd hebt. Vreemd ogende mailtjes van je bank of de overheid kun je dan een stuk makkelijker herkennen.
Hoe? Let in elk geval op de volgende zaken:
- Is het e-mailadres logisch? Mails van de overheid worden meestal gestuurd vanuit noreply@overheid.nl, dus als dat ineens een ander e-mailadres is, is er misschien iets aan de hand.
- Klopt de url? Klik niet zomaar op een url in een mailtje, maar houd je muis erboven, zodat je de url waarnaar de link leidt te zien krijgt.
- Is de inhoud logisch? Veel e-mail spoofing kun je vrij snel herkennen. Een mail over een pakketje dat je helemaal niet hebt besteld, kun je meestal maar beter weggooien.
- Klopt de tekst? De Nederlandse overheid stuurt je heus geen berichten in het Engels. De kans dat een bericht van je bank of verzekeraar vol taalfouten staat is ook niet zo groot.
Gebruik een VPN om spoofing tegen te gaan
Met een VPN los je het spoofing-probleem niet op, maar je kunt de schade ervan wel beperken. Een VPN zorgt er namelijk voor dat bepaalde persoonlijke informatie – je IP-adres, je locatie – wordt verhuld. Zo krijgt degene die je gegevens probeert te ontfutselen niet je daadwerkelijke data te zien.
Zoek je nog een goede VPN? Lees onze uitgebreide reviews, gebruik de vergelijker en lees onze Beste VPN pagina om in één oogopslag alle voor- en nadelen van de populairste VPN-diensten te zien.
- 74% korting + 3 maanden extra
- Inclusief mobiele app
- Veilig & Supersnel
- Meerdere apparaten
- 4 op basis van 37333 reviews
Zoals gezegd moet je alsnog zelf blijven opletten, maar je kunt ervoor zorgen dat de gevolgen van spoofing niet al te groot zijn. Houd de tips hierboven in je achterhoofd voor je zomaar op een willekeurige link uit een willekeurig mailtje klikt. En gebruik een VPN om je gegevens nog beter te beveiligen.