De top 3 VPN’s voor Linux
Linux staat bekend om een open-source karakter en sterke beveiliging. Toch biedt dit geen volledige bescherming tegen inbreuken op je privacy en privé-gegevens. Met een VPN – een virtueel privénetwerk – voeg je een extra laag beveilig aan je Linux toe. Maar een goede VPN voor Linux kan lastig te vinden zijn, aangezien niet alle VPN’s dit systeem ondersteunen. Om de zoektocht naar een geschikte VPN makkelijker en sneller te maken, geven wij je de top 3 van beste VPN-diensten voor je Linux.
>De top 3 VPN's voor Linux
1. NordVPN
NordVPN is één van de meest populaire VPN-diensten ter wereld. Naast de sterke beveiliging en wereldwijde serverdekking, heeft NordVPN een command-line interface (CLI) waardoor het perfect integreert met je Linux-omgeving. Voor nog meer privacy en beveiliging biedt NordVPN bovendien voor beveiligingsfuncties zoals custom DNS-servers, obfuscated servers, protocolkeuze en cybersec.
Waarom is NordVPN geschikt voor Linux?
- Uitstekende beveiliging: met onder andere een 256-bit AES-encryptie, een kill switch en bescherming tegen DNS-lekken weet je zeker dat jouw gegevens veilig zijn.
- Gebruiksvriendelijke CLI: hoewel NordVPN geen grafische interface biedt voor Linux, maakt de command-line interface het eenvoudig om verbinding te maken met servers en instellingen te beheren.
- Uitgebreide ondersteuning: NordVPN biedt .deb en .rpm-pakketten voor Debian en RHEL-gebaseerde Linuxsystemen.
Meer weten over deze VPN-dienst? Lees onze uitgebreide NordVPN review.
- 69% korting + 3 maanden extra
- Inclusief mobiele app
- Veilig & Supersnel
- Meerdere apparaten
- 4 op basis van 35410 reviews
2. ExpressVPN
ExpressVPN is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een snelle, veilige en gebruiksvriendelijke VPN. De dienst biedt krachtige beveiligingsprotocollen, een kill switch en een strikt no-log beleid waardoor je bent verzekerd van maximale privacy en bescherming. Met servers in meer dan 100 landen kun je overal een snelle en stabiele verbinding vinden. ExpressVPN staat bekend om zijn uitstekende prestaties, en de Lightway-technologie zorgt voor een bliksemsnelle en veilige verbinding zonder merkbare vertragingen.
Waarom is ExpressVPN geschikt voor Linux?
- Snel en stabiel: met ExpressVPN kun je genieten van hoge snelheden, ideaal voor streaming, gamen en grote downloads.
- Lightway-protocol: dit eigen protocol is speciaal ontworpen voor snelheid en betrouwbaarheid, waardoor je een stabiele verbinding hebt, zelfs bij intensief gebruik.
- Native Linux-client met volledige functionaliteit en een command-line-interface, speciaal voor gebruikers van verschillende Linux-distributies.
Meer weten over ExpressVPN? Lees onze uitgebreide ExpressVPN review.
- 3 maanden gratis
- Eenvoudige installatie
- 30 dagen geld-terug-garantie
- Snel, stabiel & betrouwbaar
- 4.5 op basis van 24907 reviews
3. Surfshark
Surfshark is een van de meest betaalbare VPN's op de markt, maar biedt tegelijkertijd een indrukwekkende reeks functies. Surfshark ondersteunt verschillende Linux-distributies en biedt robuuste beveiliging en een unieke combinatie van functies die je online veiligheid versterken. Surfshark is een ideale keuze voor Linux-gebruikers die een betaalbare VPN willen zonder in te leveren op functies of beveiliging.
Waarom is Surfshark geschikt voor Linux?
- MultiHop-functie: deze functie stelt je in staat om verbinding te maken met meerdere VPN-servers tegelijk, wat zorgt voor extra beveiliging en anonimiteit.
- Onbeperkt aantal apparaten: Surfshark biedt de mogelijkheid om met één account een onbeperkt aantal apparaten te verbinden, wat betekent dat je naast je Linux-systeem ook andere apparaten kunt beschermen.
- Beveiligingsfuncties: Surfshark bevat functies zoals CleanWeb, die advertenties en malware blokkeren, wat zorgt voor een snellere en veiligere browse-ervaring.
Meer weten over deze VPN-dienst? Lees onze uitgebreide Surfshark review.
