Home » Wat is een VPN

Wat is een VPN

Binnen 30 minuten online
Razendsnel
Plug and play
7.5 uit 100 beoordelingen

Wat is VPN

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan privacy en veiligheid online. Een effectieve manier hiervoor is een VPN gebruiken. Wat is VPN en wat is een VPN verbinding? VPN staat voor Virtual Private Network. Voor de werking van zo’n netwerk bestaan meerdere protocollen, hierover dadelijk meer. Je hoeft voor het gebruik van een VPN geen technische kennis te hebben. VPN aanbieders hebben al apps en software voor jou gemaakt waardoor bij wijze van spreken één druk op de knop voldoende is voor het aan- en uitzetten van de VPN. Zodra de VPN geactiveerd is, wordt jouw internetverkeer via dit netwerk omgeleid. Hierdoor is jouw IP adres en identiteit vele malen beter beschermd.

VPN abonnement afsluiten

Voor jou als gebruiker is een VPN instellen heel makkelijk. Maar wat is een VPN verbinding en hoe stel je het in? Kies voor een VPN aanbieder die jouw apparaten ondersteunt en die de diensten aanbiedt die jij nodig hebt. Denk aan een VPN voor Linux, Windows, Mac, Android of iOS. Of specifieker: een VPN voor Netflix Amerika kijken, een VPN voor China of een ander land, of een VPN voor torrents. Iedere VPN aanbieder heeft weer andere mogelijkheden, wij van VPNdeals.nl vergelijken de verschillen. Nadat je de beste VPN voor jou gevonden hebt, meld je je aan en kun je er gebruik van maken. Veel aanbieders hebben een gratis proefperiode, en een aantal biedt een gratis vpn aan met beperkte functies. Na je account aangemaakt te hebben, download je de bijbehorende apps en add-ons.

Hoe werkt VPN?

Een VPN werkt voor jou heel simpel. Je downloadt de app of add-on en je kunt de VPN direct gebruiken. De software is zo gebruiksvriendelijk dat je niet eens hoeft na te denken over hoe de VPN werkt. Maar toch kun je vragen hebben. Denk aan “Wat gebeurt er op de achtergrond?”, “Wat is VPN voor systeem?” en “Wat is een vpn verbinding?”

VPN Protocollen: een tunnel en encryptie

Wat een VPN in het kort doet, is je IP adres onzichtbaar maken en je internetverkeer versleutelen. Hierdoor ziet de internetprovider niet wat je doet en kunnen websites je moeilijker volgen. VPN aanbieders gebruiken hier meerdere protocollen voor. Dit kun je zien als software voor de werking van hun server. Protocollen die je tegenkomt zijn:

  • OpenVPN; open source connector voor encryptie tussen twee punten.
  • L2TP/IPsec; Layer 2 Tunneling Protocol en Internet Protocol Security. De eerste maakt de tunnel tussen twee punten en de andere zorgt voor de encryptie.
  • PPTP; vergelijkbaar met OpenVPN, maar minder stabiel en veilig.
  • IKEV2; een tunnel protocol dat lijkt op L2TP en ook IPsec gebruikt. Even veilig dus, maar sneller dan L2TP indien de complexere configuratie goed is ingesteld.
  • SSTP; Secure Socket Tunneling Protocol en is ontwikkeld door Microsoft, bedoeld ter vervanging van PPTP en L2TP/IPsec.

De protocollen zijn erg technisch en hoef je in principe niet te begrijpen. Zolang jouw besturingssystemen in het aanbod van de VPN dienst staan, weet je dat er een passend protocol is.

Wat is VPN op telefoon?

VPN op een telefoon is een app die je installeert. Volgens Google ondersteunt Android standaard al PPTP, L2TP/IPSec en IPSec, en vanaf Android 4.0 ook andere VPN aanbieders. Wat is het nut van een VPN op telefoon installeren? We doen steeds meer op onze telefoon, van internetbankieren en aankopen doen in shops tot mails en berichten sturen. Doe je dit wel eens via een openbaar wifi netwerk? Dan kan de netwerkbeheerder, internetprovider en bijvoorbeeld de site die je bezoekt in veel gevallen meekijken. Je wilt hiervoor een betrouwbare vpn verbinding gebruiken om dit te voorkomen.

Conclusie

Hopelijk heb je antwoord op de vragen “wat is VPN?” en “wat is een VPN verbinding?” gekregen. Een VPN gebruiken is volkomen legaal en wordt vaak zelfs aangeraden. Een vpn kost slechts enkele euro’s per maand waarna je direct de benodigde software kunt installeren. Vraag je dus niet langer af wat een VPN verbinding is, maar vind een antwoord op de vraag: “welke VPN kiezen?” Het antwoord op die vraag lees je in onze VPN reviews.