- 87% korting + 4 maanden gratis
- Blokkering van advertenties en malware
- Onbeperkt aantal verbindingen
- 30 dagen geld-terug-garantie
- 4.5 op basis van 23147 reviews
Gratis VPN’s op Linux
Hoewel je bij de meeste betaalde VPN’s een abonnement kunt afsluiten tegen slechts een paar euro per maand, lijken gratis VPN’s aantrekkelijker. Zeker wanneer je eerst uit wil proberen of een VPN bij je past. Toch kunnen deze gratis diensten je vaak duur komen te staan. Om toch geld te verdienen, houden gratis VPN’s vaak logs bij van gebruikersgegevens, die verkocht kunnen worden aan adverteerders en zelfs cybercriminelen. Deze VPN’s zijn daarnaast vaak minder veilig, hebben meestal data- of snelheidslimieten en verspreiden soms zelfs malware. We raden daarom aan om het bij betaalde VPN-diensten te houden. De meesten bieden een proefperiode of niet-goed-geld-terug-garantie aan, zodat je de dienst eerst kunt uitproberen.
Waarom een VPN op Linux gebruiken?
Hoewel Linux relatief veilig is, zijn er ook voor Linux-gebruikers een aantal goede redenen waarom een VPN onmisbaar is:
- Extra privacy: ook via Linux kan je internetactiviteit worden gevolgd door partijen zoals adverteerders, overheidsinstanties en cybercriminelen. Een VPN voorkomt dit door je internetverkeer te versleutelen en verbergt je IP-adres voor meer online anonimiteit.
- Toegang tot geblokkeerde inhoud: streamingservices en andere online diensten zijn niet in ieder land toegankelijk, of bieden per land andere content aan. Sommige websites worden zelfs gecensureerd door de overheid. Door verbinding te maken met een VPN-server in een regio waar de website wel toegankelijk is, krijg je weer toegang tot al je content.
- Bescherming op onveilige netwerken: zelfs als je Linux gebruikt, ben je niet immuun voor de gevaren van slecht beveiligde openbare wifi-netwerken. Door de versleutelde verbinding van een VPN blijven je gegevens veilig.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN voor Linux?
Door het grote aanbod aan VPN’s, kan het lastig zijn een VPN-dienst te kiezen die bij je Linux-apparaat past. Je kunt letten op de snelheid, bepaalde functies en natuurlijk de prijs. Maar voor je Linux zijn er nog een aantal andere zaken om rekening mee te houden. We geven een aantal aspecten waarmee je rekening kunt houden:
- Uiteraard moet de VPN software beschikbaar hebben voor jouw Linux-distributie. Daarnaast kun je er rekening mee houden of de VPN gebruiksvriendelijk is.
- Ditzelfde geldt ook voor de protocollen. Hou in de gaten welke worden ondersteund voor jouw Linux.
- Controleer de functies die de VPN beschikbaar stelt op Linux. Functies die mogelijk zijn op besturingssystemen zoals Windows, Android en iOS zijn niet altijd mogelijk op Linux-software.
Stappenplan: VPN instellen op Linux
VPN uitgekozen? Dan kun je aan de slag! Volg dit stappenplan om een VPN te installeren op jouw Linux:
- Sluit een abonnement af bij de gekozen VPN-provider.
- Download de VPN-client die jouw distributie ondersteunt.
- Open in de Linux-terminal de folder waar de VPN-client is gedownload.
- Decomprimeer het bestand indien nodig en geef het juiste command om de applicatie te installeren.
- Start de applicatie op en log in met je gegevens. Vervolgens kun je de instellingen naar wens aanpassen.
- Maak verbinding met een VPN-server.
Meer beste VPN's
Ga je op vakantie? Wil je buitenlandse Netflix streamen? Of ben je op zoek naar een VPN die alle mogelijke privacy biedt? Wij hebben voor alle opties de beste VPN uitgekozen.
Veelgestelde vragen
-
Kan ik een VPN gebruiken op elke Linux?
Niet alle VPN-diensten kun je instellen op Linux. De meeste grote VPN-diensten, zoals NordVPN, ExpressVPN en Surfshark, ondersteunen wel een breed scala aan Linux-distributies.
-
Hoe verschilt een VPN voor Linux van die op andere besturingssystemen?
Het grootste verschil is meestal dat VPN’s voor Linux geen grafische interface (GUI) bieden zoals voor Windows of macOS. In plaats daarvan werken ze via een command-line interface (CLI). Voor de meeste Linux-gebruikers, die gewend zijn aan werken via de terminal, is het een efficiënte en aanpasbare manier om een VPN te beheren.
-
Zal een VPN mijn prestaties op Linux beïnvloeden?
Het gebruik van een VPN kan je internetsnelheid enigszins beïnvloeden, omdat je verkeer via een externe server wordt geleid. Echter, de beste VPN's zoals NordVPN, VPN Nederland en Surfshark hebben geoptimaliseerde servers die de impact op snelheid minimaliseren. Veel gebruikers merken nauwelijks verschil in snelheid, vooral wanneer ze verbinding maken met een server in de buurt.